Fogyókúra, egészséges táplálkozás

Fogyókúra, egészséges táplálkozás cikkek - 2. oldal

Az egészséges, normál testsúly felső határa BMI-értékben kifejezve 24,99. Tehát a túlsúly ott kezdődik, ha valakinek a kilogrammban mért testtömegét elosztjuk a méterben mért magasságának a...

Az adalékanyagok szabályozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.09. 05:03
Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket az élelmiszeripar az ételek minőségének javítása, az eltarthatóság növelése, az íz fokozása vagy a megjelenés optimalizálása érdekében...

Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.08. 17:55
Sport
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a...

Nem akar elhízni? Egyen lassabban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.06. 15:26
Ha valaki gyorsan eszik, annál nagyobb az elhízás kockázata. Ha viszont lassabban eszünk, kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Stresszorexia - A dolgozó anyák táplálkozási zavara

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.03.05. 15:31
Stressz
A stresszorexiások számára minden fontosabb az evésnél. Gyakran hallható tőlük az alábbi mondat: "Meghalni sincs időm, nemhogy enni!"

Barna zsír: az anyagcsere szempontjából kedvezőbb

WEBBeteg összeállítás - Medipress/MTI - 2025.03.05. 10:38
Barna zsír
A barna zsírszövet a testzsírok egyik formája, amely szabályozza a testhőmérsékletet hideg körülmények között. Mivel gyors energiafelhasználást tesz lehetővé a szervezet számára...

A magas koleszterinszint csökkentése diétával, életmóddal

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.02. 19:03
Koleszterinszint-csökkentés
A magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikótényezője, ezért kezelése, illetve megelőzése létfontosságú a betegek számára. A páciensek állapota jelentős...

Dúsított élelmiszerek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.03.01. 05:03
Napjaink egyik legfontosabb táplálkozástudományi kérdése az, hogy a lakosság hogyan juthat megfelelő mennyiségű és minőségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz, különösen olyan esetekben, amikor...

Milyen ételeket és szokásokat kerüljön, ha köszvényes?

WEBBeteg - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2025.02.27. 15:13
Az étrend jelentős szerepet tölt be a köszvény megelőzésében és kezelésében. Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a táplálkozási szokás és élelmiszerek, amiket kerülni javasolt.

Tények és tévhitek az adalékanyagokról

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.24. 12:07
Az adalékanyagok szót meghallva általában egészségre káros, mesterséges vegyületek jutnak eszünkbe, amelyeket azért adnak az élelmiszerekhez, hogy általuk befolyásolják, javítsák a termék...

Újévi fogadalmak: motiváció nélkül nem megy

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2025.02.12. 04:03
Az újévi fogadalmak közül még mindig népszerűek a fogyással, az egészséges életmóddal kapcsolatos célok és tervek. Megtelnek az edzőtermek, egészséges életmóddal kapcsolatos tartalmakat...

Szívbarát étkezés - Mire cserélje a telített zsírokat?

WEBBeteg összeállítás - 2025.02.11. 04:03
A szívbarát táplálkozás alappillérei nagyjából megegyeznek az általánosságban ajánlott egészséges táplálkozás szabályaival, de mivel a zsíroknak van a legnagyobb jelentőségük a szív- és...

Régi-új találmány: Erjesztett ételek

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2025.02.04. 13:03
Táplálkozás
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és...

A rezisztens keményítő – Mit érdemes tudni róla?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.02.02. 05:03
Táplálkozás
Ételeink és élelmiszereink egyik kevésbé közismert alkotóeleme a rezisztens keményítő, amely – mint a keményítők általában – a szénhidrátok raktározásáért felelős tartalék tápanyag...

Nincs olyan, hogy szuperélelmiszer?

Semmelweis Egyetem - 2025.01.24. 09:46
Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben...

A zöld tea hatásai a fogyásra, érvédelemre

WEBBeteg összeállítás - 2025.01.18. 09:05
Zöld tea
A zöld tea pozitív egészségügyi hatásait számos kutatás és vizsgálat igazolta. A teában lévő hatóanyagok segítenek a fogyásban, rákmegelőző, koleszterinszintet csökkentő szerepük is ismert...

A szőlőlé legalább olyan jó, mint a vörösbor

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító és Cs. K., fordító - 2025.01.16. 18:03
Bizonyos kutatások szerint egészséges felnőtt emberek körében napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a szőlőlé...