Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:
  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.


Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.


Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataikra vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ gyakran csak általánosságban lehet adni.    

Elkészült röntgen-, CT-, MR - stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról  másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Legutóbbi válaszai

Sugárterhelés - hólyaggyulladás

Tisztelt Kérdező! A diagnosztikus röntgenvizsgálatok sugárterhelésének a kockázata a későbbi károsodások, daganatképződés szempontjából általában minimális, vagy alacsony. Bizonyítottan rákkeltő dózis ezekkel gyakorlatilag nem érhető el. A daganatképződésre vonatkozó kockázati arányok csak statisztikai valószínűségek, amelyeket sok embert ért súlyos sugárterhelés (atombomba támadások áldozatainak) eseteiből számított értékek, és azt fejezik ki, hogy mennyi a rizikó többlete, az egyébként is sajnos meglévő és sokszor elkerülhetetlen belső (örökletes) adottságok és külső, környezeti kockázatok felett. Az egyes vizsgálatok sugárterhelései az élet során ugyan összeadódnak, de egy hosszú időt tekintve valamelyes regeneráció (önjavulás) is lehetséges. Ha példaként megnézünk egy, az interneten elérhető kockázatbecslő oldalt, akkor az Ön esetében csak ezrelékekben fejezhető ki annak az esélye, hogy egy daganat ettől a sugárterheléstől fejlődne ki. Másként fogalmazva, jóval 99 % feletti az esély, hogy nem alakul ki daganat a vizsgálatok miatt. A húgyhólyag maga a kevésbé sugárérzékeny szervek közé tartozik és a felsorolt vizsgálatok egy része nem is érintette a húgyhólyag tájékát. Így aggodalomra nincs oka.

Ct máj eredmény

Tisztelt Kérdező! Csaknem azonos szövegű kérdésére tegnap már válaszoltam, remélem megkapta azt is. A leletrészlethez konkrét kérdést azonban jelenleg sem tett fel, ezért megismétlem a választ: A májban láttak néhány képletet, melyek felvetik áttétes folyamat gyanúját. Olyan eltérést nem láttak, ami az elváltozások eredetére utalna, így további kivizsgálásra lesz szükség. Annyi kiegészítést tennék, hogy a bal mellékvesében látott két képlet a leírás alapján a májgócok szempontjából valószínűleg nincs jelentősége, ezek elsősorban jóindulatú mirigydaganatok (adenomák) lehetnek - bár erről véleménynek az előző kérdésfeltevéskor bemásolt részében nincs említés. A máj denzitás (sugárelnyelés) csökkenés zsírfelszaporodásra utal. A leletet mielőbb beszélje meg a vizsgálatot kérő orvossal, kezelőorvosával.

CT eredmény

Tisztelt Kérdező! A lelet szerint a májban láttak néhány képletet, melyek felvetik áttétes folyamat gyanúját. Olyan eltérést nem láttak, ami az elváltozások eredetét jelenthetné, így további kivizsgálásra lesz szükség. A leletet mielőbb beszélje meg a vizsgálatot kérő orvossal, kezelőorvosával.

Natív koponya CT lelet

Tisztelt Kérdező! Minden leletet csak a beteg panaszainak és tüneteinek ismeretében, orvosi vizsgálattal együttesen lehet jól értékelni, így a lelet megbeszélése a neurológussal mindenképpen szükséges. A leletben az agyi fehérállományban olyan eltéréseket írnak le, melyek a vérellátás zavarából eredhetnek. Ezek egy része a fehérállományra egyenetlenül terjedtek ki és enyhe mértékű károsodásnak írták. A két körülírt eltérés is lehet körülírt vérellátási zavarból eredő elváltozás, de felmerülhet más eredetű kórfolyamat, ami az idegek velőhüvelyét károsította. Ha jól értem, a 45 év az édesanyja életkora, ebben a korban inkább felmerülhet más eltérés is az érbetegségen kívül. A kezelőorvos majd eldönti, hogy a leírtak értelmében szükségesnek tartja-az MR vizsgálat elvégzését.

Lelet értékelés

Tisztelt Kérdező! A leletben részben a csigolyákról, részben a közöttük lévő porckorongokról írnak le kóros eltéréseket. A nyaki görbület (oldalirányból nézve) a szokványoshoz képest enyhén ellenkező irányba ment át. A csigolyák peremein meszes felrakódások látszanak. A porckorongok víztartalma csökkent (ez a porckorongok degeneratív - túlterheléses - bántalmának kezdeti szakasza. Ezt követően a porckorongokat említve, mindig a számmal jelzett csigolya alattit kell érteni. A III. korongon bal oldali elődomborodás van, ami a kilépő ideg csatornát jelentősen szűkíti. A IV. és V. korongon sérvet írnak le, melyek a gerincvelőt enyhén nyomják. A VI és VII. porckorongok is előboltosulnak, de ezeken nem említenek sérvet. A gerincvelőben körülírt eltérést nem láttak. A vállfájdalmak összefügghetnek a látott porckorong eltérésekkel, de az arcon jelentkező panaszát nem lehet összefüggésbe hozni a nyaki gerincével. Annak kiderítésére, hogy mi az arcfeszülés oka, valószínűleg további vizsgálatokra lesz szükség - erre betegvizsgálat nélkül korrekt véleményt adni nem lehet, de esetleg egy krónikus arcüreg gyulladás állhat a háttérben, amit leginkább egy arckoponya CT-vel lehet megállapítani. Nem derült ki a kérdésből, hogy milyen szakorvosi vizsgálat előzte meg a gerinc MR vizsgálatot, de ideggyógyászati vizsgálat indokolt, az arcpanaszát pedig fül-orr-gégész szakorvossal is beszélje meg.