Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak - I. rész

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A sportolók számára nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék, tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok. De milyen élelmi forrásból mihez és mekkora mennyiségben juthat hozzá a szervezetük? Mit célszerű edzés előtt és mit inkább utána fogyasztani? Cikksorozatunkban ezekre a kérdésekre kaphat választ.

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

A szabadidejükben sportolók célja általában az, hogy jó erőnlétük legyen, növeljék teljesítőképességüket, és kontrollálják testsúlyukat. Mindezek mellett és céljaik elérése érdekében is különösen fontos, hogy szem előtt tartsák az egészséges táplálkozást is. Ugyanis, ha fizikailag többet követelnek meg testüktől, de nem látják el az ehhez szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, akkor a szervezet kimerül.

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) a szabadidős sportolóknak szénhidrátokban gazdag táplálkozást ajánl, sok magas tápanyagtartalmú zöldséggel és gyümölccsel. A zsírokból nyert energia az összenergia-felvétel maximum 30 százalékát teheti ki. Ezt nem nehéz betartani a mindennapokban. A sportolók számára rendkívül fontos, hogy naponta több folyadékot fogyasszanak, mint amennyi a nem sportolóknak ajánlott. Sportágtól függően ez legalább napi fél liter pluszt jelent. Szív- és vesebetegségekben szenvedők ezzel kapcsolatban előbb kérjék ki orvosuk véleményét!

Legyen az étrend változatos és teljes értékű!

Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak – II. rész

Mikor és mit érdemes enni edzés után? Mire kell figyelnie annak, aki azért sportol, mert fogyni szeretne? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat. Ideális táplálkozás szabadidős sportolóknak – II. rész

Rendszeres fizikai aktivitás mellett a szervezet több vitamint és ásványi anyagot igényel. A szervezet vitaminellátottságáról legmegfelelőbben a gyümölcsök és zöldségek mindennapi fogyasztásával gondosodhat egy sportoló. A verejtékkel a szervezet káliumot, magnéziumot, kalciumot, jódot és vasat is veszít. Figyelem!: Az edzetlen emberek verejtékkel általában több elektrolitot veszítenek, mint a rendszeresen sportolók. Minden ember verejtékének összetétele más és más. Néhány ember verejtékének igen magas a sótartalma. Nekik oda kell figyelni arra, hogy az ásványi anyag tartalékok mindig megfelelően fel legyenek töltve. A helyes táplálkozás ezen részére is figyelmet kell tehát fordítani. Ha orvosa megállapítja, hogy valamely anyagból hiányt szenved a szervezete, megfelelő gyógyszertárakban kapható készítmények szedését javasolhatja a hiány pótlására.

Milyen italokat igyon?

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Egy amerikai kutatócsoport vizsgálatainak eredménye szerint már csekély mértékű folsav-, B1-, B2-, B6-vitaminhiány is korlátozza az intenzíven sportolók teljesítő- és koncentrálóképességét, valamint az immunvédelem megfelelő működését. Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Egy egészséges felnőtt embernek fizikai terhelés nélkül is legalább napi 1,5-2 liter folyadékra van szüksége. Ez nem elegendő akkor, ha sportolunk, hiszen ilyenkor a verejtékkel vizet veszítünk. Egy 70 kg testtömegű futó egy óra alatt 1,4 l folyadékot veszít. Edzés előtt célszerű felölteni a szervezet folyadékraktárait. Ha egy óránál tovább tart az edzés, 15-20 percenként igyon kis mennyiséget (140-250 ml az ideális) kortyonként edzés közben is. Egészséges sportolóknak ajánlott nátriumban gazdag (min. 200 mg nátrium/l), szénsavmenetes ásványvízzel vagy legalább 75%-os gyümölcstartalmú gyümölcslével pótolni az elveszített folyadékot. Az alma- és a ribizlilé igen gazdag elektrolitokban. Az ital ne legyen túl hideg, és lehetőleg legyen alacsony a cukor- és szénhidráttartalma. Az elveszített folyadékot sportolás után pótolni kell.

A szabadidős sportolók számára készült izotóniás italok, melyek cukor- és ásványi anyag tartalmát a vér összetételének megfelelően állítják össze, a DGE szerint nem mindig felelnek meg az elvárásoknak és szénhidrát- valamint nátriumtartalmuk túl alacsony lehet.

Értékes szénhidrátok

A szénhidrátok glükóz formájában a dolgozó izmok legfontosabb energiaforrásai. Az orvosok azt ajánlják, hogy az edzés előtti utolsó főétkezést két-három órával a sportolás megkezdése előtt iktassák be, az ekkor fogyasztott étel legyen szénhidrátban gazdag, ugyanakkor zsírszegény. Étkezés után a szervezetnek két órán keresztül több vérre van szüksége az emésztéshez, így ez idő alatt kevesebb jutna az izmok ellátásához. A túl zsíros étel több időt tölt a gyomorban, megterheli azt és gyomorégéshez vezethet. Sportágtól függően az elfogyasztott étel 50-60 százalékát egészséges szénhidrátoknak kell kitenniük, különösen fontos ez a kitartó sportokat űzők esetében. Ha az edzés tovább tart 90 percnél, akkor közben gondoskodni kell a szervezet számára gyorsan hasznosítható energiaforrások pótlásáról, például italok formájában.

Energiaszelet vagy banán?

Az energiaszelet is szénhidrátokat szolgáltat. Arra azonban oda kell figyelni, hogy zsírtartalma ne haladja meg a kalória öt százalékát, cukortartalma pedig ne legyen több a szénhidrát 50 százalékánál! Egy 30-50 grammos energiaszelet átlagosan 200 kilokalória, a banán energia- és tápanyagmérlege, sokkal jobb: 125 g banán csak 110 kilokalóriát tartalmaz, 25 g szénhidrátot, 0,2 g zsírt, 1,5 g fehérjét, sok vitamint és ásványi anyagot.

(WEBBeteg – B. M.; forrás: apotheken-umschau.de)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.