• Dr. Molnár Dóra

        Kardiológus, belgyógyász

        2257

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        Kardiológus, belgyógyász

        Bemutatkozás:


        Egyetemi tanulmány:

        Semmelweis Orvostudományi Egyetem, ÁOK 1988-1994.



        Szakvizsgák:



        - Belgyógyászat: 2000. kiválóan megfelelt

        - Kardiológia: 2002. kiválóan megfelelt

        - Transthoracalis echocardiographia licensz: 2007.

        - Transoesophagealis echocardiographia licensz: 2009.



        Szakmai tapasztalat, munkahelyek:



        - 1995-1996. Főv. Károlyi Kórház, II. Rehab. és Krónikus Belgyógyászati Osztály



        Idős, krónikus betegek ellátása, rehabilitálása.



        - 1996-tól: Fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórház, Kardiológiai Osztály



        Általános belgyógyászati és kardiológiai osztályos, és kardiológiai intenzív osztályos betegellátás, akut kardiológiai kórképek (szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, tüdőembólia) ügyeleti ellátása, gyógyítása. Transthoracalis és transoesophagealis echokardiographias vizsgálatok végzése, carotis duplex scan vizsgálat, krónikus betegek gondozása, konzíliumok adása.



        - 2005-2016.  HT Medical Center, Kardiológia Szakrendelés             



        - 2005-től a XV. Kerület Egészségügyi Intézményei, Kardiológia Szakrendelés



        Kardiológiai betegek teljes körű ambuláns kivizsgálása, ellátása (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat, Cardiotens, és ABPM vizsgálat, terheléses EKG), további ellátás szervezése, krónikus betegek gondozása.



        - 2016-tól: Róbert Károly Magánkórház, Kardiológia Magánrendelés



        Az intézményben lehetőség van rövid időn belül részletes non-invazív kardiológiai kivizsgálásra (echokardiographia, carotis duplex scan, Holter vizsgálat és ABPM vizsgálat, valamint terheléses EKG). A vizsgálati eredmények ismeretében az életmódi tanácsadás mellett terápiás javaslatot kap a páciens.



        Céljaim: A páciensek alapos és szakmai szabályoknak megfelelő kivizsgálásán és ellátásán túl felvilágosítással és tájékoztatással szeretném elősegíteni a betegségek megelőzését és a gyógyulást.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Dr. Molnár Dóra legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Jó lenne tudni, hogy a gyógyszerbevétel utáni rosszullét során milyen a vérnyomása és pulzusa, lehet, hogy módosítani kellene a gyógyszer bevétel időpontján, vagy akár az adagoláson is. 24 órás vérnyomás monitorozás segíthet ennek megállapításában. Az Ön által szedett kombinációval alapvetően nincs gond, de az Ön számára lehet, hogy nem ez az ideális megoldás. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. MOlnár Dóra
        Kedves Kérdező! A leletben az szerepel, hogy nincs kóros eltérés a szív ultrahang vizsgálaton látottak alapján. Lehet, hogy a szív láthatóságára vonatkozott a megjegyzés (persze ez csak találgatás), a ultrahang milyen minőségben rajzolja ki a szív szerkezetét, hogyan mutatja az áramlást - ez sok tényezőtől függ. A várandós állapot élettani okok miatt is magasabb átlagos pulzust okoz legtöbbször. Természetesen a rohamokban jelentkező bedobogást érdemes alaposabban körüljárni, de még ez sem biztos, hogy igényel kezelést. A 24 órás monitorozás azért javasolt, mert ez alatt esetleg rögzíthető a panasz alatti EKG, ami segíthet a további teendők megtervezésében. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A 20 éve visszatérő mellkasi fájdalmak okát megmondani nem tudom. A mellkasban többféle dolog okozhat panaszt: reflux, vagy gerinc probléma is többek között. A fenti szív ultrahang leírás nem mutat eltérést, egy enyhe aorta billentyű áteresztésen kívül. De ez nem oka a panaszainak. A vérnyomása viszont tényleg magasabb, lehet, hogy már nem elegendő a metoprolol, egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerre is szükség van. Az ügyeleti vérvétel eredményt meg kellene kontrollálni. Koszorúér betegség kimutatására vagy kizárására még vannak vizsgáló módszerek a szív ultrahangon és terheléses EKG-n kívül is: szívizomszcintigráfia, stressz ultrahang, koszorúér CT, vagy szívkatéteres koszorúér festés. Azt, hogy esetleg melyik szükséges az Ön esetében kardiológusa tudja megmondani. Amennyiben kifejezett rosszulléttel járó mellkasi fájdalma lenne, akkor mentőt kell hívni. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A vérnyomás menet tisztázásra 24 órás gépi monitorozás javasolt, így kikapcsolható a stressz, amit a mérés Önnek okoz. Ezzel a napi pulzusmenet is tisztázható, hogy néha magasabb-e, vagy éjjel-nappal. Ennek az esetlegesen szükségessé váló kezelés esetén is van jelentősége. Hasi ultrahang vizsgálat is javasolt a vesék, mellékvesék állapotának megítélésére. A pánik közben felszabaduló stressz hormonok is okozhatnak az Önéhez hasonló panaszokat, ha nem igazolódik konkrét szervi probléma, akkor ebben az irányban kell további vizsgálatokat végezni, illetve ennek megfelelő kezelést kell megállapítani Ön számára. Addig is tanácsos napi legalább 1 óra tempós séta, konyhasó fogyasztás csökkentése, koffein- magas cukor- és alkohol tartalmú italok kerülése. Háziorvosát vagy iskolaorvosát a pontosabb teendők megbeszélésére felkeresni szíveskedjen. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Nem csak szívbetegség, hanem más problémák is okozhatják a tüneteit, többek között vérszegénység és pajzsmirigy működési zavar kizárása is szükséges. Természetesen a 3 műszakos munka rendkívül nehezíti a megfelelően pihentető alvás kivitelezését, hiszen nem csak az számít, mennyit alszunk, hanem az is, hogy ezt mikor, milyen körülmények között tesszük meg. A részletesebb kivizsgálás megszervezése érdekében háziorvosával vegye fel a kapcsolatot. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A leírás alapján már van kimutatható érelmeszesedése, de vizsgált nyaki ér szakaszon áramlást akadályozó szűkületet nem látott az ultrahangot végző orvos. Érdemes lenne koleszterin szintet ellenőrizni és lelettől függően gyógyszeres kezeléssel csökkenteni a további érfal károsodás lehetőségét. A vérnyomás értékeknek 140Hgmm alatt kellene lenniük, ha gyakran magasabb ennél, gyógyszer módosítás válhat szükségessé. Érdemes lenne kardiológiai vizsgálatot is végeztetni fentiekre tekintettel, a szív állapotának tisztázására. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A mitrális billentyű prolapsusa azt jelenti, hogy nem zárnak össze rendesen a billentyű vitorlái. A II fokozatú regurgitáció (visszafolyás) nem súlyos eltérés. A visszafolyó vért jellemző értékek (MR-ERO:0,19cm2,MR-RV:29ml) alapján sem jelentős a billentyű kissé hibásan csukott állapotában a bal kamrából a pitvarba átjutó vér mennyisége. Az általános egészséges életmód a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja. Billentyűt javító konkrét természetes módszer nincs, de ez a billentyű betegség még aktív beavatkozást nem igényel. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A mitrális billentyű prolapsusa azt jelenti, hogy nem zárnak össze rendesen a billenytű vitorlái. A II fokozat, nem súlyos, a mérési eredményt sok tényező befolyásolhatja, így még az sem biztos, hogy tényleges romlás van. Ezt más mérési paraméterekkel együtt kell értékelni. Az általános egészséges életmód a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja. Billentyűt javító konkrét természetes módszer nincs, de ez a billentyű betegség még aktív beavatkozást nem igényel. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A túlsúly nem feltétlen magyarázza a terhelésre jelentkező szapora légvételt, más is lehet a háttérben. A fenti leírás alapján az EKG-n sincs egyértelműen betegségre utaló eltérés. Például az edzetlenségen kívül vérszegénység, vagy tüdő probléma is okozhat hasonló panaszokat. Ezek kizárása is javasolt. Kardiológiai kivizsgálás, elsősorban szív ultrahang vizsgálat is javasolt a további teendők elbírálása érdekében. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A koleszterin szintre nincs jelentős hatása a Concor tablettának. A magas vérzsír szint csökkentése viszont mindenképpen javasolt a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése vagy lassítása érdekében (akár gyógyszerrel is, ha életmódi változtatás nem elegendő) Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Valóban lehetséges, hogy a panaszokat a rendszeres mérsékelt fizikai aktivitás megszüntetné. Érdemes elkezdeni: tempós séta, kerékpározás, kirándulás, kertészkedés, tánc, úszás stb. , heti 3-4x 1-1.5 óra/alkalom (lehetőség szerint) sokat javíthat az erőnlétén. Amennyiben panaszok romlanának, javasolt részletesebb kardiológiai kivizsgálás. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! A leírás alapján az EKG készítése közben 72-t vert a szíve percenként, normál ritmusban. A görbe jellemzése nem utal egyértelmű kóros eltérésre. A tünetek oka valószínűleg EKG-val nem megállapítható. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Érdemes lenne tudni a verítékezés körülményeiről - terhelésre, vagy nyugalomban jelentkezik, van-e más tünet is esetleg. Laboratóriumi vizsgálattal is ki lehetne zárni egy-két verítékezést okozó problémát (például pajzsmirigy betegség az ismertebbek közül). Azt gondolom, hogy életvitelt zavaró, újkeletű, "indokolatlan " erős verítékezés hátterét érdemes kicsit alaposabban megvizsgálni. Persze lehet, hogy nem található semmi kimutatható elváltozás, de ezt vizsgálatok nélkül soha nem tudjuk meg. Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Orvoshoz kell menni! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra
        Kedves Kérdező! Pontos magyarázatot adni nem tudok, de a rövid, nem veszélyes pitvari ritmuszavar tény a látott EKG-n. Elképzelhető, hogy kis adag gyógyszerrel panaszmentessé tehető. Javasolnék még TSH vizsgálatot ( vérvétel) , amivel a panasz háttérben esetleg megbújó pajzsmirigy működési zavar kizárható. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: dr. Molnár Dóra
      • Hirdetések
      • Kiemelt témák
      • Hirdetés