• A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Szerző: WEBBeteg

    Magyarországon az oltási szabályozás - szerencsére - elég szigorú, ám Európa más országaiban és világszerte lazábbak az előírások, ezért ha utazunk, nem árt felkészülni és bizonyos előkészületeket megtenni, valamint ottlétünkkor elővigyázatosnak lenni.

    Hazánkban a sárgaláz, a hepatitis A és B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a Japán-B-encephalitis, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni védőoltások beadására van lehetőség. Hosszabb külföldi tartózkodás esetén az MMR (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal a sor kiegészíthető. Maláriával fertőzött területekre utazókat malária elleni gyógyszeres megelőző kezelésben kell részesíteni. ¹

    Hirdetés

    Külföldre való utazással kapcsolatos védőoltásokról érdemes utazási orvostanban járatos szakemberhez fordulni, nemzetközi oltásokkal foglalkozó intézményt felkeresni, ugyanis a tanácsadás és az oltások kiválasztása a részletes adatfelvételen és személyes beszélgetésen alapszik. Az, hogy beadatjuk-e az oltást vagy sem, függ az utazás körülményeitől, időtartamától, az egyén korától és egészségi állapotától, sőt az eddigi oltásoktól is.

    A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Kinek nem ajánlott oltást beadatni? (általános ellenjavallatok) 

    Javasolt időköz az oltások és az utazás között:

     

    60 nap

    28 nap

    14 nap

    10 nap

    7 nap

    Sárgaláz

     

     

    x

    x

    x

    Tífusz (im)

     

     

    x

    x

    x

    Diftéria Tetanusz

     

     

    x

    x

    Hepatitis A

     

     

    x

    x

    x

    Hepatitis B

     

    x

    x

    x

    x

    Hepatitis A+B*

     

    x

    x

    x

    x

    Veszettség

     

    x

    x

    x

    x

    Polio

     

     

     

    x

    x

    Meningitis

     

     

    x

    x

    x

    Kolera (ETEC)

     

     

    x

    x

    x

    Gammaglobulin

     

     

     

     

    x

     

    Afrika

    Az Afrikába utazó sokféle fertőzés veszélyének van kitéve. A rizikó az adott országon belül sokszor jelentősen eltér a városi, illetve vidéki területeken. Oltással megelőzhető fertőzések: sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus-meningitis, poliomyelitis (járványos gyermekbénulás)²

    Európa

    Közép- és Kelet-Európában közepes mértékű a vírusos májgyulladás (hepatitis A-fertőzés) előfordulása.  A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kórokozójának gócpontjai: Közép-Európa, a Baltikum. A vírus közép-európai változatát igazolták már minden európai országban, kivéve Belgiumot, Luxemburgot, Hollandiát, Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot. Kiterjedt, nagy kockázatú magyarországi területek: Észak-Magyarország, Nyugat-Magyarország, Duna menti térségek, Balatoni régió. ²

    A fent említett két betegségen kívül Európa országaiban is jelen vannak a következő – védőoltással  egyébként megelőzhető – betegségek: hepatitis A, hepatitis B, diftéria,tetanusz, kullancs-encephalitis, veszettség. ²

    Ázsia

    Ahogyan Afrikában itt is elég nagy veszélyt jelentenek az ízeltlábúak által terjesztett betegségek (dengue-láz, malária, filariasis). Védőoltással megelőzhető betegségek: vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás) ²

    Közép- és Dél-Amerika

    Csakúgy, mint Ázsia és Afrika országaiban, itt is sokféle fertőzés érheti az utazót: sárgaláz, vírusos májgyulladás (hepatitis A, hepatitis B), hastífusz, diftéria, tetanusz, veszettség, meningococcus meningitis, ² tehát nem árt az óvatosság.

    Ide vezet az oltásellenesség

    A Council of Foreign Relations kutatóintézet világszinten 2008 óta követi nyomon az oltással egyébként megelőzhető betegségek terjedéséről szóló híradásokat. A szervezet által nemrég bemutatott interaktív térképen látható, hogy a kanyaró, mumpsz és szamárköhögés feljegyzett eseteinek száma egyre nő. Megdöbbentő a sok eset a fejlett országokban.³

     

    Európa

    Ázsia

    Ausztrália

    Észak-Amerika

    2008

    2012

    2008

    2012

    2008

    2012

    2008

    2012

    Kanyaró

    1368

    23236

    132670

    85830

    0

    176

    0

    35

    Mumpsz

    10

    774

    0

    0

    0

    0

    0

    503

    Rózsahimlő

    18

    39122

    4

    10235

    0

    0

    0

    0

    Szamárköhögés

    0

    3546

    0

    350

    0

    5829

    49

    23259

    A külföldön elkapható, védőoltással megelőzhető betegségek

    Hivatkozások

    [1] http://www.oek.hu/oek.web?nid=212&pid=2&to=753,750,751&lang=hun

    [2] http://www.oek.hu/oek.web

    [3] http://www.cfr.org/interactives/GH_Vaccine_Map/#intro

    A téma cikkei

    (WEBBeteg összeállítás)

    Módosítva: 2016.05.20 13:11, Megjelenés: 2016.05.20 13:11
   • Cikkajánló

    B12-vitamin

    B12-vitamin

    Dr. Lajtos Melinda

    A B12-vitamin nélkülözhetetlen a szervezet számára. Mit kell tudni róla?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Vajon miért ilyen népszerű a lézeres szemműtét? Utánajártunk. (x)

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Milyen oltásokra van szükség terhesség előtt?

    A gyermekvállalást tervező nőknek idejében gondolniuk kell a védőoltásokra! A terhesség alatt bizonyos oltóanyagok már nem adhatók be. Egyetlen kivétel az antitesteket tartalmazó passzív védőoltások és az influenza elleni védőoltás.

    Oltásellenesség: veszélyes vizeken

    Világszerte egyre ijesztőbb méreteket ölt bizonyos - korábban már legyőzöttnek vélt - fertőző betegségek terjedése. Az oltásellenes mozgalmak lassan, de biztosan végzik aknamunkájukat.

    Tévhitek az oltóanyagok összetevőiről

    Abortált magzat, higany, formaldehid, alumínium. Az oltásellenesek szerint ezek mind (egyszerre vagy külön-külön) megtalálhatók a vakcinák összetevői között, melyek önmagukban is mérgezőek. Nézzük is akkor.

    Csodaszer a fájdalomcsillapításban

    Minden csecsemőnek túl kell esnie bizonyos injekciókon, amik természetesen fájnak. Egy új tanulmány szerint azonban létezik egy olyan fájdalomcsillapító, ami nemcsak hatásos, de biztonságos és bárki számára könnyen hozzáférhető. Ez nem más, mint a cukros víz.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.