SportolOK - Egészségmegőrzés cikkek

SportolOK - Egészségmegőrzés cikkek

A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó
2021-07-11 11:36

A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

Miért lesz a focistáknak O-lába?

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Bogdán Aurél, traumatológus, ortopédus
2021-07-02 07:06

Sok focista ismert az O-lábáról. Egy tanulmány szerint a tehetséges focistáknál már 12 éves korban kifelé hajlik a térd. Ennek több oka is van.

Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

WEBBeteg - M. J.
2021-06-21 16:03

Képzeljük el a foci Eb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A COVID-19-járvány miatt sajnos sok meccsen fogadta szomorú, üres stadion a focistákat. Mostanra azonban a védőoltások felvételével lehetővé vált a meccsek látogatása.

Visszér és sportolás - Milyen sportok ártanak lábainknak?

WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
2021-05-13 17:36

A visszérbetegség, illetve az általa kiváltott panaszok lassan, fokozatosan alakulnak ki. A panaszok megjelenését, későbbi szövődmények kialakulását az orvosi gyógymódok mellett megfelelő életvitellel, sportolással befolyásolni, késleltetni lehet.

Sport harmincas éveinkben

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
2021-05-08 17:36

Harmincas éveinkben felpörög az életünk és egyre több stressz ér bennünket és egyre kevesebb időt tudunk magunkra fordítani. Pedig ebben az életszakaszban is érdemes szánni heti néhány órát magunkra, a sportolásra.

Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2021-05-05 14:35

Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

Otthoni mozgásformák az idősebb korosztály számára

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
2021-04-18 11:33

Az idősebb korosztálynak sajnos a koronavírus miatt korlátozottak a lehetőségei. Míg a fiatalabbaknak a szabadtéri sportolás még megengedett, addig a 65 év felettieket egészségmegőrzés céljából is óva intik a kinti tartózkodástól. Milyen mozgásformát válasszon otthonra ez a korosztály?

Mozogjunk naponta a kijárási korlátozás ideje alatt is! Gyakorlatok egészséges felnőtteknek

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
2021-04-07 03:07

A koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozás, illetve önkéntes karantén sok ember életében változást hozott. Azért, hogy minél hamarabb alkalmazkodni tudjunk a megváltozott körülményekhez, érdemes egy olyan napirendet kialakítani, amiben szerepel a mindennapi mozgás, hiszen ez hozzájárul testi-lelki egészségünk megőrzéséhez.

Erősítő gyakorlatok az egyenes testtartáshoz

WEBBeteg - B. M., szakfordító
2021-04-04 07:06

Erősítse a hátát, és előzze meg a hátfájást! Az állandó számítógép előtt való ülés sokaknál a hát egészséges működésének rovására megy, és fájdalom kialakulásához vezet. Fontos, de nem elegendő csupán az egyenes tartásra odafigyelni, a hátat célzottan erősíteni is kell, és ezáltal a helyes testtartás és annak helyreállítása, javítása is elérhető.

6 indok a gyaloglás mellett

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
2021-03-17 19:06

A tavasz a legideálisabb idő arra, hogy kimozduljunk a zord tél és a teljes tétlenség után a szabadba. Egy frissítő és egészséges gyaloglás erre a legalkalmasabb megoldás, amennyiben a cél egy természetes és kímélő mozgásforma. Cikkünkben a rendszeres gyaloglás előnyös hatásairól olvashat.