Mandulagyulladás téma

Mi okozhat visszatérő arcüreggyulladást?

Fül-orr-gége Központ - Dr. Holpert Valéria, fül-orr-gégész, foniáter - 2022-10-29 18:48
Az arcüreggyulladás kiváltó oka az esetek többségében valamilyen felső-légúti fertőzés, ám visszatérő panaszok esetén érdemes felderíteni a krónikus arcüreggyulladás egyéb lehetséges okait –például orrsövényferdülés, orrpolip, allergia, fogászati probléma - is.

A mandulagyulladás kialakulásának okai és tünetei

WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2022-08-02 14:35
Mandulagyulladás
Az orr- és a garatmandulák gyulladását vírus- és baktériumfertőzés okozza, leggyakrabban a felső légúti huruthoz, megfázáshoz kapcsolódik. Kialakulására a rossz higiénés körülmény, a legyengült immunrendszer, az elégtelen táplálkozás vagy valamilyen más betegség megléte hajlamosít.

Mandulakő is okozhat rossz szájszagot

Fül-orr-gége Központ - Dr. Augugusztinovicz Mónika, fül-orr-gégész, allergológus - 2022-05-28 17:36
Kövek több ponton is kialakulhatnak a szervezetben. A vese- és epekő mellett a mandulákban is létrejöhetnek kemény és olykor fájdalmas képződmények. Jelenlétükre a kellemetlen lehelet is felhívhatja a figyelmet.

A mandulagyulladás típusai és kezelésük

WEBBeteg összeállítás - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász, Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-04-03 04:33
Mandulagyulladás
A garat- és orrmandulák gyulladásos betegségei közé tartozik az akut mandulagyulladás, a krónikus mandulagyulladás, a mandulakő és a mandulák megnagyobbodása. Cikkünkben a betegség tüneteiről és kezelési lehetőségeiről olvashat.

Torokfájással járó akut megbetegedések

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2021-12-26 11:00
Torokfájás
Akut garat- és mandulagyulladással járó kórállapotok - vírusos és bakteriális kórképek okai és tünetei.

A garatgyulladás tünetei, okai és kezelési lehetőségei

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2020-02-22 13:33
Légúti betegség
A torok és garat gyulladását számos kórokozó kiválthatja. Leggyakoribbak a légúti vírusok, amelyek többnyire csak a képletek lobosságát okozzák, bár egyes esetekben gödrös mandulagyulladáshoz is vezethetnek. A betegség hátterében bakteriális fertőzés is állhat.

Mikor szükséges a mandulaműtét?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csányi Márta, fül-orr-gégész - 2019-11-27 20:35
A legtöbb kórokozó cseppfertőzéssel, azaz a belélegzett levegő útján jut a szervezetünkbe. A mandulák immunrendszerünk fontos részei, melyek az első védelmi vonalat képezik a kórokozók leküzdésében, ezért nem is szabad komoly indok nélkül megválni tőlük.

A gégegyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2019-10-24 14:35
Gégegyulladás
A gégén belüli anatómiai viszonyok szűkebbek, a nyálkahártya laza, vizenyőképződésre hajlamos, és ezért gyulladás következtében a keresztmetszet még jobban beszűkülhet, amely nehezített légzést eredményez. Ez különösen érvényes csecsemőkre és kisgyermekekre.

A tüszős mandulagyulladás (tonsillitis follicularis) tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos - 2019-10-06 04:33
Tüszős mandulagyulladás
A tonsillák, vagyis mandulák az immunrendszer részei, melyek fontos szerepet töltenek be a kórokozók elleni védelemben. A légút és a tápcsatorna közös kezdeti részének összetett nyirokrendszere van, amelyet Waldeyer-féle lymphatikus torokgyűrűnek nevezünk. Ezt a gyűrűt alkotják többek között a torokmandula (páros), a garatmandula (páratlan), a nyelvmandula (páratlan) és egyéb, kisebb nyirokszövet-szaporulatok.

A krónikus mandulagyulladás tünetei és kezelése

WEBBeteg - Dr. Zaránd Rajmund, fül-orr-gégész - 2018-07-09 16:27
Mandula
A krónikus mandulagyulladás a torokmandulák bakteriális fertőzése, kolonizációja következtében létrejövő, idült állapot. Lehet klinikailag csak a távoli betegség miatt feltételezett, de előfordul a heveny, tüszős mandulagyulladások ismétlődése is.

Krónikus mandulagyulladás esetén indokolt a műtét

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2018-03-21 13:11
Számos történetet hallottunk arról, hogy a torokmandulák a szájüreg mélyén, a torok két oldalán elhelyezkedő nyirokszövetek gyakori fertőzése milyen galibát képesek okozni, veszélyeztetve a létfontosságú szerveinket. Sok esetben tanácstalanok a gyermeket nevelő szülők: vállalják-e a műtétet vagy sem?

Fájdalom mandulaműtét után: Mi a teendő?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2017-08-31 02:51
A mandulaműtét után jelentkező fájdalom távolról sem olyan rossz dolog, mint mindaz, amit egy meglévő begyulladt mandula okozhat. Mindemellett az operációt követő esetleges fájdalom enyhítésére is megvan a lehetőség.

Rejtélyes csókbetegség terjed Somogyban

sonline.hu - 2017-01-31 07:38
A nyállal terjedő vírusfertőzés hetekre ágyba dönti a fiatalokat Somogyban. Aki már egyszer megfertőződött, az a védettséget is megszerezte.
Idült garatmandula-gyulladást állapítottak meg nálam, de nem tudom érdemes-e megműttetni, mert már 32 éves vagyok és félek hogy baj lesz. Hogyan zajlik ez a beavatkozás? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A mandulagyulladás tünetei - Mikor forduljunk orvoshoz?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2016-01-04 07:38
A mandulagyulladást többnyire vírusok okozzák, felnőttkorban az esetek 10, gyermekkorban 25-40 százalékában bakteriális fertőzés okozza, melyek közül kiemelendő a Streptococcus pyogenes. A betegség főként cseppfertőzéssel terjed, tehát a köhögéssel vagy tüsszentéssel levegőbe került kórokozók másokat is megfertőzhetnek.

Mandulagyulladásból végzetes kór?

Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus - 2015-01-07 21:41
Egy jó karban lévő, középkorú férfi látszólag veszélytelen problémával: nem múló torokfájással került kórházba. Az antibiotikumok ellenére sem múlt a panasza, sőt, végig magas lázzal küzdött, amikor dr. Marton Annához, az Oxygen Medical belgyógyászához, kardiológusához, diabetológusához került.
Több, életmentő beavatkozás ellenére négy nappal mandulaműtéte után meghalt egy négyéves gyermek Nagykanizsán. Brünner Szilveszter, a Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója a hatósági boncolás elvégzéséig hírzárlatot rendelt el.

A gyerekkori fülgyulladás elhízáshoz vezet

Független Hírügynökség - 2008-08-15 14:34
Amerikai orvosok szerint a súlyos gyerekkori fül- vagy mandulagyulladások fokozzák a felnőttkori elhízás esélyét. Erről öt tanulmányt ismertettek az Amerikai Pszichológiai Társaság konferenciáján - adja hírül a BBC brit közszolgálati tévé és rádió honlapja.

Mandulagyulladás

Orvos valaszol - Dr. Rákóczi Éva - 2011-01-20 20:18
Tisztelt doktornő/doktorúr! Szeretnék tanácsot kérni. kb.1, 5 hónapja van folyamatos mandulagyulladásom. Először a torokváladék tenyésztés Haemophilus influenzae baktériumot (sok telep) , a második tenyésztés 2 héttel később Strepptococcus c csop

Garat mandula gyulladás

Orvos valaszol - Halmosi Edina - 2010-04-26 11:15
Tisztelt webbeteg! Egy 23 éves srác vagyok és azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy tavaly nyáron kezdődött egy tüszős mandula gyulladásom amiből kigyógyultam, majd 1 honap múlva gennyes mandulagyulladásom lett de abból is kigyógyultam és utána e