Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataira vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ ezen a felületen gyakran csak általánosságban lehet adni.

Elkészült röntgen-, CT-, MR- stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Bemutatkozás

  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.


Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.


Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Legutóbbi válaszai

Látható e törés a röntgen felvételen?

Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, ahogy a Webbeteg portálon a bemutatkozó soroknál is olvashatja, nem vállalom képalkotó vizsgálatok felvételeiről leletezést, másodvélemény adását. Ennek technikai és jogi korlátai is vannak. Mivel a rendszer csak egy képet enged mellékelni, nem tudhatom, hogy csak ez az egy felvétel készült-e (illetve, Ön is többes számban fogalmaz, hogy a "képeket kaptam meg") . A mellékelt felvételen (illetve annak digitális másolatán, aminek az információ tartalma is kisebb az eredetinél) az ábrázolt bordák kontúrján lépcsőképződéssel, elmozdulással járó törést nem látok, de ez nem jelenti azt, hogy biztonsággal kizárható a törés, emellett nem is minden törés mutatható ki egyetlen röntgenfelvételen, vagy az is lehet, hogy csak napokkal később lesz látható. Egy esetleges bordatörés diagnosztizálása röntgenfelvétellel önmagában még nem jelent mindent a sérült szempontjából - a teendőket elsősorban a tünetek határozzák meg. Ha nyomásra vagy légzésre, köhögésre fokozódó,szúró fájdalma van, akkor is nyugalom, a terhelés kerülése, fájdalomcsillapítás javasolt és türelmesnek kell lenni a panaszok enyhüléséig, viszont feltétlenül sürgős orvosi ellátásra van szükség, amennyiben légzési nehézség, fulladás, köhögés, vérköpés lép fel. Amennyiben biztosítási okból, esetleg rendőrségi ügyből kifolyólag (baleset, tettlegesség stb. miatt) van szükség a törés megítélésére, akkor mindenképpen a hivatalos, írásos leletet kell alapul venni. Ha a közelmúltban trauma érte, Ön vagy kezelőorvosa kérje a lelet sürgős elkészítését.

Mr lelet véleményezése

Tisztelt Kérdező! Az "agyi rendellenesség" egy tág fogalom, nem egy konkrét betegségre, vagy elváltozásra utal, azt jelenti, hogy az agyállományt illetően valami nem megszokott megjelenésű. Az MR leletben leírtak egy agyi fejlődési rendellenességre utalnak, amit Dandy-Walker variánsnak (változatnak) neveznek. Azért variáns, mert a leírói után Dandy-Walker szindróma néven ismert komplex rendellenességhez hasonló jellegűek, de annál enyhébbek a fejődési eltérések, továbbá tünetmentes lehet. Nem betegség, hanem egy állapot. Az eltérés lényege, hogy a kisagy egy része nem fejlődik ki teljes mértékben, és az agyvíz csatornájának veleszületett szűkülete miatt valamennyivel tágabbak az agykamrák is. A felvételek nélkül nem lehet pontosan megítélni, hogy Önnél ez milyen mértékben áll fenn. Ha tünetmentes, és az ideggyógyász sem talált eltérést, akkor valószínűleg nem kell aggódnia. A leletet és a felvételeket azonban mindenképpen beszélje meg a neurológussal, aki a vizsgálatot javasolta.

Kisgyermek balesetével/röntgennel kapcsolatos kérdés

Tisztelt Kérdező! A röntgenfelvételezésben valóban szakmai előírás, hogy amennyiben a vizsgálat lehetővé teszi, a sugárártalmak csökkentése érdekében megfelelő eljárásokat és védőeszközöket kell alkalmazni. Ezek közé tartozik a vizsgált személy gonádjainak (ivarsejtet tartalmazó nemi szerveinek, azaz a petefészkek, herék) védelme ólmozott gumiból készült, legalább a kismedencét-ágyékot fedő kötény segítségével. Arra nem tudok válaszolni, hogy miért nem alkalmazták maguktól illetve kérés nélkül. Mindamellett, a kéz- és alkarröntgen felvételeknél a szükséges sugármennyiség kisgyermek vékony csontjait tekintve is alacsony, az alkalmazott sugárnyalábbal nem éri közvetlen besugárzás a nemi tájékot, csak egy kis mennyiségű szórt sugárzás léphet ki a vizsgált testrészből. "Túl sok" sugár bizonyára nem érte a gyermeket, abban az esetben a felvétel értékelhetetlené vált volna. Összefoglalóan nincs oka aggodalomra, ilyen körülmények között nagyon-nagyon kicsi a kockázata annak, hogy káros következményei lennének a vizsgálatoknak. A csont gyógyulásának ellenőrzésére valóban szükségesek a röntgenfelvételek, egy esetlegesen rosszul összefort csonttal járó kockázatok, a későbbi következmények elkerülése érdekében valóban indokoltak voltak a vizsgálatok.

Mammográfia és mellkas CT

Tisztelt Kérdező! A két vizsgálatból származó sugárterhelésnek nincs reális kockázata a későbbiekre nézve. Ez azt jelenti, hogy bár tudjuk, hogy minden, ionizáló sugárzást használó vizsgálat (röntgen, CT, izotópvizsgálat, érfestéses beavatkozás) fajtájától függően statisztikailag jelenthet egy nagyon kis rizikót, de ezek csak statisztikailag értelmezhető számok, és a sajnos amúgy is jelentős mértékű daganatos kockázatunkhoz hozzáadódó kockázatot jelent. A szóban forgó vizsgálatoknál ez alacsony. Szemléletesen: ha megfordítanánk a statisztikát, akkor Ön esetében 99,9 %-nál nagyobb az esélye, hogy a vizsgálatoknak nem lesz káros hatása. Ha egyetlen natív sorozat készült, akkor valószínűleg nem volt több a 7 mSv -nél vagy attól nem tért el számottevően (az első, rövidebb felvétel a tervező, áttekintő felvétel lehetett). Lehetséges, hogy a kapott CD tartalmazza a vizsgálatból származó, megbecsült sugárdózist. A sugárterhelés okozta károsodásoknak két típusa van, a meghatározott (determinisztikus) és a statisztikai (sztochasztikus) sugárártalom. Az első, a biztosan kifejlődő sugárártalom olyan magas dózist jelent, ami a képalkotó vizsgálatokkal - egyes igen extrém eseteket leszámítva - nem érhető el. A statisztikai jellegű károsodás elvileg kis dózisokkal is megtörténhet, de mint fenti példa mutatja, ez az egyes emberekre nézve minimális kockázatot jelent. A hivatalos határérték a magyarországoi természetes háttérsugárzás kb 2,5 mSv értéke felett kapott 1 mSv évente, de ebbe nem tartozik bele az orvosi eredetű sugárterhelés, mert a vizsgálatokat és alapelvként az adott betegség, állapot ismeretében, a kockázat-haszon arányának a mérlegelése alapján kell elvégezni és ez indokolt esetekben az elvégzés irányába mutat. Aggódnia tehát egyáltalán nem indokolt, és ezért nem szükséges a tervezettnél korábban ultrahangot csináltatnia. Az Ön életkorában egyébként is az emlőultrahang nem pótolja, csak kiegészítheti a mammográfiát.

Lelet értelmezése

Tiszelt Kérdező! Minden képalkotó vizsgálat eredménye csak a beteg személyes vizsgálata, a kórelőzmény, panaszok és tünetek ismeretében értékelhető megfelelően, továbbá a teljesség érdekében a felvételeket is látni kellene. A leletből az derül ki, hogy a párjának már nem ez az első vizsgálata, mert már "ismert" elváltozásokat is említenek. Ilyen esetekben a képletek esetleges változásának is jelentősége van. A több régiós vizsgálat minden részletének magyarázatát nem vállalhatom fel, ez a kezelőorvosára tartozik, aki a vizsgálatot kérte, a pácienst ismeri. Röviden összefoglalva: az agy és a gerinc területén leírt elváltozások többségében egy öröklődő, kromoszóma-rendellenesség eredetű kórállapot (neurofibromatosis, rövidítve NF) részeként többszörös idegrendszeri elváltozást, jóindulatú daganatot írtak le. A felvételek alapján a neurofibromatosis mindkét típusa lehetséges. Emellett az agykéregben és közelében néhány pontosan nem meghatározott, apró vérzéseket is tartalmazó kóros területet, valamint a kemény agyhártyán egy kis, környezetét nem érintő jóindulatú daganatot írtak le. A leletet és az aktuális teendőket mindenképpen beszéljék meg a kezelőorvossal.