A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

WEBBeteg
megjelent:

Magyarországon az oltási szabályozás - szerencsére - elég szigorú, ám Európa más országaiban és világszerte lazábbak az előírások, ezért ha utazunk, nem árt felkészülni és bizonyos előkészületeket megtenni, valamint ottlétünkkor elővigyázatosnak lenni.

Hazánkban a sárgaláz, a hepatitis A és B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a Japán-B-encephalitis, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások beadására van lehetőség. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén az MMR (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal a sor kiegészíthető. Maláriával fertőzött területekre utazókat malária elleni gyógyszeres megelőző kezelésben kell részesíteni.

Külföldre való utazással kapcsolatos védőoltásokról érdemes utazási orvostanban járatos szakemberhez fordulni, nemzetközi oltásokkal foglalkozó intézményt felkeresni, ugyanis a tanácsadás és az oltások kiválasztása a részletes adatfelvételen és személyes beszélgetésen alapszik. Az, hogy beadatjuk-e az oltást vagy sem, függ az utazás körülményeitől, időtartamától, az egyén korától és egészségi állapotától, sőt az eddigi oltásoktól is.

Kinek nem ajánlott oltást beadatni? (általános ellenjavallatok)

Javasolt időköz az oltások és az utazás között:

60 nap

28 nap

14 nap

10 nap

7 nap

Sárgaláz

x

x

x

Tífusz (im)

x

x

x

Diftéria Tetanusz

x

x

Hepatitis A

x

x

x

Hepatitis B

x

x

x

x

Hepatitis A+B*

x

x

x

x

Veszettség

x

x

x

x

Polio

x

x

Meningitis

x

x

x

Kolera (ETEC)

x

x

x

Gammaglobulin

x

Afrika

Az Afrikába utazó sokféle fertőzés veszélyének van kitéve. A rizikó az adott országon belül sokszor jelentősen eltér a városi, illetve vidéki területeken. Oltással megelőzhető fertőzések: sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus-meningitis, poliomyelitis (járványos gyermekbénulás)²

Európa

Közép- és Kelet-Európában közepes mértékű a vírusos májgyulladás (hepatitis A-fertőzés) előfordulása. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kórokozójának gócpontjai: Közép-Európa, a Baltikum. A vírus közép-európai változatát igazolták már minden európai országban, kivéve Belgiumot, Luxemburgot, Hollandiát, Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot. Kiterjedt, nagy kockázatú magyarországi területek: Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, Duna menti térségek, Balatoni régió.

A fent említett két betegségen kívül Európa országaiban is jelen vannak a következő – védőoltással egyébként megelőzhető – betegségek: hepatitis A, hepatitis B, diftéria,tetanusz, kullancs-encephalitis, veszettség.

Ázsia

Ahogyan Afrikában itt is elég nagy veszélyt jelentenek az ízeltlábúak által terjesztett betegségek (dengue-láz, malária, filariasis). Védőoltással megelőzhető betegségek: vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás) ²

Közép- és Dél-Amerika

Csakúgy, mint Ázsia és Afrika országaiban, itt is sokféle fertőzés érheti az utazót: sárgaláz, vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, ² tehát nem árt az óvatosság.

Ide vezet az oltásellenesség

A Council of Foreign Relations kutatóintézet világszinten 2008 óta követi nyomon az oltással egyébként megelőzhető betegségek terjedéséről szóló híradásokat. A szervezet által nemrég bemutatott interaktív térképen látható, hogy a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés feljegyzett eseteinek száma egyre nő. Megdöbbentő a sok eset a fejlett országokban.

Európa

Ázsia

Ausztrália

Észak-Amerika

2008

2012

2008

2012

2008

2012

2008

2012

Kanyaró

1368

23236

132670

85830

0

176

0

35

Mumpsz

10

774

0

0

0

0

0

503

Rózsahimlő

18

39122

4

10235

0

0

0

0

Szamárköhögés

0

3546

0

350

0

5829

49

23259

A téma cikkei

(WEBBeteg összeállítás)

Cikkajánló

Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Védőoltás
A védőoltások az úgynevezett aktív immunizálás eszközei. Ez azt jelenti, hogy az élő, legyengített kórokozót, elölt kórokozót vagy a kórokozó valamely alegységét tartalmazó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Legyünk tisztában a kötelező és a szabadon választott védőoltásokkal.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.