• Dr. Laki András

        radiológus

        765

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        radiológus

        Bemutatkozás:



        • 1962-ben születtem Budapesten.


        • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.


        • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.


        • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.


        • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.



        Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.



        Magánrendelések




        Szakmai gyakorlat



        A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.






        Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.






        Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.



        Információ az online tanácsadásról



        A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataikra vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ gyakran csak általánosságban lehet adni.    



        Elkészült röntgen-, CT-, MR - stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról  másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Laki András legutóbbi válaszai
        Tisztelt Kérdező! Nem írta meg, hogy miért készült a vizsgálat, milyen panaszai vagy tünetei voltak, így a lelet értelmezése sem lehet teljes értékű. Az idegen kifejezéseket tudom megmagyarázni. A tüdő felső lebenyeiben mindkét oldalon apró tüdőtágulásos léghólyagot és kötőszövet-felszaporodásra utaló rajzolatot írtak le. A tüdőben egyébként nem láttak kórosat. A légcső oszlása előtt láttak néhány nyirokcsomót. A májban zsírfelszaporodást írtak le. Az epehólyag össze volt húzódva (valószínűleg a vizsgálat előtt 5-6 órán belül étkezett). A fő verőér falában meszesedéseket láttak. A gerincen porckopásos eltéréseket említenek. Összefoglalva, a tüdőben daganatos elváltozást nem találtak, és még egyszer kiemelték a talált eltéréseket. A lelet jelentőségét, a további esetleges teendőket a kezelőorvosával tudja megbeszélni.
        Tisztelt Kérdező! Nem írta, hogy vannak-e panaszai, miért készült a felvétel. A rekesz hullámos kontúrja régebbi gyulladásos folyamatokra, vagy a légzéskor nem egyenletes rekeszkitérésre utalhat. A "légtartó tüdő" normális, azt jelenti, hogy nem látható benne kóros árnyék. A keskeny középárnyék arra utalhat, hogy a szíve nem nagyobb , esetleg keskenyebb is az átlagosnál, ez alkati adottság lehet. A "lat. sinusok" mellől kimaradhatott valami, valószínűleg az hogy "szabadok", ezzel szokták jelezni, hogy a rekesz és a mellkasfal szögletében nem látható mellüregi folyadék. Összességében a leírásban nincs olyan megállapítás, amitől aggódnia kellene.
        Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigy ultrahang- és izotópvizsgálatának eredménye nem feltétlenül azonos, mivel mindkettő más technikai alapon ábrázolja a pajzsmirigyet. Az izotóppal működési zavarokat, alul- vagy túlműködő részeket lehet megjeleníteni, míg az ultrahang a szerkezetet vizsgálja és - egyes esetektől eltekintve – a lelet nem utal a működésre. Az ultrahang térbeli felbontása jobb, már néhány milliméteres elváltozások is kimutathatók, az izotóp vizsgálattal általában 1 cm az a határ, ami felett egyértelműen látszanak az eltérések. Ultrahanggal viszont a miriggyel azonosan működő, így izotóppal nem elkülönülő göb is ábrázolható, így a két vizsgálat sokszor kiegészíti egymást. Az Ön leletében azt írják, hogy izotóp a pajzsmirigyben kissé inhomogénen oszlik meg, ami apró göbök jelenlétre utal, de a környezettől eltérően működő göb nem volt kimutatható. Így sem úgynevezett hideg (az izotópot fel nem vevő), sem meleg (izotópot fokozottan felvevő) göböket nem láttak. Utalnak korábbi leletekre, melyek szerint nem volt igazolható autoimmunitás sem (ami a szervezet saját szövetei ellen forduló immunbetegséget jelentene). A továbbiakban kövesse a kezelőorvosa tanácsait.
        Tisztelt Kérdező! Az ultrahangvizsgálat valóban teljesen ártalmatlan, a diagnosztikában használt ultrahang frekvenciákkal és energiákkal káros hatástól nem kell tartani. Arra nem tudok válaszolni, hogy mitől fájdult meg a melle a vizsgálatot követően, de lehetséges, hogy egyébként is érzékeny és az ultrahang fejekkel végzett nyomás váltotta ki a fájdalmat, ami remélhetőleg hamarosan elmúlik. Nem tudok hozzászólni ahhoz, hogy mire terjed ki a doktornő gyakorlata és ahhoz, hogy miért nem tüntette fel az emlő ultrahang vizsgálatát a honlapján, de abban biztos vagyok, hogy egy modern ultrahang berendezés, amihez a lágyrészek vizsgálatára alkalmas nagy felbontású vizsgálófej is tartozik, alkalmasnak kell lennie emlők vizsgálatára is a megfelelő javallatok esetén. Ilyen típusú vizsgálatok szerepelnek a felsorolásban. Az emlő vizsgálatra javasolt gyári beállítások a lágyrészek beállításai alatt szoktak lenni. Abban a doktornőnek igaza volt, hogy az Ön életkorában, 35 év felett az emlőultrahang már nem tekintendő önálló vizsgálatnak, hanem a mammográfia kiegészítőjeként kell alkalmazni - ez alól egy-egy speciális eset (akut gyulladás, sérülés) kivételt képezhet. Azt javaslom, hogy ha emlőrákszűrő vizsgálatot szeretne, mammográfiára vagy még inkább komplex emlő vizsgálatot végző szakrendelésre menjen - utóbbi a szakértő általi tapintásos, mammográfiás és szükség esetén kiegészítő ultrahang vizsgálatot foglalja magában.
        A felvételek hiányában és a vizsgáló radiológus pontos véleménye nélkül nem lehet teljesen korrekt választ adni. Nem írta le hogy miért készült a vizsgálat. A májban sokféle jó- és rosszindulatú gócos elváltozás lehet, ezek ultrahangos képe ritkán egyértelmű, ezért is kell az esetek jelentős részében CT vagy MR vizsgálattal pontosítani. A leírásból nem világos számomra, hogy pontosan hány góc van, de nyilvánvalóan több és az egyik viszonylag nagy. Nem tudom, hogyan szólt a vélemény és hogyan kérték meg a CT vagy MR vizsgálatot, de ha a rosszindulatú elváltozás gyanúja felmerülhet, akkor jelenlegi szabályozás alapján a „14 napos szabály” feltüntetésével, a területileg illetékes CT vagy MR munkahelyen 14 napon belül kötelesek megcsinálni a vizsgálatot. A fogamzásgátlók valóban hajlamosítanak bizonyos jóindulatú májelváltozásokra, de a leírásból ezt biztonsággal megállapítani nem lehet.
        Tisztelt Kérdező! A lelet szövegében és a véleményben is egyaránt azt írják, hogy érdemi kóros eltérés nem volt kimutatható. A gerinc, a vállak és a csípőizületek területén láttak enyhén egyenetlen izotópfelvételt, ami annyit jelent, hogy ott kis mértékű, porckopásos jellegű csontelváltozás lehet az ízületeknél. Daganatra utaló kóros izotópdúsulást nem láttak. A lelet, ha nem is teljesen negatív, de nem is utal számottevő kóros eltérésekre. A leletet beszélje meg a kezelőorvosával is.
        Tisztelt Kérdező! A megfogalmazásban, szóhasználatban lehet különbség az egyes radiológusok között, több leletező ugyanazt másképpen is leírhatja. A lényeges mindig az, hogy a kezelőorvos egyértelműen tudja értelmezni a leletet. A „közepes” kifejezés ebben az esetben szerintem is azt jelenti, hogy az érrajzolat normális, sem kórosan tágabb, sem vékonyabb a szokottnál. Az organicus eltérés hiánya azt jelentette, hogy szervi elváltozás nem látszott; az „összefüggő infiltratum nem látható” szöveget én úgy értelmezem, hogy nincsen röntgennel kimutatható kóros árnyék a tüdőben. A kezelőorvosával való személyes találkozáshoz annyit tennék hozzá, hogy amennyiben minden lelete már elkészült, kérjen tanácsot a háziorvosától, hogy szükséges-e ezek alapján az immunológushoz is elmenni; a leletek helyén való értékelése szerintem nem kizárólag a beteg feladata.
        Tisztelt Kérdező! A Webbeteg oldalon a személyes bemutatkozásom alatt is olvasható, hogy képalkotó vizsgálatok felvételeinek leletezését, azokról másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak. Nincs lehetőségem korábbi felvételekkel sem összehasonlítást tenni. Remélem, hogy a COVID járvány ellenére is rövidesen elkészül a szöveges leírás a vizsgálathoz. Mivel nem tett jelzéseket a kérdéseihez, így csak sejtem, mikre gondol. A nyelőcső normális esetben nem látható a röntgenfelvételen, feltételezem, hogy a levegő által jól kirajzolódó légcsőre gondol. Ennek bal oldalán (a képen jobbra) van egy "dudor", ami a fő verőér (aorta) árnyéka. Nem tudom, hogy a fényes pontok alatt mit értett, de normális érárnyékok vetületei is okoznak kis kerekded árnyékokat a tüdőben, melyek ezen a felvételen is láthatók. Ha az autoimmun betegsége miatt csináltatta a mellkas röntgent, akkor mindenképpen szüksége lesz az írásos leletre, mert csak azzal fordulhat ismét kontroll vizsgálatra a kezelőorvosához.
        Tisztelt Kérdező! A Webbeteg orvos válaszol rovat keretében nem vállalom képalkotó vizsgálatok másodleletezését, véleményezését, ennek technikai és jogi akadályai is vannak. Az erről szóló tájékoztatás a honlapon is szerepel a személyes bemutatkozásom alatt. Az előző kérdésében a vas deferens lefutási rendellenességét vetette fel, jelenleg a cremaster izom kifordulását vélelmezi. Amennyiben panaszai jelenleg is fennállnak, javaslom, hogy konzultáljon a műtétet végző urológussal, és az MR felvételeket mutassa meg Neki.
        Tisztelt Kérdező! Az újabb leletben a máj két kisebb góca nem változott, haemangiomára (jóindulatú ércsomóra) jellemzőnek tartották. A legnagyobb képlet nem volt az ultrahang kép alapján típusos haemangioma és néhány mm-es növekedését írták le. Nem derült ki számomra, hogy ez a korábban is viszonylag nagyobb gócra milyen véleményt adtak és esetleg történt-e már korábban az ultrahangon kívül más képalkotó vizsgálat (CT vagy MR, esetleg izotóp vizsgálat). Haemangiomák egyébként nagyra is nőhetnek és minél nagyobbak, ultrahanggal annál kevésbé szoktak típusosak lenni. 1 év alatti ilyen viszonylag kisfokú növekedés egy rosszindulatú daganatra nem jellemző, de ettől még valóban tisztázni kell a képletet, így az MR esetleg CT vizsgálat indokolt.
        Tisztelt Kérdező! Látatlanban, a pontos leírás és a radiológus összefoglaló véleménye nélkül nem lehet korrekt választ adni. Az emlőben meszesedések igen sokfélék lehetnek és számos ok vezethet kialakulásukhoz, ezek között több a jóindulatú eredet, de pontos elemzésük szükséges. Fontos szempont az is, hogy ez újonnan alakult-e ki. Gyanús, vagy kétséges esetben, ha ultrahanggal nem látható eltérés, sztereotaxiás (mammográfiával célzott) szövettani vizsgálatot szoktak végezni.
        Tisztelt Kérdező! Nem említette, milyen tünetei voltak, illetve maradtak meg. A vas deferens (ductus deferensnek is nevezik), vagyis az ondóvezeték MR vizsgálattal a lágyékcsatornától a prosztatáig végig követhető. Ehhez az alapszekvenciák, szokványos vizsgálati síkok elegendőek, kontrasztanyag adása nem szükséges. A lágyékcsatornában és alatta az ondóvezetékkel együtt futó erek miatt az elkülönítés nehéz, vagy lehetetlen, illetve ezeken a szakaszokon a vezeték eleve kanyargós lefutású. Az fMRI (funkcionális MRI) az agyműködés képi megjelenítésére szolgál, ebben a régióban nincs szerepe.
        Tisztelt Kérdező! Az ilyen korai terhesség során az embrió bármilyen külső károsító tényező, így sugárterhelés esetén is a "mindent vagy semmit" elv alapján reagál. Ez azt jelenti, hogy súlyos esetben megszakad a terhesség, enyhébb behatás esetén károsodás nélkül megmarad. Az Ön esetében nem tartom valószínűnek, hogy károsodás érhette az embriót, de azt javaslom, hogy keressen fel egy genetikai tanácsadó szakrendelést.
        Tisztelt Kérdező! Sajnos, a kérdésében nem szerepelt a konkrét lelet, vagy nem sikerült azt az oldalra feltölteni, így érdemben nem tudok válaszolni. Általánosságban, ha egy májgóc az ultrahangos követés során növekedést mutat, valóban indokolt lehet egy CT vagy MR vizsgálat elvégzése.
        Tisztelt Kérdező! Sajnos, a kétoldalas leletnek csak az első oldala került fel a rendszerbe, így részben annak kapcsán, illetve konkrét kérdéseire tudok válaszolni. A subpleuralis (mellhártya alatti) területeken ilyen kis, 2-3 mm-es góc, vagy gócok gyakori eltérések, és legtöbbször nem daganatos jellegűek, hanem gyulladásos maradványok lehetnek. Követésük során derülhet ki, hogy stabilak, esetleg változnak. Az Ön esetében sem áttétre gondoltak, leírták, hogy a tüdőben áttétes elváltozás nem látható. A máj csökkent denzitása azt jelenti, hogy a CT-ben a szokásosnál kevésbé sugárelnyelő, ez zsírfelszaporodásra utal (lehet a kemoterápia következménye is). A retroperitoneum a hashártya mögötti hátsó hasi területeket jelenti, az ebben látott 4-5 mm-es nyirokcsomók kicsinek számítanak, nem kóros méretűek, A mesenterialis panniculitis a mesenterium (bélfodor) krónikus gyulladásos, egyes esetekben kötőszövetes átalakulással, hegesedéssel járó betegsége, állapota. A bélfodor a hashártyának azon része, amin a vékonybelek és a vastagbél egy része rögzül, és amiben a beleket ellátó erek is futnak. A mesenterialis panniculitis sok esetben tünetmentes, de okozhat különböző panaszokat, hasi fájdalmat, ritkán súlyosabb állapotot is. Egy részükben a kiváltó ok ismeretlen, de többféle alapbetegség is hozzájárulhat a kialakulásához. Bizonyos összefüggést találtak már korábbi vagy meglévő daganatos betegségekkel, ilyen betegeknél gyakoribb, de ez az elváltozás maga nem daganat. Azt, hogy kezelni kell-e, és milyen módon, az mindig az adott esettől függ. A leletet a kezelőorvosával beszélje meg.
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés