A testtömegindex számítása

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

A testtömegindex (angolul Body Mass Index, rövidítve BMI) egy olyan arányszám, amellyel megállapítható egy felnőtt ember esetében, hogy milyen a testalkata: egészséges testsúllyal rendelkezik, sovány, túlsúlyos vagy éppen elhízott.

Manapság széles körben elfogadott és alkalmazott képlet, amellyel gyorsan és viszonylag egyszerűen kiszámolható az egyén testtömegindexe. Két adat szükséges hozzá, a testtömegkilogramm és a testmagasság méterben kifejezve:

BMI = testtömeg (kg) / testmagasság (m)2

Ezzel a számítási móddal figyelembe vesszük az egyén testmagasságát, ami által pontosabb képet kaphatunk a testalkatáról. Nem mindegy ugyanis, hogy például egy 65 kg testtömeggel rendelkező nő 155 cm vagy 175 cm magas. Míg a 155 cm magas nő BMI értéke 27, azaz túlsúlyos, addig a 175 cm magas nő BMI-je 21,2, tehát egészséges, normális testsúllyal rendelkezik.

Besorolás:

  • 16 alatt súlyos soványság
  • 16 és 16,99 között mérsékelt soványság
  • 17 és 18,49 között enyhe soványság
  • 18,5 és 24,99 között egészséges, normális testsúly
  • 25 és 29,99 között túlsúly
  • 30 és 34,99 között I. fokú elhízás
  • 35 és 39,99 között II. fokú elhízás
  • 40 felett III. fokú, azaz súlyos elhízás

Ez a besorolás 18 év fölötti emberekre vonatkozik, ideértve az időseket is, hiszen hiába jellemző a fejlett országokban az időskorra a túlsúly megléte, az attól még az ő esetükben sem egészséges. A túlsúly vagy az elhízás szerepet játszhat többek között a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, a cukorbetegségben, az emésztőrendszeri és a mozgásszervi megbetegedésekben is, ugyanakkor megfelelő mértékű fogyás náluk is pozitívan hat az általános egészségi állapotukra. Ennek megfelelően az idősekre nem alkalmazhatunk másféle besorolást.

Van, akinél nem alkalmazható - A BMI hiányosságai

Egyszerű és gyors számítási módja miatt széles körben alkalmazzák az orvosok iránymutatás céljából. Ugyanakkor nem ad valós értéket a testösszetételről, azaz hogy milyen a testzsírszázalék vagy épp a csontozat. Ez sportolóknál fontos különbség, hiszen az ő esetükben a nagyobb izomtömeg miatt nagyobb a testtömegük is, ellenben biztosan nem tartoznak sem a túlsúlyos, sem pedig az elhízott csoportba, hiszen testük zsírtartalma alacsony. A nagyon magas vagy nagyon alacsony emberek esetén is félrevezető lehet az eredmény. Várandósság és szoptatás ideje alatt sem számolandó BMI. A számításhoz nincs szükség más adatra, nem veszi figyelembe sem a nemet, sem pedig az életkort, emiatt sok kritika éri a BMI-t.

Gyermekek esetén a felnőtteknél használt módon és beosztással a testtömegindex nem alkalmazható, hiszen ők folyamatos változásban és növekedésben vannak. Számukra sokkal pontosabb, az életkort is figyelembe vevő percentilis táblázatokat alkottak nemekre lebontva, amelyből tájékozódhatnak a szülők, hogy gyermekük az átlaghoz képest hol tart a növekedésben.

Tovább

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.