A mediterrán diéta előnyei

Szerző: MTI

A mediterrán diétaként ismert étrend, segítheti a szívproblémák kialakulása elleni védekezést, és azoknál is hasznos lehet, akik már szívgondokkal küzdenek.

A gyümölcsben, zöldségben, olajos magvakban és növényi olajban, illetve alacsony zsírtartalmú tejtermékekben, hüvelyesekben, valamint teljes kiőrlésű gabonában és halban gazdag étrend, nemcsak a szív megbetegedése, hanem egyes rákfajták ellen is véd.

Arról azonban mindeddig kevés információ állt rendelkezésre, hogy a mediterrán diéta, a már szívbeteg emberek számára is előnyös lehet-e.

Az Athéni Egyetem kutatói, épp ezért ezer olyan páciensnél vizsgálták az étrend hatását, akik már túlestek szívrohamon - netán több alkalommal is -, vagy éreztek súlyos mellkasi fájdalmat pihenés, vagy csekély aktivitás során.

A felmérésben részt vevők táplálkozását, 0 és 55 között osztályozták, aszerint, hogy étrendjük mennyire állt közel a mediterrán diétához -, derült ki az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos folyóiratban közölt tanulmányból.

A vizsgált betegek fele, az első szívrohamot követő két éven belül újabb infarktust kapott, azoknál viszont, akiknek étrendje a leginkább követte a mediterrán diéta előírásait, 31 százalékkal volt alacsonyabb annak az esélye, hogy újabb rohamot vagy mellkasi fájdalmat szenvedjenek el a kórházból való távozást követő első hónapban. Ez a veszély az idő múlásával egyre kisebb lett.

A mediterrán étrend egyes elemeit külön vizsgálva, a tudósok kimutatták: a zöldségek, saláták és a magvak azok, amelyek csökkentik a kockázatokat.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Mik azok a polifenolok?

Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.

A leves szerepe az étrendben

Mind hazánkban, mind a világ számos országában népszerű fogás a leves, mely évszázadok óta az emberi táplálkozás egyik legmeghatározóbb eleme....

A mediterrán diéta az agyra is jó...

A JAMA Inetrnational Medicine-ben publikált új kutatás szerint a mogyorófélékben és olívaolajban gazdag mediterrán diéta késlelteti a kognitív...

Mediterrán diétával a stroke és a...

Az amerikai Harvard Egyetem Közegészségtani Intézete végzett felmérést a mediterrán diéta és a stroke, valamint a szívinfarktus vonatkozásában....

Infarktus után - Rehabilitációs és...

A fejlett országok halálozási mutatói szerint a halálozásokért 50 százalékban a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek. Ez a döbbenetes...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.