Mononukleózis téma

A csókbetegség avagy mononukleózis

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-09-20 20:33
Mononukleózis
A mononucleosis infectiosa (magyarosan mononukleózis) leggyakrabban serdülőkorban és fiatal felnőttkorban előforduló heveny vírusos megbetegedés. A mononukleózist nevezik Pfeiffer-féle mirigyláznak, illetve csókbetegségnek is, utalva ezzel a kór leírója mellett a fő terjedési mechanizmusra (nyál útján).

Rejtélyes csókbetegség terjed Somogyban

sonline.hu - 2017-01-31 07:38
A nyállal terjedő vírusfertőzés hetekre ágyba dönti a fiatalokat Somogyban. Aki már egyszer megfertőződött, az a védettséget is megszerezte.

Az Epstein-Barr-vírus

WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - 2015-02-12 13:11
Epstein-Barr vírus
Az egyik leggyakoribb emberi vírus az EBV-ként is ismert Epstein-Barr-vírus, ami a herpeszvírusok családjába tartozik. A vírus világszerte előfordul, és a legtöbb ember fertőzötté válik élete során.
A mononukleózissal (mirigylázzal, csókbetegséggel) megfertőződött tizenéveseknél krónikus fáradtság-szindróma alakulhat ki - közölték amerikai orvosok a Pediatrics című szakfolyóirat júliusi számában megjelent tanulmányukban.

Mononukleózis, még mindig?

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2011-08-25 13:45
Kedves Doktornő/ Doktor úr! A problémám már elég hosszú ideje tart. 2007 nyara végén Mononukleózist kaptam, de sajnos csak egy hónapos szenvedés után, a harmadik általam felkeresett orvos diagnosztizálta a betegséget. Ekkor 25 éves voltam. Sajnos

Vérvétel mikor?

Orvos valaszol - WEBBeteg szerkesztőség - 2009-07-13 14:25
Tisztelt Doktorno/ur! Kerdesem az lenne, hogy  negy eves kislanyomat mikor vihetem kontroll vervetelre? Marciusban mononukleozisa volt, de a betegseg elejen leukemiara is gyanakodtak az orvosok. Most ket het mulva lenne esedekes visszavinnem vervet