Érelmeszesedés téma

A koszorúérműtét (bypass-műtét)

WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész - 2018-01-07 22:51
A koszorúérműtét vagy bypass-műtét komoly sebészeti eljárás, amely a legjobb életminőséget biztosítja a gyógyszerekkel már tovább nem kezelhető érelmeszesedés esetén. Hogy zajlik ez a beavatkozás? Mit érdemes tudni a betegeknek?

Milyen gyakran ellenőriztesse vérnyomását?

WEBBeteg összeállítás - 2022-10-16 13:03
Hipertónia
A vérnyomás rendszeres mérése minden 40 év fölötti ember számára ajánlott, sokszor már korábban is. Ha Ön egészséges és korábban normális volt a vérnyomása, évente akkor is méresse meg vérnyomását - ezt ma már számos patikában is elvégzik.

Mi mindenre hajlamosít a magas koleszterinszint?

WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2022-09-24 13:03
Magas koleszterinszint
A magas koleszterinszint nagy rizikót jelent a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, és számos más társbetegség állapotát is ronthatja.

Hogyan mérsékelhető a koleszterinszint?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-08-16 15:03
Koleszterin
A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára.

Mit tegyen TIA után, hogy elkerülje a stroke-ot?

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2022-08-08 21:03
Stroke
A TIA (tranziens iszkémiás attak) egy olyan agyi keringészavart jelent, amikor egy vérrög következtében érelzáródás történik az agyban átmeneti neurológiai tüneteket okozva. A vérrög spontán feloldódik és ezzel párhuzamosan a tünetek is megszűnnek.

Aterotrombózis - Mit okozhat az érelmeszesedés?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - 2022-06-11 13:03
Aterotrombózis
Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.

Miért magas a koleszterinszintem?

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus - 2022-05-24 14:33
Koleszterin
A magas koleszterinszint alattomosan károsítja érrendszerünket: panaszokat sokáig nem okoz, ám már fiatal felnőttkorban is visszafordíthatatlan károsodásokat idéz elő az arra hajlamos egyének érfalán. A koleszterin hosszabb távon növeli az érszűkület, a szívkoszorúér-betegség, az infarktus és a stroke kockázatát.

A vesebetegek nagy része magas vérnyomásban szenved

Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - 2022-03-09 07:33
Az idősebbek körében - de már a fiatalabbaknál is - igen gyakori probléma a magas vérnyomás, ám vesebetegség fennállása esetén ez az arány még magasabb. Éppen ezért a gyógyszeres kezelésnek a vérnyomás normalizálásán túl a vesék védelmében is nagy szerepe van. Ám vesebetegség is vezethet magas vérnyomáshoz.

A koszorúér-meszesedés kialakulásának okai

WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus - 2022-03-07 11:03
Koszorúér-betegség
Coronariának orvosi szaknyelven a szívet ellátó verőeret nevezzük. Ennek az érrendszernek a meszesedését hívjuk coronariasclerosisnak. A nyugat-európai országokban, az Egyesült Államokban és nemkülönben hazánkban is a vezető halálokok közé tartozik a coronariasclerosis és az ebből eredő szívizominfarktus, valamint a hirtelen szívhalál.

Magas vérnyomás: először a szemen látszódik

WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész - 2022-03-05 17:03
Magas vérnyomás
A szemfenéki érrajzolat az egyetlen érhálózat, amely alapján a szervezet érrendszerének állapotára lehet következtetni. A magas vérnyomás először a szemfenéki érrendszert érinti, az ideghártya sokáig megkímélt.

Az érelmeszesedés

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-02-18 14:33
Érelmeszesedés
Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) az ütőerek (artériák) belső falainak zsírok lerakódása miatt történő beszűkülésével és megkeményedésével járó betegség.

Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022-02-10 13:03
Érszűkület
Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a kockázatát hordozzák magukban. Az érkárosodások közül az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb forma az érszűkület.

A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-01-25 05:03
Koleszterin
A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon.

A prehipertónia is elzárhatja az artériákat

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-01-24 11:03
Egy kutatás szerint már a normálisnál kicsit magasabb vérnyomás is ártalmas lehet, ugyanis a fiatal felnőtteknél jelentkező úgynevezett prehipertónia összefügg az artériákban kimutatható kalciumlerakódással.

Érelmeszesedés és mozgás

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-12-27 18:30
Az első számú halálok az ipari országokban az arteriosclerosis (atherosclerosis), azaz az érelmeszesedés.

Agyi érelmeszesedés

WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus - 2021-12-17 13:03
Agyi érelmeszesedés
Mi okozhat agyi érelmeszesedést? Milyen tényezők növelik a kialakulásának kockázatát? Milyen következményei lehetnek az agyi érelmeszesedésnek?

Értágítás és érműtét

WEBBeteg - Dr. Tschürtz Nándor, belgyógyász, kardiológus, lipidológus - 2021-11-04 22:03
Értágítás
Ha érfestésnél olyan szűkületet vagy szűkületeket találnak, ami biztonsággal eredményesen megtágítható, akkor értágítást (koszorúéren ezt PTCA-nak hívják) javasolnak.

A stressz növeli az érelmeszesedés kockázatát

Oxygen Medical - Dr. Kósa Éva, belgyógyász, angiológus - 2021-11-04 17:03
Az erős munkahelyi nyomásból eredő stressz 46 százalékkal növelheti az érelmeszesedés folyamatának előrehaladását azokban az emberekben, akik különösen érzékenyen reagálnak a stresszre - derült ki az amerikai School of Public Health in Berkeley kutatói által elvégzett tanulmányból.

Nem csak magas vérnyomás - hipertónia szindróma!

Budai Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-specialista - 2021-10-17 07:33
Az orvos és a beteg is akkor jár a legjobban, ha a magas vérnyomásra úgy tekintünk, mint egy szindrómára, ami mögött számtalan tényező húzódik. Dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás- és érkockázat-specialistája bemutatja az összefüggéseket.

Melyik életkorban hogyan előzhető meg az érelmeszesedés?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-10-10 17:36
Az érelmeszesedés (atherosclerosis) folyamata korán kezdődhet, és egész életünket végigkísérheti. Eleinte ugyan nincs látható vagy érezhető tünete, a legtöbbünknél a folyamat már elindult. Mi mindent tehetünk a megelőzés érdekében?

Angiográfia - Az érelmeszesedés szövődményeinek felismerése

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász - 2021-08-30 13:03
Számos tényező hajlamosít érelmeszesedésre, többek között a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérzsírszint, a mozgásszegény életmód. A beszűkült ér akár életveszélyes állapotot is okozhat, ezért időben történő felfedezése életmentő lehet.

Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2020-09-29 11:03
Érelmeszesedés
A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Ez az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült átmérőjű vérerekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy kisebb vérrög vagy a nagymértékű érelmeszesedés is már komoly következményeket okozhat (például szélütés, szívinfarktus), ezért fontos a kialakult betegségek megfelelő kezelése, melyben szerepet kap a helyes táplálkozás is.
Az állati fehérje lebomlása során a bélrendszerben trimetilamin-N-oxid keletkezik. Mivel ez egy igen káros gáznemű anyag, a bélfalon keresztülszivárogva a véráramba jutva visszamérgezi a szervezetet. Megállapították, hogy ez az egyik legfőbb kiváltója az érelmeszesedés kialakulásának. Érdekes eredmény viszont, hogy azoknál, akik vegetáriánusok, a tojás fogyasztásánál nem termelődik trimetilamin-N-oxid. Valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ők nem rendszeresen fogyasztanak állati fehérjét.