Mit érdemes tudni a hátfájásról?

szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A legtöbb esetben a hátfájdalom mögött hétköznapi okok húzódnak meg, és ritkábban fordul elő komoly (a hátfájáson kívül jellemzően más panasszal is járó) betegség a háttérben.

A hátfájás létrejöhet egy-egy rossz mozdulatot,y nagyobb megerőltetést követően (ilyenkor általában izomeredetű a fájdalom), de utalhat különböző gerincbetegségekre, sőt akár nem mozgásszervi eredetű betegségekre is. A fájdalom többek között eredhet a gerinccsigolyákból, illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból és izmokból, az ideggyökökből, de a belső szervekből is kisugározhat.

Amikor nincs komolyabb baj - Izom eredetű hátfájás

A háti fájdalmak többsége vagy egy-egy rossz mozdulatot, vagy hosszabb ülést, állást (azaz elhúzódó, egyoldalú terhelést) követően lépnek fel. Ebben az esetben a nem kellően erős hátizmok hirtelen vagy tartós megterhelése okozza a fájdalmat. A probléma valójában az életmódunkból fakad, a fő ok a mozgásszegény életmód, a mindennapos terhelés, az elhízás, a stressz.

Milyen tünetek jelzik a házilag is kezelhető hátfájást?

Izom eredetű hátfájás esetén elsősorban aktivitásra, mozgás közben van panasza a betegnek, míg nyugalomban, fekvéskor mérséklődik a fájdalom. Jellemző lehet a kényszertartás: a beteg felveszi a számára legkevésbé fájdalmas pozíciót. Az előrehajlás kimondottan nehezére esik a páciensnek, továbbá a gerinc melletti izmok, szalagok fokozott nyomásérzékenysége is megfigyelhető.

A fájdalomra általában jellemző, hogy

  • nem rendkívül erős, a beteg mozgásképes marad,
  • nem terjed ki más testrészekre,
  • nincsenek idegi tünetek (zsibbadás, bizsergés, izomgyengeség) vagy általános tünetek (láz).

Ha a hátfájás a fent leírtaknak megfelel, akkor nem kell nagyobb betegséget keresni a háttérben. A beteg kikérdezésén és a fizikális vizsgálaton túl nincs szükség további vizsgálatok elvégzésére.

Mit tehet a hátfájás ellen ebben az esetben?

Izom eredetű hátfájás esetén a betegek többsége a konzervatív kezelés hatására, néhány (2-4) héten belül panaszmentes lesz, bár a fájdalom bizonyos időközönként (újabb rossz mozdulat vagy testi megerőltetés hatására) ismét felléphet. A konzervatív kezelés fő lépései az 1-2 napos ágynyugalom, valamint a fájdalom csillapítása izomlazítók ás fájdalomcsillapító gyógyszerek segítségével.

Ugyanilyen fontos az is, hogy a beteg megtanulja a gerinc és a hát kímélését. A gyógyszerek csak akut fájdalomcsillapításra alkalmasak, a probléma kiváltó okát nem szüntetik meg. Az életmódjavítás, a háti izmok edzése és gerincünk kímélése az, amivel a hát- és derékfájás megelőzhető.

A heves fájdalom időszakának elmúltával, érdemes gyógytornásztól a helyes testtartást és néhány tornagyakorlatot megtanulni. Ha már fiatal korban kialakult a hibás, hanyag tartás, az a gerincoszlop egyenlőtlen terhelése következtében porckopásra, gerincgörbület létrejöttére, egyes izmok gyengülésére, zsugorodására, mások túlterhelődésére, és ezek miatt hátfájásra hajlamosít.

Szabaduljon meg a súlyfeleslegtől, hiszen a túlsúly is fokozottan igénybe veszi a gerincet és az izmokat.

Az ágyból úgy keljen fel, hogy előtte forduljon az oldalára, és onnan emelkedjen fel ülő helyzetbe. Nehéz tárgy földről való felemelésekor ne hajoljon, hanem guggoljon le, és úgy emeljen, hogy közben ne a hátat és a derekat, hanem a lábakat terhelje a többletsúly.

Ha valaki ülőmunkát végez, nem mindegy, hogy milyen széken ül napi 8-12 órát. A szék akkor a legmegfelelőbb, ha nem támasztja alá az egész hátat, hanem csak a gerincoszlop alsó részét. Ülés közben is fontos a megfelelő testtartás: húzzuk ki magunkat, ne görnyedjünk össze. Talpaink a talajon támaszkodjanak, fenekünkkel csússzunk teljesen hátra a széken. Fontos a szék megfelelő magasságának beállítása.

A sportok közül az úszás kifejezetten javasolt a mély hátizmok megerősítésére. A hátmasszázs és a szakember által végzett mozgásterápia is nagyon hatásos lehet.

Komolyabb betegségek a hátfájás hátterében

Ha az erős fájdalom állandóan fennáll, sőt, nyugalomban, fekvés közben és hajnalban is jelentkezik (akár erősebb is, mint napközben), akkor fertőzést, gyulladásos vagy tumoros megbetegedést, illetve gerincsérvet valószínűsíthet az orvos. A fájdalmat számos különböző betegség vagy szervi eltérés okozhatja, így az okok diagnosztizálásához lehet, hogy több vizsgálatra is szükség lesz.

Milyen tünetek jelzik a komolyabb betegséget?

Az alábbi panaszok arra utalnak, hogy a hátfájás kezeléséhez orvosi segítség szükséges:

  • rendkívül erős, hirtelen fellépő fájdalom,
  • ha a fájdalom valamilyen azonosítható sérüléshez, balesethet köthető,
  • idegi eredetű panaszok lépnek fel kísérőtünetként (zsibbadás, izomgyengeség),
  • egyéb panaszok, különösen vizelet- és székletürítési zavar, láz, hirtelen fogyás jelentkezik,
  • a hátfájás krónikus, pihentetéssel 6 hét elteltével sem javul.

Bármelyik tünet jelentkezik, forduljon mielőbb orvoshoz kivizsgálás céljából, és ne kísérletezzen az otthoni gyógymódokkal.

Gyakori okok a hátfájás hátterében

A gerinceredetű okok között nem ritka a gerincsérv/porckorongsérv, a gerinccsigolyák kopása. A gerinc fokozott oldalirányú görbülete (gerincferdülés, scoliosis) szintén hátfájással járhat.

Idősebbeknél a csontritkulásra, illetve az emiatt fellépő törésre is gondolhatunk. A csontritkulás vagy trauma következtében fellépő csigolyatörés vagy csigolyaösszeroppanás is heves, és hosszan tartó fájdalmat okoz, amely azonban fájdalomcsillapítók ás ágynyugalom hatására rendszerint néhány hét alatt csökken.

A bordák felé kisugárzó, heves nyilalló jellegű fájdalom idegzsábára utal, mely igen kínzó lehet ugyan, de szerencsére nem jelent súlyos betegséget.

További, ám ritkább mozgásszervi eredetű ok a Paget-kór, de oka lehet még Scheuermann-betegség, vagy a gyulladásos eredetű spondylitis ankylopoetica (Bechterew-kór).

A gerincoszlop elsődleges tumora nem jellemző, elsősorban más daganat (emlőrák, gyomorrák) csigolyaáttéte (metasztázisa) alakulhat ki.

Ritkán, de állhat a háttérben nem mozgásszervi eredetű betegség, aorta aneurysma, vesekő vagy epekő, fertőzés következtében fellépő csontvelőgyulladás (osteomyelitis), gyomorperforáció (a gyomor "kilyukadása" pl. gyomorfekély esetén), továbbá szívbelhártya-gyulladás (endocarditis) is, amelyek a hátba kisugárzó fájdalmat okoznak.

A háttérben álló betegségről sok információt nyújt, ha a beteg megfigyeli, mikor jelentkeznek a panaszok, vagy minek a hatására esősödnek fel. Más okok állhatnak a háttérben, ha a hátfájás levegővételre erősödik fel, vagy jellemzően ébredés után, reggel van hátfájása vagy derékfájdalma.

Mit tehet a hátfájás ellen ezekben az esetekben?

Ha a beteg kikérdezése és vizsgálata során az orvosban mégis felmerül a gyanú tumor, gyulladásos háti megbetegedés, fertőzés, sérv, illetve törés lehetőségére, akkor további vizsgálóeljárásokra is szükség van a diagnózis pontosításához. A terápia minden esetben az alapbetegségek kezelését jelenti.

A gerinc röntgenvizsgálata fontos információkkal szolgálhat például daganat, gyulladás, törés, kopás esetén. Előfordul, hogy CT-, illetve MR-vizsgálat, valamint csontszcintigráfia elvégzése is indokolt lehet. Laborvizsgálatokra is szükség van, melyek közül a legfontosabb a vérsejtsüllyedés, a vérkép, a vizelet, valamint a szérum kalcium-, foszfát- és alkalikus foszfatáz-szintje.

Ha a háttérben gerincsérv igazolódott, és a panaszok két hónap alatt sem csökkennek, akkor a műtéti megoldás is szóba jöhet. Fertőzés, gyulladásos betegség, illetve daganat okozta tünetek esetén, a beteg kezelése az infektológiában, reumatológiában, illetve onkológiában jártas szakember feladata, ezért - az alapbetegség kezelése érdekében - a megfelelő szakemberhez irányítják a vizsgálat eredményei alapján.

Eltérő okok a hátfájás mögött, eltérő kezelési módok

Ritkán, de előfordulhat, hogy a hátfájás hátterében semmilyen eltérést nem lehet kimutatni. Ekkor általában pszichés okra vezethetőek vissza a panaszok, előfordulhat akár depresszió tüneteként is a hátfájás. Ennek megoldására pszichológus általi pszichés támogatás, valamint gyenge hatású fájdalomcsillapítók alkalmazása lehet hatásos.

Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Soltész Annamária, általános orvos

Cikkajánló

Visszérbetegség
Visszérbetegség

Hogyan alakulhat ki a visszeresség?

Izomláz
Izomláz

Pihentessük vagy dolgozzunk rá?

WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Siró Péter, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.