Thrombophlebitis (felületesvéna-gyulladás)

szerző: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus megjelent:

A thrombophlebitis a felületi vénák elzáródását jelenti, melyet a környező szövetek gyulladása kísér. A visszérgyulladás ezen típusa igen gyakori szövődmény visszértágulat esetén.

Mi okozhat felületesvisszér-gyulladást?

A felületesvisszér-gyulladás (thrombophlebitis superficialis) leggyakrabban a tágult visszereknél kialakuló elzáródás eredménye, de a normál ereknél is létrejöhet. Kiválthatja egy egyszerű ütés, vagy túl szoros harisnya, cipő viselése is, amelytől sérül az ér belhártyája, ezáltal begyullad az érfal. De leggyakrabban nincs magyarázható eltérés a háttérben.

Közvetetett oka a rendellenes keringés. Leggyakrabban a visszeres lábon kitágult erekben kialakuló pangás járul hozzá a véralvadás megváltozásához, a trombusok kialakulásához. Ennek rizikóját leginkább az egészségtelen életmód (mozgásszegény életmód, dohányzás) és a kezeletlen visszértágulat fokozza.

Tünetek és diagnosztizálás

A felületesvisszér-gyulladás tünetei a fájdalmas vagy nehéz láb, bőrpír, hőemelkedés, láz, duzzanat. Kicsit máshogy, mint a mélyvénás trombózisnál, ahol a láb ödemássá, feszessé válik, itt általában kitapintható a gyulladt felületes véna, felette a bőr gyakran piros. Lehetnek azonban tünetmentes esetek vagy enyhe tünettel járók is.

Differenciáldiagnosztikai szempontból a legfontosabb elkülönítés tehát a mélyvánás trombózistól indokolt, mely szövődményei révén akár az életet is veszélyezteti.

A tünetek megléte, hiánya, jellemzője szakmailag nem elég sem a felületesvisszér-gyulladás igazolásához, sem a mélyvénás trombózistól való elkülönítéshez.

Felületesvisszér-gyulladás
Felületesvisszér-gyulladás

Két alapvető szükséges vizsgálat a vérvétel és az érultrahang:

 • Laborban a gyulladásos értékek emelkedése jellemzi általában a felületesvisszér-gyulladást (CRP magasabb, vérképben fehérvérsejtszámok közül emelkedett neutrofilszám). A vénán belül kialakult vérrög nem specifikus markere a D-dimer teszt, melynek értékelése elővigyázatosságot igényel. Amennyiben negatív, mélyvénás trombózis kicsi eséllyel van jelen. Ha pozitív, akkor feltehetően fennáll mélyvénás trombózis, de mivel a D-dimer értéke gyulladásban, terhességben, daganatban, krónikus betegségben is magas lehet, mindig észben tartjuk, hogy pozitív D-dimer teszt nem csak trombózist jelölhet.

Kiegészítésképpen, ha ismétlődő vénagyulladás van, szakorvosa örökletes trombózishajlam irányába is kérhet vérvizsgálatot.

 • A másik, még fontosabb vizsgálati módszer a vénás ér áramlási vizsgálata, vagyis a color-Doppler-ultrahang, mely egyértelműen elkülöníti a mélyvénák és a felületes vénák érintettségét. Szükség esetén hasi CT-t vagy CT-angio-vizsgálatot kérhetnek, ha nem ítélhető meg pontosan a véna érintettsége, de erre csak kivételes esetben van szükség.

Milyen szövődményekkel járhat a felületi vénák trombózisa?

A felszínes vénák trombózisa esetén „roncsolódhat” a véna vagy a vénabillenytű, mely krónikus vénás elégtelenséget okozhat. Vagyis mindig duzzadt, fájdalmas, göbösen megvastagodott, kitüremkedő eres lesz a láb. A felületes véna trombózisa átterjedhet a mélyvénákba, mely már veszélyes állapot: ha ott leszakad egy vérrög darabja, a tüdő ereiben megállva halálhoz is vezethet. Másodlagosan elfertőződhet a gyulladt terület.

A felületesvéna-gyulladás vagy felületesvéna-trombózis kezelése

 • Gyulladásgátló vagy antibiotikum adására általában sor kerül.
 • Átmenetileg a szövődmények elkerülésére, illetve a további mélyvéna trombózis megakadályozására vérhígító adására is sor kerülhet.
 • Fásli, kompressziós harisnya viselése javasolt, kivéve, ha a bőr gyulladt vagy sebes.
 • Felpolcolni, illetve pihentetni lehet a lábat, de ágynyugalom, szigorú fekvés még tovább ronthatja a trombózis kialakulásának esélyét, tehát ez utóbbi nem indokolt.
 • Meleg vizes fürdő kerülendő!

Milyen műtéti beavatkozásokra kerülhet sor?

A visszerek eltávolítása: A fájdalmas, illetve ismétlődően elzáródó visszereket műtétileg el lehet távolítani. Egy kis bemetszésen keresztül egy hosszú vénaszakasz is kivehető. Nagyon gyakran a páciens a műtét után már két héten belül vissza tud térni a normális napi tevékenységeihez. A felszínes véna eltávolítása nem fogja befolyásolni a végtag keringését, mert az alsó végtagban elsősorban a mélyvénák felelősek a nagyobb mennyiségű vér továbbításáért. Ezt a beavatkozást nagyon gyakran kozmetikai okokból is elvégzik.

A vérrög eltávolítása vagy bypass-műtét: Néha szükséges a kismedencei vénákban vagy hasi vénákban kialakuló vérrög azonnali műtéti eltávolítása. Egy krónikusan elzáródott véna megnyitásához lehet, hogy bypass-műtétre lesz szükség, de lehet, hogy orvosa angioplastica segítségével nyitja meg az eret, majd egy kis fémcső behelyezésével tartják a továbbiakban nyitva.

Hogyan előzhető meg a felületes vénák trombózisa?

 • Ne dohányozzon! Ha dohányzik, hagyja abba a dohányzást, mert a dohányzás fokozza a vér alvadékonyságát!
 • Mozogjon! Egy hosszú autóút vagy repülőút során az ülés a bokák megduzzadásához vezethet. A mozgás teljes hiánya növelheti a vénák trombózisának kockázatát, ám ez megelőzhető néhány könnyen elvégezhető gyakorlattal. Hogyha repülőn ül, álljon fel, és óránként egyszer menjen ki a mosdóhoz! Hogyha vezet, minden órában álljon meg, és néhányszor kerülje meg az autót! Ha muszáj ülve maradnia, rendszeresen mozgassa a lábait! Körözzön a bokájával, vagy szorítsa a lábát az Ön előtt található üléshez legalább óránként tízszer!
 • Viselet és táplálkozás: Ha több mint négy órát tölt autóban vagy repülőn, további óvintézkedéseket is tegyen meg! A mélyvéna trombózis kockázatának csökkentése érdekében kerülje a csípőben, illetve derékban szűk ruhanemű viseletét, illetve fogyasszon nagy mennyiségű folyadékot!
 • Gyógyászati segédeszközök, gyógyszerek: Hogyha Önnél fokozott a mélyvéna trombózis kialakulásának kockázata, akkor beszéljen orvosával, aki gumiharisnya viselését, illetve az indulás előtt kis molekulasúlyú heparin beadását javasolhatja.
  Az aspirin nem védi a vénákat, így annak szedése nem indokolt, megelőző jelleggel sem.

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológusDr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Aktualizáta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.