Így növeli a dohányzás az érelmeszesedés kockázatát

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

Az érelmeszesedésnek (arteriosclerosis) különféle rizikófaktorai vannak. Ezek legtöbbje az életmódunkból adódik. A legnagyobb kockázatot jelentő tényezők egyike a dohányzás, melynek központi szerepe van az érelmeszesedés kialakulásában.

Az ereket érintő elváltozás mértéke az elszívott cigaretták mennyiségének és a további rizikófaktoroknak, így a mozgáshiánynak és a zsíros ételekben bővelkedő étrendnek a függvénye.

A dohányzás emeli a vérnyomást

A dohányzás számtalan módon károsítja az ereket. Először is a nikotin elősegíti az olyan stresszhormonok felszabadulását, amilyen az adrenalin és a noradrenalin, és ezáltal a vérerek szűkületéhez vezet. Ennek következtében pedig a vérnyomás emelkedik. A beszűkült erek nem tudják biztosítani megfelelő mennyiségben az agy számára létfontosságú anyagokat, mivel az összeszűkült artériákon egyszerűen nem tud átáramlani elegendő vörösvértest. Ebből következik, hogy az oxigénszállítás is akadályozott, hiszen a vérben az oxigén transzportja a vörösvértestekben lévő hemoglobinhoz kötötten zajlik.

A dohányzás következtében a vér sűrűbb lesz

A szervezetben fellépő oxigénhiányra a csontvelő fokozott vörösvértest-termeléssel reagál. A vörösvértestek mennyiségének növekedésével azonban a vér sűrűbbé válik, így az ereken nehezebben áramlik át, különösen, ha már beszűkült artériákban kell keresztülhaladnia, ez a folyamat akár vérrög kialakulásához, vagy érelzáródáshoz is vezethet.

A vérlemezkék (trombociták) összetapadásra való fokozott hajlama, és ebből következően a véralvadás, véralvadékok, vérrögök képződésének növekvő kockázata is a dohányzás következményei közé tartozik.

Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

Számos szív- és érrendszeri betegség egységes alapfolyamatra vezethető vissza. Ahogy az aterotrombózis (atherothrombosis) elnevezése is utal rá, a betegség az atherosclerosis, azaz az érelmeszesedés talaján alakul ki.
Aterotrombózis: mit okozhat az érelmeszesedés?

A dohányzás szabad gyökök keletkezéséhez vezet

A dohányzás hozzájárul a zsíranyagcsere-zavarok kialakulásához. Néhány anyag hatására, amely a cigarettafüstben megtalálható, sejtkárosító szabad gyökök keletkeznek, amelyek bizonyos fehérjékkel reakcióba lépve sérüléseket okoznak az érbelhártyán, károsítják azt.

Megéri abbahagyni a dohányzást: Már öt évvel a leszokás után a stroke kockázata már csak akkora, mint egy nemdohányos esetében. A szívinfarktus kockázata már egyetlen dohányzás nélkül töltött év után felére csökken a továbbra is dohányzókhoz viszonyítva.

Egy alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés következményei
Az érelmeszesedés, tudományos nevén arterioszklerózis az ütőerek szisztémás megbetegedése. Az artériákban lerakódó anyagok az érfalak belső oldalán plakkokat képeznek.
Egy alattomos betegség súlyos szövődményekkel: az érelmeszesedés következményei

Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Vitanet.de
Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.