• A pneumococcusfertőzés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus

    A köznyelvben pneumococcusként említett Streptococcus pneumoniae nevű baktérium a típusos bakteriális tüdőgyulladás, a gennyes agyhártyagyulladás, valamint az arc- és orrmelléküreg-gyulladások tipikus kórokozója. Minden életkorban képes súlyos betegségeket okozni, a legveszélyeztetettebb az 5 év alatti és a 65 év feletti korosztály.

    A pneuomococcus által okozott betegségek: középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, gennyes ízületi gyulladás. Ezeket a betegségeket más baktériumok is okozhatják, de a pneumococcus szerepe kimagasló. Bizonyos törzsek a felsorolt betegségek bármelyikének szövődményeként, életveszélyes vérmérgezést (szepszist) okozhatnak.

    A baktérim tünetmentes garatban és orrüregi hordozása mindennapos a kisgyermekek közösségeinem, akik azt saját közösségeikben (bölcsőde, óvoda) körbe is adják egymásnak. A kor előrehaladtával a hordozás esélye csökken. A nyálkahártyán hordozott baktérium annak  felszíni sérülése, barrier sérülése esetén a baktériumnak esélye lesz a véráramba kerülve megbetegíteni a hordozó szervezetet.

    Hirdetés

    Milyen veszélyt jelent a pneumococcus baktérium?

    A pneumococcus baktérium mikroszkópos képe
    A pneumococcus mikroszkóp alatt.

    A 2-5 év alatti gyermekek immunrendszerének éretlensége magyarázza a kórokozó különös veszélyességét ebben a  korcsoportban. Véráram fertőzés (szepszis) és agyhártyagyulladás esetén a betegség nem ritkán olyan rohamos lefolyású, hogy az antibiotikum kezelés elkezdésére nincs idő, a halálos szövődmények nem előzhetőek meg. A WHO adatai szerint világszerte évente több mint 1,5 millió ember halála köthető pneumococcusfertőzéshez, ebből az 5 éves kor alatti korosztályhoz csaknem 1 millió haláleset esik.

    65 év felett a korral járó gyengébb immunválasz a magyarázat a pneumococcus okozta fertőzések súlyosságára. Az idősek gyakran a tünetmentes, baktériumot hordozó kisgyermektől (unoka) kapják el a baktériumot, ami egy influenza szövődményeként halálos tüdőgyulladást vagy vérmérgezést okozhat. Az influenzajárványok halálos áldozatainak többségénél valójában a pneumococcusfelülfertőződés okozza a tragédiát.

    Az alapbetegségüknél fogva gyenge immunitású egyének (primer vagy szekunder immunhiányosok, daganatos betegek, kemoterapeutikumot kapó betegek, autoimmun betegségük miatt immungyengítő gyógyszert szedő betegek, cukorbetegek, léphiányosok, rossz szociális körülmények között zsúfoltan együtt élők, táplálkozási hiányállapotoktól szenvedők) éppen ez okból kifolyólag veszélyeztetettek.

    Az antibiotikumkezelés lehetősége

    A zajló betegség és az érintett terület figyelembevételével szájon át történő, szükség esetén injekció vagy infúzió formájában beadott gyógyszert választhatunk. Tekintettel kell lenni a fertőzés által érintett szervre, például központi idegrendszeri betegség, agyhártyagyulladás esetén olyan antibotikumra van szükség, mely megfelelő koncetrációban jut el a központi idegrendszerbe és ott megfelelő, a baktériumok számára végzetes szérumszintet biztosít. Lehetőség van olyan antibiotikum választására is, amelyet naponta csak egy alkalommal kell bevenni, illetve rövid ideig (3 nap) kell alkalmazni, ezt követően pedig még hosszas hatást képes kifejteni.

    A szinte minden kórokozó esetében egyre fokozódó és súlyosbodó rezisztenciprobléma a pneumococcus esetében is évről évre szűkíti az alkalmazható hatásos antibiotikumok körét. A kórokozók közül az életünk során alkalmazott minden antibiotikum kezelés “válogatja”, szelektálja azokat, amelyek bizonyos ellenálló képességgel rendelkeznek az aktuálisan alkalmazott készítmény ellen, ezáltal minden felesleges antibiotikum kezelés egy lépés a rezisztencia támogatásának irányába.

    Bővebben Az antibiotikum nem csak jótékony hatásairól

    A pneumococcus elleni vakcina

    A kórokozónak 90-nél több szerotípusát ismerjük, melyek közül az oltóanyagok a 23 leggyakoribb és kiemelkedően veszélyes törzsek antigénjeit tartalmazzák. A különböző életkorok immunológiai sajátosságainak megfelelően két típusú pneumococcus elleni védőoltás áll rendelkezésünkre.

    A pneumococcus baktérium poliszacharid típusú tokját az immunrendszer  2-5 éves életkor alatt - éretlensége folytán - nehezen érzékeli, észrevételére nem reagál. Így a pusztán poliszacharidot tartalmazó oltóanyagok (az egyszerűbb, olcsóbb változat) emiatt csak ezen korcsoport felett váltanak ki megfelelő immunválaszt, ami még mindig gyengébb és rövidebb időtartamú (3-5 év), mint a vírusok elleni oltásokkor általában megszokott.

    Az immunrendszer ismeretlen fehérjékre adott erőteljes, tartós immunválasza és évtizedekig tartó memória képzése magyarázza a konjugált (fehérjékkel összekapcsolt) vakcinák létjogosultságát. Ezek az oltóanyagok lehetőséget adtak arra, hogy a különösen veszélyeztetett 2-5 év alatti korcosportba tartozó, éretlen immunitású gyermekek is részesülhessenek a vakcina által biztosított védőhatásban. A konjugálás (kötés, kapcsolás) azt jelenti, hogy a baktérium tok poliszacharid anyagát fehérjéhez kapcsolják, együtt juttatva őket a szervezetbe. A fehérjékre már egy kisded immunrendszere is jó hatékonysággal válaszol. Természetesen ez a technológia bonyolultabb, drágább. Az USA-ban 2000 óta kötelező, hatása bizonyítottan elsöprő.

    A gyermekek számára 2014-ben a kötelező oltási rend része lett a pneumococus elleni vakcinaoltás. A védőoltás az egyetlen módszer mellyel e társadalmi szinten veszélyes kórokozó  kártékonyságát mérsékelhetjük, és az akár halálos kimenetellel járó pneumococcus-fertőzést megelőzzük.

    Az Országos Epidemiológiai Központ a pneumococcus elleni védőoltást a következőknek javasolja:
    • 2 éves kor alatt, illetve 50 év felett mindenkinek;
    • krónikus betegeknek: tüdő- (COPD, asztma), szív-, vese-, máj- és cukorbetegeknek, akik alapbetegségük miatt lehetnek fogékonyabbak a kórokozóra;
    • dohányosoknak, életkoruktól, társuló alapbetegségüktől függetlenül;
    • belsőfül műtéten átesetteknek;
    • koponyasérülteknek;
    • léphiányosoknak.

    Lázas betegség esetén nem javasolt az oltás, de a láz elmúltával kérhető.

    Dr. Gócs Viktor, infektológus

    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Dr. Gócs Viktor, infektológus
    Aktualizálta:
    Dr. Sarkadi Adrien, infektológus

    Módosítva: 2019.06.24 16:05, Megjelenés: 2012.10.05 17:12
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Ön betartja?

    Ön betartja?

    Dr. Kónya Judit

    Bizonyos gyógyszereket órára pontosan kell szedni. Tartsa be az adagolást.

    A köszvényes diéta

    A köszvényes diéta

    Irinyi-Barta Tünde

    Az egészséges életmódra törekvés az egyik legfontosabb dolog.

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését

    Szalmonellafertőzés okozta a hajdúsámsoni gyerekek tömeges megbetegedését - közölte a Debreceni Egyetem (DE) sajtófőnöke.

    Már 60 gyereket kezelnek szalmonella gyanúval Debrecenben

    Tovább nőtt a szalmonella gyanús gyerekek száma Debrecenben, a hét közepén történt megbetegedések során a Debreceni Egyetemre (DE) eddig összesen 60 gyermeket - a klinikai központ gyermekgyógyászati klinikájára 46, a Kenézy Gyula egyetemi kórházba 14 gyereket - vettek fel, ezzel mostanra kapacitásaik telítődtek.

    Az agyhártyagyulladás

    Az idegrendszert érintő fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladás (meningitis) a legismertebb. Amikor a hírek hirtelen jelentkező, súlyos lefolyású, fertőző agyhártyagyulladásról szólnak, a betegség gennyes, baktériumok okozta formája zajlik.

    Kötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás

    A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg; a hatályos rendelet a Magyar Közlöny 2014. évi 46. számában jelent meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.