• Diagnosztikai módszerek - Ultrahangvizsgálat

    Szerző: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Laki András, radiológus

    Az ultrahang a 70-es évek elején terjedt el az orvosi gyakorlatban. Napjainkban igen gyakran használt vizsgálati módszer, hiszen semmilyen kellemetlenséget vagy kockázatot nem jelent a páciens számára.

    Nem jár sugárterheléssel sem, ezért szükség esetén többször is ismételhető. Alapvizsgálat, melyet az orvosok a képalkotó módszerek közül általában elsőként alkalmaznak.

    Szervezetünk különböző szövetei jól vezetik az ultrahangot, azonban az egyes szervek vezetőképessége különböző. Ha az ultrahang elér egy szervet, akkor egy része visszaverődik, másik része továbbhalad. A vizsgálófej piezoelektromos kristályokat tartalmaz, és ezek segítségével ultrahanghullámokat állít elő, valamint képes a szövetek felületéről visszavert hullámok felvételére is. Az emberi test és a vizsgálófej közé zselés anyagot kell juttatni, mert enélkül a bőr és a vizsgálófej közötti vékony levegőrétegről az ultrahang visszaverődne, és nem keletkezne a szervekről kép.

    Hirdetés

    A fej egy számítógéphez van kötve, így a vizsgáló rögtön látja az eltéréseket, nem kell napokat, heteket várni az eredményre. A különféle szervekhez - has, méh, herék - eltérő vizsgálófejek használatosak, melyek felbontó- és áthatolóképessége a célnak megfelelően különböző.

    Hol használható az ultrahang?

    Az ultrahangot általában a hasi-, illetve kismedencei szervek vizsgálatára használják, jól megítélhető segítségével a vese, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a nagyobb erek, az epehólyag és az esetlegesen megnagyobbodott nyirokcsomók. A vizsgálat során kimutathatók daganatok, ciszták, fejlődési rendellenességek, epe- és vesekövek, valamint az általuk okozott elzáródás. 

    Lehetőség van arra is, hogy bizonyos testüregekbe az erre a célra kialakított, speciális vizsgálófejet vezessen be az orvos. Az urológusok például gyakran használják a végbélbe vezetve (transzrektális ultrahang) a prosztata vizsgálatára, a daganat nagyságának megítélésére, a szövettani mintavétel (biopszia) helyének kiválasztására. Szintén urológusok végzik a húgyhólyag belső felületének ultrahangos vizsgálatát (intravezikális ultrahang). A legújabb ilyen speciális technikák közé tartozik a koszorúereken belül végzett ultrahangvizsgálat.

    Ez a cikk is rédeklheti Önt A prosztatarák tünetei

    Az ultrahang a nőgyógyászatban

    A nőgyógyászok munkája is elképzelhetetlen lenne ultrahang nélkül, hiszen a terhesség folyamán így követik nyomon a magzat érettségét, méhen belüli elhelyezkedését, méreteinek változását, valamint így állapítják meg a nemét, és hogy nincs-e valamilyen fejlődési rendellenessége. A terhesség fennállásának bizonyítására leghamarabb a terhesség 16-17. napján van lehetőség a hüvelybe bevezetett vizsgálófej segítségével (transzvaginális ultrahang).

    Ez a módszer alkalmas különböző nőgyógyászati fertőzések - petevezeték-gyulladás, méhnyálkahártya-gyulladás - diagnosztizálására, a folyamat súlyosságának megítélésére. Alkalmazzák még az ultrahangot nőgyógyászati tumorok, méhen kívüli terhesség kimutatására is. Szerepe van a meddőség kivizsgálásában, hiszen több, egymás után készített kismedencei ultrahangvizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e a petefészekben tüszőnövekedés, és ha van, akkor mérete elegendő-e az ovulációhoz, mely a megtermékenyítés egyik feltétele. Ha ugyanis a tüsző nem nő elég nagyra, akkor nem reped meg, nem szabadul ki belőle a petesejt, és nem tud megtermékenyülni.

    Az ultrahang egyéb felhasználása

    Az ultrahangvizsgálat nemcsak diagnózis felállítására vagy feltételezésére alkalmas, hanem ultrahangvezérlés segítségével különféle beavatkozásokat is el lehet végezni. Így egy gyanús szövetből mintát - biopsziát - lehet venni, cisztákat vagy a hasüregben lévő folyadékot lehet leszívni.

    Color-Doppler: Az utóbbi évtizedekben elterjedt egy speciális ultrahangtechnika, a color-Doppler, mely segítségével nemcsak a szervek anatómiája, hanem a vérellátása is vizsgálható. Megállapítható, hogy egy adott területen jó irányú-e a keringés, milyen az erek átmérője, van-e szűkület, elzáródás. Ezt a módszert kiterjedten alkalmazzák trombózisok diagnosztizálására, a nyaki erek szűkületének kimutatására is. A Doppler-ultrahangról részletesen.

    Echocardiographia: A szív vizsgálatában is nélkülözhetetlen az ultrahang - echocardiographia -, melyet a mellkason, bizonyos esetekben a nyelőcsövön keresztül végeznek. A szívultrahang, az EKG és a laborvizsgálatok mellett jelenleg a legfontosabb kardiológiai vizsgálómódszer. A vizsgáló az ultrahang segítségével vizsgálni tudja a szív és a környezetében lévő nagy erek - aorta, vénák - anatómiáját, a billentyűk működését, a szívüregek tágasságát, az esetleg jelen lévő falmozgászavart, valamint azt, hogy van-e vérrög vagy tumor a szívben, folyadék a szív körül. Az ultrahangvizsgálat alkalmazható a szemészetben (például bevérzések, idegentestek, érképletek, daganatok vizsgálatában), továbbá a bőrgyógyászatban a bőr és bőr alatti rétegek elváltozásainak megítélésére – utóbbihoz igen nagy felbontású, kifejezetten erre való vizsgálófej szükséges.

    Endoszkópos  ultrahangvizsgálatok

    Nagy felbontású ultrahangfejjel kombinált speciális endoszkóppal végzik, mellyel a vizsgált szerv és környezetének közeli, részletes ultrahangvizsgálata végezhető.  Az endoszkópos ultrahang a legpontosabban mutatja ki a tápcsatorna egyes szakaszainak daganatairól, hogy a falon belül mely rétegeket érinti. A gyomor-nyombél falán keresztül a hasnyálmirigy kisebb daganatainak kimutatásában, valamint egyes esetekben kis epeúti kövek ábrázolásában is hasznos. Az eszköz endoszkópos beavatkozásokra is alkalmazható (pl. mintavétel, hasnyálmirigy-álciszta lebocsátása, egyéb kezelések), ami az ultrahangképen vezérelhető, követhető.

    Intraoperatív (műtét alatti) ultrahangvizsgálatok

    Bizonyos esetekben szükség lehet műtét alatti ultrahangvizsgálatra is. Ilyenkor steril körülmények között nagy felbontású speciális ultrahangfejet helyeznek közvetlenül a kérdéses szervre, így lehetőség nyílik olyan kis elváltozások, pl. máj és hasnyálmirigy-daganatok ábrázolására, melyek a műtét alatt másként nem észlelhetőek.

    Kontrasztanyagos ultrahangvizsgálatok

    Az ultrahanghoz kifejlesztett kontrasztanyagot intravénásan beadva egy szerv vagy kóros képlet vérellátását, keringési dinamikáját lehet követni, és ebből lehet következtetni az elváltozás eredetére. A keringésvizsgálatokhoz egy speciális szoftverrel ellátott ultrahang-berendezés szükséges. A kontrasztanyaggal katéteres feltöltések is végezhetők, így a húgyhólyagba juttatott kontrasztanyaggal a kóros vizeletvisszafolyás (reflux) ítélhető meg, továbbá meddőség esetén a méhkürtök átjárhatóságának vizsgálatára is alkalmazható. 

    Szonoelasztográfia

    Az ultrahangon belül az utóbbi évtizedek technikai fejlesztése a szonoelasztográfia, amely a szövetek keménységét, rugalmasságát egyrészt számadatokkal jellemzi,  másrészt képileg, színskálán jeleníti meg. Jelenleg többek között a máj kötőszövetes elváltozása (fibrosis, májzsugor) súlyossági fokának megítélését segíti, de számos szerv esetén - pl. emlő, pajzsmirigy - is egyre több kutatási eredmény gyűlik össze a jó- vagy rosszindulatú elváltozások elkülönítésében.

    Diagnosztiakai módszerek

    Olvasson tovább! Mit jelent a hypodensitás?

     Dr. Laki András, radiológusForrás: WEBBeteg
    Lektorálta: Dr. Laki András, radiológus

    Módosítva: 2019.12.06 14:37, Megjelenés: 2010.10.11 16:17
   • Cikkajánló

    Járványügyi készültség

    Járványügyi készültség

    koronavirus.gov.hu

    Változatlanul nagyon kell figyelni az alapvető higiénés rendszabályok betartására.

    Vastagbélrák

    Vastagbélrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Kezelésében egyre nagyobb szerepet kap a precíziós onkológia.

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

    Mit mutat a hasi ultrahang?

    Az ultrahang segítségével a belső szervek állapotáról kaphatunk képet. Fájdalommentes és gyors eszköz az epehólyag-, vese- és hasnyálmirigypanaszok kivizsgálására is.

    Ultrahanggal is fiatalodhatunk

    Az ultrahangot több, mint 70 éve alkalmazzák a diagnosztikában, és néhány éve már fiatalodni is lehet a segítségével. Dr. Demjén Renáta, az Oxygen Medical Ultherapy szakértője a felhasználás új területeiről beszélt.

    Ízületi ultrahang vizsgálat

    Az ízületi ultrahang vizsgálat az ultrahanggal végzett vizsgálatoknak egy olyan speciális formája, mely során lehetőség nyílik egyrészt a csontos képletek, másrészt az ízületek, szalagok, íntapadások, nyáktömlők, ízületi belhártya ábrázolására.

    Doppler-ultrahangvizsgálat

    Doppler-ultrahangvizsgálat során az ultrahang (UH) készülék magas frekvenciájú hullámokat bocsát ki, melynek egy része a szervezetben elnyelődik, másik része visszaverődik. Az eljárás a véredények vizsgálatát szolgálja.

    Ultrahang, mint férfi fogamzásgátló?

    Tudósok azt vizsgálják, vajon az ultrahang hatásos, visszafordítható fogamzásgátló lehet-e a férfiaknál.

    Ultrahang diagnosztika - A korai felismerés életet menthet

    A korai diagnózisok felállításának az egyik legalkalmasabb eszköze az ultrahang – hangsúlyozza dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical radiológus szakorvosa.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Hirdetés
   • Szavazás
    Korábbi szavazások