Dr. Laki András

Dr. Laki András

radiológus
Bemutatkozás:
  • 1962-ben születtem Budapesten.
  • 1987-ben szereztem meg diplomámat a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.
  • 1987-1989 között a mai Szent Rókus Kórházban majd 1989-'92 között a Péterfy Sándor Utcai Kórház röntgenosztályán dolgoztam.
  • 1992-ben tettem szakvizsgát radiológiából.
  • Ezt követően 2007-ig a Szabolcs Utcai Kórházban (Orvostovábbképző Egyetem, később Országos Gyógyintézeti Központ) dolgoztam annak bezárásáig a radiológiai osztályon adjunktusként, majd főorvosként.

Jelenleg részállásban a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Belgyógyászati és Onkológiai Klinikájának ultrahang vizsgálójában dolgozom, és több más munkahelyen is végzek ultrahangvizsgálatokat.

Magánrendelések

Szakmai gyakorlat

A radiológián belül hagyományos röntgenvizsgálatok, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok számos területén szereztem gyakorlatot.


Sok éves oktatói gyakorlatot is szereztem, főiskolai és szakorvosképzésben egyaránt.


Angol nyelvből középfokú nyelvvizsgám van.

Információ az online tanácsadásról

A WEBBeteg.hu oldalon a radiológiai képalkotó vizsgálatokkal és beavatkozásokkal kapcsolatosan elsősorban olyan kérdésekre válaszolok, melyek a vizsgálatok javallataira, előkészítésükre, esetleges kockázataikra vonatkoznak, vagy a szaknyelven megfogalmazott leletek közérthetőbb magyarázatát igénylik. A lelet teljes körű értelmezése mindig a beteg személyes vizsgálatával, összes leletének és előzményeinek ismeretével lehetséges, ami a kezelőorvos feladata, ezért választ gyakran csak általánosságban lehet adni.    

Elkészült röntgen-, CT-, MR - stb. vizsgálatok felvételeinek újbóli leletezését, azokról  másodvélemény adását nem vállalom; az ilyen típusú válasznak ezen a portálon sem a technikai, sem a jogi feltételei nem adottak.

Legutóbbi válaszai

Lelet értelmezése.

Tisztelt Kérdező! A kérdéséhez küldött leletet is megkaptam. A csontizotópos vizsgálat során mindkét oldali csípőízületi protézis medencecsonti része, a vápakomponens körül írnak le gyulladásos folyamatra utaló izotópdúsulási jeleket, míg a bal térdízületben és a XII. háti csigolyán terheléses-kopásos jellegű eltérést láttak. A beutalón a protézis (vagy protézisek) kilazulásának a gyanúja szerepel kérdésként. Azt, hogy a gyulladás jelei esetleg a protézisvápák kilazulásának felelnének meg, csak a tünetek, panaszok és laboratóriumi leletek függvényében lehetne megítélni. A járványos időszak – ami még valószínűleg egy jó ideig el fog tartani – nyilván nehezíti a szakorvosi konzultációkat, de így is javaslom a vizsgálatot kérő kezelőorvosával a kontroll megbeszélést. Ha lehetséges, személyesen, de legalább telefonon próbálja elérni, hogy a teendőket megbeszéljék.

Gerinc MRI

Tisztelt Kérdező! Előrebocsátom, hogy minden leletet – így a képalkotókat is – leginkább az Ön kezelőorvosa/vizsgálatot kérő orvosa tudja helyesen értékelni, aki a tüneteit, panaszait is ismeri (amennyiben a vizsgálatot már megelőzte szakorvosi vizsgálat). A leletben a nyaki gerincen mindössze enyhe kiegyenesedést írtak le, ami lehet egy tartási zavar. Az ágyéki gerincen már a kiegyenesedésen kívül többféle túlterheléses eredetű eltérést láttak: így egyrészt a IV. ágyéki és az I. keresztcsonti csigolya közötti két porckorong lapultságát, víztartalom-csökkenését. A IV-V. csigolyák közötti porckorongon középen széles előboltosulást és a porckorongot határoló rostos szalag szakadását is leírták, az előboltosulás a jobb oldali idegkilépés csatornájába benyomul, de az ideget nem éri el. Az V. csigolya alatti porckorongon lefelé terjedő sérvet írnak le, ami a gerinccsatornát kissé szűkíti. Ezeken kívül a IV. és V. csigolyák a többi csigolya vonalához képest 3 mm-rel hátrább helyeződtek. A további teendők, kezelés megválasztásához szakorvosi vizsgálat szükséges – ideggyógyászati mindenképp, de szóba jön idegsebészeti/gerincsebészeti konzultáció is, melyekhez a vizsgálati felvételeket is vigye magával.

Derékfájdalom

Tisztelt Kérdező! Arra, hogy a vizsgálatot magánúton szándékozza elvégeztetni, bizonyára megvannak az érthető okai – gondolom minél hamarabb szeretne eredményhez jutni. Ez esetben is előnyös, ha szakorvosi javaslattal érkezik a vizsgálatra, hogy az Önt és előzményeit ismerő kezelőorvos minél pontosabban meg tudja határozni az iránydiagnózist, vagy diagnózisokat, ez a vizsgálat tervezéséhez és értékeléséhez hasznos volna. Ha erre nincs módja, akkor én egyrészt a háti és ágyéki gerincről két irányú röntgenfelvételt javasolok (lehetőleg a korábbi felvételekkel összehasonlításban), hogy nincs-e valamilyen változás a korábbi állapothoz képest. Magáról az ágyéki gerincről pedig MR vizsgálatot – egyrészt a fiatal életkora miatt kevésbé célszerű a sugárterheléssel járó CT vizsgálat, másrészt esetleges gyulladásos, vagy túlterheléses állapotokra érzékenyebb az MR. A háti gerincét rögzítő fémanyagok helyileg mind a CT, mind az MR képeken valószínűleg zavaró műtermékeket okoznak, de az ágyéki szakaszon ezek szerint már nincsen fémanyag. A röntgenfelvételeken a fémek nem okoznak torzítást. Az MR vizsgálat előtt kérhetnek dokumentumot (zárójelentést) amiben a beépített fémanyag típusa, anyaga szerepel, illetve igazolást arról, hogy MR-ezhetőek a fémek.

Röntgenfilm2

Tisztelt Kérdező! Szeretném ismét megnyugtatni, hogy a nyaki gerinc röntgenvizsgálata során nem érhette káros röntgensugárzás a karját. A nyaki gerinc röntgenvizsgálatánál csak a gerinc kap direkt sugarat. A röntgenkazetta nem sugároz visszafelé. Egy minimális sugármennyiség ugyan szóródik a testben, de ennek nincs lényeges hatása, melegség-érzetet biztosan nem okoz. Az pedig teljesen kizárható, hogy a gyermekeit bármilyen káros hatás érhette, mert a vizsgált személy a röntgenvizsgálat után egészen biztosan nem sugároz. A bőrpanaszaira, szőrvesztésére nem tudok magyarázot adni, mutassa meg bőrgyógyásznak a karját.

Mi lehet a régóta fennálló betegségem?

Tisztelt Kérdező! Többféle panasza és a leírt eltérések nem tűnnek egyazon kóros állapothoz tartozónak. Személyes orvosi vizsgálat nélkül, ilyen hosszú kórelőzmény összefoglaló értékelése igen nehéz feladat, úgy hogy a részleteket (szakorvosi véleményeket) nem ismerem. Nem derült ki, hogy a szakorvosi vizsgálatokon és képalkotókon kívül más vizsgálatok (laboraróriumi, izomra vonatkozó vévizsgálatok, immunológiai vizsgálatok) készültek-e. Nem tudok az Ön alkatáról, munkaköréről, az azzal esetleg járó terhelésekről. A leleteiben leírt eltérések közül a comb és vádli izomzatának az oedemája (vizenyőssége) és a csontizotóp vizsgálatnak a keresztcsont-medencecsont jobb oldali ízesülésében leírt fokozott izotóp felvétele emelhető ki, utóbbit elsősorban gyulladásnak véleményeztek. A gerinc MR-en nem látható lényeges eltérés, sérvet nem mutattak ki, az egyik porckorongon látszott víztartalom-csökkenés, ami a túlterheltségből eredő degeneráció jele de még előboltosulás és így idegi érintettség nélküli állapot. A kis csigolya heamangiomának nincs jelentősége. A vállízület közelében lévő meszesedés krónikus, meszesedő gyulladást jelezhet. Az izompanaszok tisztázásban esetleg még EMG (elektro-miográfia) vihet előre. Lényeges volna, hogy milyen véleményt írtak a szakorvosok, milyen betegségeket zártak már ki a lehetőségek közül. Mindezek miatt csak újabb, részletes orvosi konzultációt tudok javasolni, ideggyógyász, reumatológus, belgyógyász szakorvosokkal.