Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:
  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.

Szakmai érdeklődésem az urológiai és andrológiai betegségek ultrahangdiagnosztikájára irányul. Előadásokkal és poszterekkel szerepeltem hazai és nemzetközi kongresszusokon.

Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.

Két szakkönyben jelent meg könyvfejezetem, főiskolai jegyzetekben szerzőként és szerkesztőként működtem közre.

Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataikra vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ gyakran csak általánosságban lehet adni.    

Elkészült röntgen-, CT-, MR - stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról  másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Legutóbbi válaszai

Lelet értelmezése.

Tisztelt Kérdező! A kérdéséhez küldött leletet is megkaptam. A csontizotópos vizsgálat során mindkét oldali csípőízületi protézis medencecsonti része, a vápakomponens körül írnak le gyulladásos folyamatra utaló izotópdúsulási jeleket, míg a bal térdízületben és a XII. háti csigolyán terheléses-kopásos jellegű eltérést láttak. A beutalón a protézis (vagy protézisek) kilazulásának a gyanúja szerepel kérdésként. Azt, hogy a gyulladás jelei esetleg a protézisvápák kilazulásának felelnének meg, csak a tünetek, panaszok és laboratóriumi leletek függvényében lehetne megítélni. A járványos időszak – ami még valószínűleg egy jó ideig el fog tartani – nyilván nehezíti a szakorvosi konzultációkat, de így is javaslom a vizsgálatot kérő kezelőorvosával a kontroll megbeszélést. Ha lehetséges, személyesen, de legalább telefonon próbálja elérni, hogy a teendőket megbeszéljék.

Gerinc MRI

Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy minden leletet – így a képalkotókat is – leginkább az Ön kezelőorvosa/vizsgálatot kérő orvosa tudja helyesen értékelni, aki a tüneteit, panaszait is ismeri (amennyiben a vizsgálatot már megelőzte szakorvosi vizsgálat). A leletben a nyaki gerincen mindössze enyhe kiegyenesedést írtak le, ami lehet egy tartási zavar. Az ágyéki gerincen már a kiegyenesedésen kívül többféle túlterheléses eredetű eltérést láttak: így egyrészt a IV. ágyéki és az I. keresztcsonti csigolya közötti két porckorong lapultságát, víztartalom-csökkenését. A IV-V. csigolyák közötti porckorongon középen széles előboltosulást és a porckorongot határoló rostos szalag szakadását is leírták, az előboltosulás a jobb oldali idegkilépés csatornájába benyomul, de az ideget nem éri el. Az V. csigolya alatti porckorongon lefelé terjedő sérvet írnak le, ami a gerinccsatornát kissé szűkíti. Ezeken kívül a IV. és V. csigolyák a többi csigolya vonalához képest 3 mm-rel hátrább helyeződtek. A további teendők, kezelés megválasztásához szakorvosi vizsgálat szükséges – ideggyógyászati mindenképp, de szóba jön idegsebészeti/gerincsebészeti konzultáció is, melyekhez a vizsgálati felvételeket is vigye magával.

Derékfájdalom

Tisztelt Kérdező! Arra, hogy a vizsgálatot magánúton szándékozza elvégeztetni, bizonyára megvannak az érthető okai – gondolom minél hamarabb szeretne eredményhez jutni. Ez esetben is előnyös, ha szakorvosi javaslattal érkezik a vizsgálatra, hogy az Önt és előzményeit ismerő kezelőorvos minél pontosabban meg tudja határozni az iránydiagnózist, vagy diagnózisokat, ez a vizsgálat tervezéséhez és értékeléséhez hasznos volna. Ha erre nincs módja, akkor én egyrészt a háti és ágyéki gerincről két irányú röntgenfelvételt javasolok (lehetőleg a korábbi felvételekkel összehasonlításban), hogy nincs-e valamilyen változás a korábbi állapothoz képest. Magáról az ágyéki gerincről pedig MR vizsgálatot – egyrészt a fiatal életkora miatt kevésbé célszerű a sugárterheléssel járó CT vizsgálat, másrészt esetleges gyulladásos, vagy túlterheléses állapotokra érzékenyebb az MR. A háti gerincét rögzítő fémanyagok helyileg mind a CT, mind az MR képeken valószínűleg zavaró műtermékeket okoznak, de az ágyéki szakaszon ezek szerint már nincsen fémanyag. A röntgenfelvételeken a fémek nem okoznak torzítást. Az MR vizsgálat előtt kérhetnek dokumentumot (zárójelentést) amiben a beépített fémanyag típusa, anyaga szerepel, illetve igazolást arról, hogy MR-ezhetőek a fémek.

Röntgenfilm2

Tisztelt Kérdező! Szeretném ismét megnyugtatni, hogy a nyaki gerinc röntgenvizsgálata során nem érhette káros röntgensugárzás a karját. A nyaki gerinc röntgenvizsgálatánál csak a gerinc kap direkt sugarat. A röntgenkazetta nem sugároz visszafelé. Egy minimális sugármennyiség ugyan szóródik a testben, de ennek nincs lényeges hatása, melegség-érzetet biztosan nem okoz. Az pedig teljesen kizárható, hogy a gyermekeit bármilyen káros hatás érhette, mert a vizsgált személy a röntgenvizsgálat után egészen biztosan nem sugároz. A bőrpanaszaira, szőrvesztésére nem tudok magyarázot adni, mutassa meg bőrgyógyásznak a karját.

Mi lehet a régóta fennálló betegségem?

Tisztelt Kérdező! Többféle panasza és a leírt eltérések nem tűnnek egyazon kóros állapothoz tartozónak. Személyes orvosi vizsgálat nélkül, ilyen hosszú kórelőzmény összefoglaló értékelése igen nehéz feladat, úgy hogy a részleteket (szakorvosi véleményeket) nem ismerem. Nem derült ki, hogy a szakorvosi vizsgálatokon és képalkotókon kívül más vizsgálatok (laboraróriumi, izomra vonatkozó vévizsgálatok, immunológiai vizsgálatok) készültek-e. Nem tudok az Ön alkatáról, munkaköréről, az azzal esetleg járó terhelésekről. A leleteiben leírt eltérések közül a comb és vádli izomzatának az oedemája (vizenyőssége) és a csontizotóp vizsgálatnak a keresztcsont-medencecsont jobb oldali ízesülésében leírt fokozott izotóp felvétele emelhető ki, utóbbit elsősorban gyulladásnak véleményeztek. A gerinc MR-en nem látható lényeges eltérés, sérvet nem mutattak ki, az egyik porckorongon látszott víztartalom-csökkenés, ami a túlterheltségből eredő degeneráció jele de még előboltosulás és így idegi érintettség nélküli állapot. A kis csigolya heamangiomának nincs jelentősége. A vállízület közelében lévő meszesedés krónikus, meszesedő gyulladást jelezhet. Az izompanaszok tisztázásban esetleg még EMG (elektro-miográfia) vihet előre. Lényeges volna, hogy milyen véleményt írtak a szakorvosok, milyen betegségeket zártak már ki a lehetőségek közül. Mindezek miatt csak újabb, részletes orvosi konzultációt tudok javasolni, ideggyógyász, reumatológus, belgyógyász szakorvosokkal.