Torokfájással járó akut megbetegedések terápiája

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent: 2022.02.15.

A torokfájás az egyik leggyakoribb panasz a betegek körében, kiemelten igaz ez az őszi-téli időszakra. A vírusok által okozott akut kórképekben antibiotikum adása ellenjavallt, hatásosabb és elegendő a tüneti terápia, ezért kiemelten fontos a helyes diagnózis.

Torokfájás - A téma cikkei

7/1 A torokfájás okai és differenciáldiagnosztikája
7/2 A lepedékes torokgyulladás mint tünet
7/3 Torokfájással járó akut megbetegedések
7/4 A mandulagyulladás és szövődményeinek diagnosztikája
7/5 A tüszős mandulagyulladás szövődményei
7/6 Torokfájással járó akut megbetegedések terápiája
7/7 Torokfájással járó krónikus megbetegedések

Az úgynevezett posztvirális szakban, amely több hétig is eltarthat, a torokfájás és az azzal kapcsolatos tünetek még fennállhatnak, ez szintén tüneti kezelést igényel. A torokfájdalom enyhítésére legalkalmasabbak a nemszteroid gyulladásgátlók (NSAID), de ezeket sem javasolt hosszú ideig alkalmazni, mivel gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat okozhatnak.

A tüneti terápia fontos szerei a torokban alkalmazható fertőtlenítő hatású szerek, ezek általában antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, szopogatós tabletta vagy oldat formájában alkalmazhatók. Néhányukat helyi érzéstelenítővel is kombinálták.

Kifejzetten hasznos és az elmúlt években újra felkapott a nedves inhalálás, amely jól kombinálható az antimikrobiális gyulladáscsökkentő illóolajok megfelelő koncentrációjával. Ilyen, felső légúti infekcióban hatásos illóolajok a fenyő, spanyol zsálya, levendula, citrom, kakukkfű, valamint kamilla és lándzsás útifű. Az inhalálás soha ne legyen túl forró vagy hideg, az alkalmazott anyagok koncentrációjára és mellékhatásspektrumára is figyelni kell (pl. gyógyszerkölcsönhatás, keresztallergia), illetve fontos, hogy amennyiben lehetséges, gyógyszertári tisztaságú, 100%-os illóolajokat használjunk.

A helyi fertőtlenítőszerek közül használatosak és hatásosak (a teljesség igénye nélkül) a diklorobenzil-alkohol, furbiprofen, chlorhexidin-diglukonát, tetrakain, lidokain-hidroklorid. Vannak összetett hatóanyagú lokálisan ható szerek is, például akriflavin-kloridot, levomentolt és rezorcint tartalmazó készítmény, melynek baktériumellenes hatása is van, így akár megelőzheti és kezelheti a bakteriális felülfertőződést, vagy jó kiegészítő terápiája lehet a tüszős mandulagyulladásnak.

Az akut bakteriális eredetű torok- és garatbetegségek – mint a tüszős mandulagyulladás vagy a garattályog – antibiotikumot igényelnek. Első választandó szer – szükség esetén akár injekciós formában is – a penicillin vagy származékai, kivétel, ha erre a hatóanyagra gyógyszerérzékenység van, ilyenkor például makrolidokat lehet alkalmazni. Mycoplasma pneumoniae- és Chlamydia pneumoniae-fertőzés gyanúja esetén vagy igazolt eseteiben makrolidok és/vagy doxycyclin jönnek elsősorban szóba.

Tályog esetén fül-orr-gégészeti beavatkozás is szükségessé válik, a bemetszés után feltárás, valamint elkezdett antimikrobiális kezelést követően tályogból nyert váladék tenyésztése szerint beállított célzott antibiotikus kezelés a legmegfelelőbb terápia. Gégegyulladásban mindenképpen kórházi ellátás indokolt, a légutak biztosítása mellett injekciós formában béta-laktamáz-gátlóval kombinált penicillinszármazékok (például amoxicillin-klavulánsav, piperacillin-sulbaktam/tazobaktam stb.), illetve 2. vagy 3. generációs cephalosporinok javasoltak. A leggyakoribb kórokozó, a Haemophilus influenzae B ellen védőoltás is rendelkezésre áll. Az igazolt mikotikus infekciók általában helyi (glycerin boraxatum), ritkábban szisztémás (flukonazol, ketokonazol) kezelést igényelnek.

Amennyiben a panaszokat a megnagyobbodott és széteső torokmandulák okozzák, rádiósebészeti módszerrel végzett tonsillectomia, vagyis a mandulák kivétele, illetve cryptolysis, azaz a mandulák részleges kivétele jöhet szóba. Azokban az esetekben, amikor célirányos kezelés nem lehetséges, a fent részletezett tüneti megoldások jönnek szóba. Kerülni kell a nyálkahártya további irritálódását és száradását kiváltó anyagokat, de ugyanakkor a helyi szerek hosszantartó, indokolatlan alkalmazását is.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos


Felhasznált irodalom:

  • Gerlinger Imre: Tünetorientált fül-orr-gégészet, Medicina Könyvkiadó Zrt., 2014

  • Hirschberg Andor: Torokfájás, 2014

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Alváshiány Alváshiány

Összeadódik, de egyszerre nem pótolható. Mit tegyünk?

Foltos hajhullás Foltos hajhullás

Mi okozhatja? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető?

Mit kell tudni a torokfertőtlenítőkről?

A torokgyulladás rendkívül gyakori betegség minden életkorban. Tünetei igen jellegzetesek, a legtöbb esetben fertőzés okozza a torok gyulladását. Az...

Torokfájással járó krónikus megbetegedések

Sokaknál komoly panaszt jelentenek a tartósan fennálló, nem gyógyuló - krónikussá váló - torokfájással együtt járó tünetegyüttesek. Kínzó...

Torokfájással járó akut megbetegedések

Akut garat- és mandulagyulladással járó kórállapotok - vírusos és bakteriális kórképek okai és tünetei.

A torokfájás okai és differenciáldiagnosztikája

A torokfájás (torokkaparás, torokégés, idegentestérzés, gombócérzés) kifejezés számtalan panaszt és érzést takarhat, amely mögött egyszerű...

A torokfájás és kezelése gyermekeknél

A torokfájást a torok vagy más néven garat gyulladása okozza, amit általában vírus- vagy baktériumfertőzések, ritkábban sérülések váltanak ki.

Kaparó torok - Hogyan enyhíthetők a panaszok?

A légutak nyálkahártyáját hígan folyó nyák borítja, mely védőréteget képez. Ha ez megbomlik, olyan kellemetlen panaszokat okozhat, mint a kaparó...

A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető, azonban ha a tünetek két-három napon belül nem enyhülnek jelentősen, akkor feltétlenül orvoshoz kell...

Jó-e a csípős paprika torokfájás ellen?

Egyre általánosabb vélekedés: a csípős fűszerek felveszik a harcot a vírusokkal és a baktériumokkal, megtisztítják és felszabadítják a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.