• Izomlazító technikák a hátfájás megelőzésére, enyhítésére

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

    Aki képes tudatosan ellazulni, jobban tudja irányítani saját testét, nagyobb eséllyel előzheti meg a hátfájást. Megtudhatja, hogyan sajátítsa el az izomlazító technikákat, melyek segítségével elejét veheti a fájdalomnak.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    „Csak egyszerűen lazuljon el!” – sokszor halljuk másoktól a jó tanácsot, de mondani könnyebb, mint megtenni. Vannak azonban megfelelő módszerek, melyek segítségével elsajátítható az izomlazítás és a relaxáció készsége. Ezek egyike a Jacobson-féle progresszív izomlazítás. Ennek lényege, hogy minden fontos izomcsoportot egymás után megfeszítünk, majd ellazítunk. A módszer célja, hogy minél jobban képesek legyünk összpontosítani saját testünkre, és ezáltal ellazult, nyugodt, higgadt állapotba kerülni.

    Hirdetés

    Egy másik ismert módszer az autogén tréning, amelynek során az alany pozitív gondolatokat ismételget magának. Közben testének egy adott részére gondol, és egyre jobban ellazítja azt. Néhányan oly mértékben képesek elsajátítani a technikát, hogy bizonyos mértékig képesek szabályozni izmaik működését és pulzusukat is. Az autogén tréningnek két szintje van. Eleinte az ellazultság állapotának megélését hivatott elérni, magasabb szinten viszont már olyan komoly problémák megoldása a cél, amellyel az illető élete során szembekerül. Ezek a gyakorlatok pszichoterápia kiegészítéseként is folytathatók.

    Kockázatok és mellékhatások

    A Jacobson-féle progresszív izomlazítás és az autogén tréning oldja a feszültséget, leépíti a stresszt, és enyhíti a feszültség és stressz következtében kialakuló hátfájást is. A progresszív izomlazítást ortopéd szakorvosok is ajánlják porckorongsérv műtét után lábadozó pácienseiknek.

    A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás


    A családi háttér is meghatározza, hogy milyen erősen reagál valaki a fájdalomra, például a hátfájásra. Néhányan nem tulajdonítanak különösebb figyelmet az ilyesminek, emiatt általában ritkábban panaszkodnak fájdalomra. Más családokban, ahol minden apró karcolást gondosan kezelnek, valaki mindig azt panaszolja, hogy fáj valamije. A fájdalom szubjektív: pszichés hátfájás>>

    A Jacobson-féle progresszív izomlazításnak nem ismertek sem kockázatai, sem mellékhatásai. A gyakorlat elvégzése után azonban kissé kábának érezheti magát, ezért ne üljön a volán mögé a gyakorlat után!

    Mivel az autogén tréningben fontos szerepet kap a képzelőerő, a személyiségi zavarral küzdő, illetve a súlyos pszichés betegségekben szenvedő emberek számára nem ajánlott ez a relaxációs módszer. Szintén ártalmas lehet az önszuggesztió és a belső világba való fordulás azok esetében, akik súlyos depresszióban vagy kóros félelmektől szenvednek. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a hátfájás felerősödik, mivel a test nincs hozzászokva az efféle gyakorlatokhoz. Kérjen tanácsot trénertől, hogyan oldhatná meg a felmerült problémát.

    Nagyon fontos! Figyeljen arra, hogy a gyakorlatokat mindig pontosan végezze! Ne fejezze be hirtelen a gyakorlást, különben előfordulhat félelemérzet, és a hátának sem tesz jót a gyakorlat hirtelen megszakítása.

    Tudományos vizsgálatokkal eddig csak részben támasztható alá a hatékonyságuk

    Az autogén tréning bizonyos esetekben más terápiák kiegészítője lehet, mivel csökkenti a stresszt, és több vizsgálat is alátámasztja, hogy enyhíti a stressz indukálta hátfájást. Ám a vancouveri Brit-Kolumbiai Egyetemen folytatott 1994-es vizsgálatok alapján ezek a technikák nem hatékonyabbak más lazító gyakorlatoknál.

    Nem állnak rendelkezésre olyan tudományos kutatási eredmények, amelyek igazolnák a progresszív izomlazítás hatékonyságát, illetve annak mértékét a krónikus hátfájás enyhítésében. Ráadásul a módszert általában nem önmagában alkalmazzák, hanem a kezelés részeként, ami még inkább megnehezíti a gyógyulásban való szerepének megítélését. Arra sincs elegendő tudományos bizonyíték, hogy a progresszív izomlazítás hatékonyabb-e más izomlazító technikáknál. Várandós nők esetében pedig nem bizonyult hatékonyabbnak a masszázsnál.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hosszú távú eredmények

    Aki tudja alkalmazni a lazító technikákat, az stresszhelyzetben higgadtabb tud maradni, és képes megakadályozni a szervezet különböző pontjain lévő izmainak akaratlan megfeszülését, ezzel megelőzve az abból adódó fájdalmat is. A helyes technika elsajátítása segíti a testünkben zajló folyamatok kifinomultabb észlelését, az izmok feszülésének gyors felismerését, és célzott feloldását, mielőtt kialakulna a fájdalom.

    Ennek következtében a hátfájás gyakran ki sem alakul, vagy megszűnik. A progresszív izomlazítást célszerű hetente háromszor, az autogén tréninget minden nap gyakorolni. Ha úgy érzi, panaszai felerősödnek, vagy nem javulnak, ne folytassa a gyakorlatokat és forduljon orvoshoz!

    (WEBBeteg – B. M.; Forrás: stern.de)

     
    Legutóbb frissült: 2014.09.04 17:25
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Praktikus tanácsok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen

    Elsősorban nagyon fontos, hogy mindenkiben tudatosuljon az, hogy egészségének megőrzése érdekében saját maga tehet a legtöbbet. Bizony egyre több azoknak a száma, akik mozgásszegény életmódot élnek, ülő- vagy állómunkát végeznek.

    Milyen a jó iskolatáska? - Előzzük meg a hátfájást!

    A rosszul megválasztott iskolatáska oka lehet a hátfájásnak, a rossz tartásnak és hosszú távon a meglévő gerincferdülést vagy gerincbetegségeket is ronthatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.