Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:
  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.

Szakmai érdeklődésem az urológiai és andrológiai betegségek ultrahangdiagnosztikájára irányul. Előadásokkal és poszterekkel szerepeltem hazai és nemzetközi kongresszusokon.

Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.

Két szakkönyben jelent meg könyvfejezetem, főiskolai jegyzetekben szerzőként és szerkesztőként működtem közre.

Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataikra vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ gyakran csak általánosságban lehet adni.    

Elkészült röntgen-, CT-, MR - stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról  másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Legutóbbi válaszai

CT lelet

Tisztelt Kérdező! Nem írta meg, hogy miért készült a vizsgálat, milyen panaszai vagy tünetei voltak, így a lelet értelmezése sem lehet teljes értékű. Az idegen kifejezéseket tudom megmagyarázni. A tüdő felső lebenyeiben mindkét oldalon apró tüdőtágulásos léghólyagot és kötőszövet-felszaporodásra utaló rajzolatot írtak le. A tüdőben egyébként nem láttak kórosat. A légcső oszlása előtt láttak néhány nyirokcsomót. A májban zsírfelszaporodást írtak le. Az epehólyag össze volt húzódva (valószínűleg a vizsgálat előtt 5-6 órán belül étkezett). A fő verőér falában meszesedéseket láttak. A gerincen porckopásos eltéréseket említenek. Összefoglalva, a tüdőben daganatos elváltozást nem találtak, és még egyszer kiemelték a talált eltéréseket. A lelet jelentőségét, a további esetleges teendőket a kezelőorvosával tudja megbeszélni.

Mellkas röntgen eredmény

Tisztelt Kérdező! Nem írta, hogy vannak-e panaszai, miért készült a felvétel. A rekesz hullámos kontúrja régebbi gyulladásos folyamatokra, vagy a légzéskor nem egyenletes rekeszkitérésre utalhat. A "légtartó tüdő" normális, azt jelenti, hogy nem látható benne kóros árnyék. A keskeny középárnyék arra utalhat, hogy a szíve nem nagyobb , esetleg keskenyebb is az átlagosnál, ez alkati adottság lehet. A "lat. sinusok" mellől kimaradhatott valami, valószínűleg az hogy "szabadok", ezzel szokták jelezni, hogy a rekesz és a mellkasfal szögletében nem látható mellüregi folyadék. Összességében a leírásban nincs olyan megállapítás, amitől aggódnia kellene.

pajzsmirigy izótopos vizsgálat lelete

Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigy ultrahang- és izotópvizsgálatának eredménye nem feltétlenül azonos, mivel mindkettő más technikai alapon ábrázolja a pajzsmirigyet. Az izotóppal működési zavarokat, alul- vagy túlműködő részeket lehet megjeleníteni, míg az ultrahang a szerkezetet vizsgálja és - egyes esetektől eltekintve – a lelet nem utal a működésre. Az ultrahang térbeli felbontása jobb, már néhány milliméteres elváltozások is kimutathatók, az izotóp vizsgálattal általában 1 cm az a határ, ami felett egyértelműen látszanak az eltérések. Ultrahanggal viszont a miriggyel azonosan működő, így izotóppal nem elkülönülő göb is ábrázolható, így a két vizsgálat sokszor kiegészíti egymást. Az Ön leletében azt írják, hogy izotóp a pajzsmirigyben kissé inhomogénen oszlik meg, ami apró göbök jelenlétre utal, de a környezettől eltérően működő göb nem volt kimutatható. Így sem úgynevezett hideg (az izotópot fel nem vevő), sem meleg (izotópot fokozottan felvevő) göböket nem láttak. Utalnak korábbi leletekre, melyek szerint nem volt igazolható autoimmunitás sem (ami a szervezet saját szövetei ellen forduló immunbetegséget jelentene). A továbbiakban kövesse a kezelőorvosa tanácsait.

Emlő ulrahang

Tisztelt Kérdező! Az ultrahangvizsgálat valóban teljesen ártalmatlan, a diagnosztikában használt ultrahang frekvenciákkal és energiákkal káros hatástól nem kell tartani. Arra nem tudok válaszolni, hogy mitől fájdult meg a melle a vizsgálatot követően, de lehetséges, hogy egyébként is érzékeny és az ultrahang fejekkel végzett nyomás váltotta ki a fájdalmat, ami remélhetőleg hamarosan elmúlik. Nem tudok hozzászólni ahhoz, hogy mire terjed ki a doktornő gyakorlata és ahhoz, hogy miért nem tüntette fel az emlő ultrahang vizsgálatát a honlapján, de abban biztos vagyok, hogy egy modern ultrahang berendezés, amihez a lágyrészek vizsgálatára alkalmas nagy felbontású vizsgálófej is tartozik, alkalmasnak kell lennie emlők vizsgálatára is a megfelelő javallatok esetén. Ilyen típusú vizsgálatok szerepelnek a felsorolásban. Az emlő vizsgálatra javasolt gyári beállítások a lágyrészek beállításai alatt szoktak lenni. Abban a doktornőnek igaza volt, hogy az Ön életkorában, 35 év felett az emlőultrahang már nem tekintendő önálló vizsgálatnak, hanem a mammográfia kiegészítőjeként kell alkalmazni - ez alól egy-egy speciális eset (akut gyulladás, sérülés) kivételt képezhet. Azt javaslom, hogy ha emlőrákszűrő vizsgálatot szeretne, mammográfiára vagy még inkább komplex emlő vizsgálatot végző szakrendelésre menjen - utóbbi a szakértő általi tapintásos, mammográfiás és szükség esetén kiegészítő ultrahang vizsgálatot foglalja magában.

Megnagyobodott máj és gócok !

A felvételek hiányában és a vizsgáló radiológus pontos véleménye nélkül nem lehet teljesen korrekt választ adni. Nem írta le hogy miért készült a vizsgálat. A májban sokféle jó- és rosszindulatú gócos elváltozás lehet, ezek ultrahangos képe ritkán egyértelmű, ezért is kell az esetek jelentős részében CT vagy MR vizsgálattal pontosítani. A leírásból nem világos számomra, hogy pontosan hány góc van, de nyilvánvalóan több és az egyik viszonylag nagy. Nem tudom, hogyan szólt a vélemény és hogyan kérték meg a CT vagy MR vizsgálatot, de ha a rosszindulatú elváltozás gyanúja felmerülhet, akkor jelenlegi szabályozás alapján a „14 napos szabály” feltüntetésével, a területileg illetékes CT vagy MR munkahelyen 14 napon belül kötelesek megcsinálni a vizsgálatot. A fogamzásgátlók valóban hajlamosítanak bizonyos jóindulatú májelváltozásokra, de a leírásból ezt biztonsággal megállapítani nem lehet.