• Angiográfiás vizsgálat

    Dr. Molnár Dóra
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    Mi az angiográfiás vizsgálat? Milyen esetekben ajánlott elvégezni? Lehetnek-e mellékhatásai? Hogyan zajlik a vizsgálat? Mire kell figyelni a vizsgálat előtt és után?

    Az érrendszer láthatóvá tételére bizonyos esetekben elkerülhetetlen a katéteres érfestés elvégzése.

    Milyen esetekben ajánlott a vizsgálatot elvégezni?

    Napjainkban leggyakrabban intervenciós beavatkozások (nyitott érműtét nélkül, speciális katéterekkel végzett gyógyítás) előtt, illetve a műtétek precíz megtervezéséhez kerül sor a katéteres angiográfiákra, amelyek a végtagok, a főverőér, a hasi nagy erek, a nyaki vagy a koponya ereinek ábrázolására irányulhatnak.

    Hirdetés

    Lehetnek-e ennek a vizsgálati eljárásnak mellékhatásai?

    Ritka szövődmény a kontrasztanyag-allergia, amely döntően enyhe. Az enyhe panaszok néhány percen belül elmúlnak, illetve gyógyszerekkel könnyen megszüntethetők.

    A kontrasztanyag a vesén keresztül választódik ki, ritka esetben - többnyire átmeneti - vesefunkció-romlást idézhet elő. Ennek elkerülésére a vizsgálatot követően el kell fogyasztani az előírt folyadékmennyiséget.

    Hogyan zajlik a vizsgálat?

    A vizsgálat steril műtőben történik, többnyire hanyattfekvő helyzetben. A lágyékhajlatban vagy egy karartéria megszúrását követően megtörténik a katéter bevezetése.

    A vizsgálni kívánt érszakasz kezdetéig jutatott katéterből kontrasztanyag-befecskendezésre kerül sor, így kirajzolódnak az erek a készülő röntgenfelvételen. A felvételek elkészülte után a katéter legtöbbször rögtön eltávolításra kerül.

    Mire kell figyelni a vizsgálat előtt?

    Bizonyos gyógyszerek szedését abba kell hagyni néhány napig a vizsgálat előtt (bizonyos véralvadásgátó gyógyszerek és cukorbetegség kezelésére szolgáló szerek elhagyása szükséges lehet, amelyet pontosan elmond a vizsgálat megbeszélésekor az orvos. Ha bizonytalan a beteg, mindenképpen kérdezzen rá, hogy pontosan mely gyógyszereket kell bevenni és melyeket nem szabad szedni a beavatkozás előtt.).

    Az érfestés előtt 4-6 órával már tilos enni.

    A vizsgálat előtti napon bő folyadékfogyasztás javasolt.

    Mennyi ideig tart a vizsgálat?

    A vizsgálat az előkészítéssel együtt általában 40-60 percig tart.

    Mit tegyünk a vizsgálat után?

    A beavatkozás után a megszúrt érszakasz vérzését meg kell akadályozni, erre több módszer létezik (például nyomókötés, varrás). Meghatározott ideig pihentetni kell a szúrt végtagot. A kontrasztanyag kiürülésének segítése érdekében elegendő szénsavmentes, energiaszegény folyadékot kell inni.

    A dohányzás senkinek sem ajánlott, a kényszerű pihenő és az érbetegség ijesztő ténye segíthet abbahagyni ezt az ártalmas szenvedélyt.

    A hétköznapi tevékenységekhez való visszatérés orvosi tanács betartásával javasolt, hiszen a beavatkozás jellege, az igazolt betegség jelentősen befolyásolhatja, hogy mit szabad csinálni és mit nem.

    Azonnal mentőt kell hívni, amennyiben a szúrás helyén vérzést tapasztal, és sürgősen orvoshoz kell fordulni, ha a katéterezett végtag fájdalmassá válik, illetve elszíneződik, a vizelet mennyisége jelentősen csökkenne vagy esetleg belázasodna!

    Dr. Molnár Dóra, kardiológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász

    Módosítva: 2010.02.04 13:20, Megjelenés: 2010.02.04 13:20
   • Cikkajánló

    Időjárás-változás

    Időjárás-változás

    Dr. Bálint Anita

    Mi történhet az ízületekben időjárás-változás hatására? Mit tehetünk?

    3-as típusú cukorbetegség

    3-as típusú cukorbetegség

    B. M., szakfordító

    Különböző genetikai okok vezethetnek 3-as típusú cukorbetegség kialakulásához.

    Ciszták a hasban - Jelentéktelen elváltozások vagy súlyos betegség jelei?

    A ciszta lényegében egy folyadékkal teli hólyagként írható le, mely orvosi értelemben egy kötőszövetes tokkal határolt kerekded elváltozás, melyet folyadék és/vagy levegő tölt ki.

    Szűrés vagy kivizsgálás? Nem mindegy!

    Az egészségügy területén manapság valószínűleg a szűrés szó a legdivatosabb. De vajon tudjuk, mi a különbség vizsgálat és szűrés között? Vagy hogy mitől lesz szűrővizsgálat egy szűrővizsgálat és mennyire biztos az eredménye? Miért lehet szükség további vizsgálatokra egy pozitív szűrővizsgálati eredmény után?

    Angiográfia - Az érelmeszesedés szövődményeinek felismerése

    Számos tényező hajlamosít érelmeszesedésre, többek között a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint, a mozgásszegény életmód. A beszűkült ér akár életveszélyes állapotot is okozhat, ezért időben történő felfedezése életmentő lehet. Az érelmeszesedés gyógyszerekkel nem gyógyítható, de kezelni lehet, csökkentve a szövődmények kialakulásának kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.