Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataira vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ ezen a felületen gyakran csak általánosságban lehet adni.

Elkészült röntgen-, CT-, MR- stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Bemutatkozás

  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömb (akkor Pest Megyei Tanács Semmelweis Kórháza) majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.
  • 2007 júliusától 2018. februárig az Állami Egészségügyi Központ (később Honvédkórház, majd Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) Központi Radiológiai Diagnosztika osztályán voltam főorvosi beosztásban.
  • 2018 és 2020 között a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikájának radiológai részlegén dolgoztam.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.

Szakmai érdeklődésem az urológiai és andrológiai betegségek, továbbá a gasztroenterológiai kórképek ultrahangdiagnosztikájára irányul. Előadásokkal és poszterekkel szerepeltem hazai és nemzetközi kongresszusokon.

Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.

Három szakkönyben jelentek meg könyvfejezetem, főiskolai jegyzetekben szerzőként és szerkesztőként működtem közre.

Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Legutóbbi válaszai

Röntgen kisgyerek

Tisztelt Kérdező! Mivel nem voltam jelen a vizsgálatnál, nem tudhatom, hogy pontosan milyen körülmények között, milyen berendezéssel készültek a felvételek, így a válasz csak általánosságban értendő. A medence- és csípőfelvételek esetén a legújabb, és egyre terjedő szemlélet szerint nem szükséges a gonádok (ivarsejteket termelő szervek,...

Core emlő biopszia és fájdalom

Tisztelt Hölgyem! A core biopszia fájdalmasságáról bizonyára többen többféleképpen emlékeznek vissza, a fájdalom megélése az egyéni fájdalomtűrő képességtől is függ. Általában nem éreznek erős fájdalmat. Bár személyes tapasztalatom ezzel nem lehet, de a szülési fájdalomhoz való hasonlítást, és még inkább az azt meghaladó fájdalom érzését...

Emlőbiopszia típusok

Tisztelt Kérdező! Ha az emlővizsgálatot végző szakorvos nem tett javaslatot a, mintavétel módjára, nehéz a távolból jól megítélni az optimális módszert. Elviekben, az emlőből alapvetően kétféle eljárással végezhető, mintavétel, az egyik, amit vékony tűvel végeznek; ez nem is igazán biopszia, hanem citológiai vizsgálatra alkalmas sejtcsoport...

Gerincsérv

Tisztelt Kérdező! A felvételeket nem láthatom, így csak a leírásból tudok véleményt alkotni. A leletből lemaradt az összefoglaló vélemény, ha volt ilyen. Az ágyéki szakaszon enyhe gerincferdülést és többféle, degeneratív (túlterhelésből eredő, porckopásos jellegű) eltérést írnak le. Ezek között szerepel az alsó két ágyéki és az első...

Mr vizsgálat bélműtét után

Tisztelt Kérdező! A hasüregbe helyezett modern sebészi kapcsok nem mágnesezhetők és nagyon kis tömegű fémet tartalmaznak, így nem jelentenek veszélyt egy MR vizsgálat során. Biztonsági okokból egy ilyen műtétet követően, az MR előtt 6 hét várakozást javasolnak, de egy év után már nem lehet semmilyen károsodása a kapcsok miatt.