• Miért hasznos a mediterrán diéta?

        Dr. Csuth Ágnes
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire hasznos a mediterrán diéta.

        Mik is az ún. mediterrán diéta legfontosabb összetevői? Az olivaolaj használata, mely az adatok kiértékelése során, egymagában 9 százalékkal csökkentette a rák kialakulásának kockázatát. További része a sok gyümölcs, zöldség és teljeskiőrlésűgabona-termékek rendszeres fogyasztása.

        Hirdetés

        Fontos eleme, hogy a zöldségeket, gyümölcsöket a lehető legkevesebb hőhatásnak tegyük ki elkészítésük során. Ezzel lehet megőrizni a legtöbbet a számunkra fontos összetevőkből. Hetente többször hal, naponta 1-2 dl bor fogyasztása. Az étrendben kerülendő a vörös húsok evése. A kutatók megpróbálták az egyes ételekre lebontani az összetevők hasznosságát, mely során az olivaolaj használata lett a leglényegesebb.

        Azon túl, hogy jól ismert kedvező hatása a koleszterin szintre, a rákos betegségek kialakulásának megelőzősében is fontos szerepet tölthet be. Azonban, ha valaki kerülte a vörös húsokat és több borsót, lencsét evett már 12 százalékkal csökkent az esélye, hogy daganatos betegség alakuljon ki nála.

        Különösen hasznos a brokkoli

        Tovább vizsgálva a zöldségeket, kiderült, hogy a brokkoli különösen hasznos a prosztatarák megelőzésében. Azon férfiaknál, akik veszélyeztet ezen tumor, azaz GSTM1 génváltozat hordozói, ezen zöldség fogyasztása heti 400 grammos adagban, csökkentett a gén aktiválódását. Ezzel nagyon fontos lépést akadályozott a tumor kialakulása során.

        Lényeges, hogy gyógyszerek helyett étrendünk helyes megválasztásával nem csak az egészségünk megőrzésért tehetünk, hanem az elhízás ellen is. Nem kell mindig új csodaszerektől várni a gyógyulást, mikor már régóta ismertek a helyes táplálkozás alapszabályai.

        Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

        Módosítva: 2016.04.20 07:38, Megjelenés: 2016.04.20 07:38
      • Cikkajánló

        Emésztési zavar

        Emésztési zavar

        WEBBeteg

        Mik a tünetei az emésztési zavarnak? Hogyan előzhető meg?

        Fogzás

        Fogzás

        Dr. Szendrey Gábor

        A baba nyugtalan, sírdogál, sőt még hőemelkedése is lehet.

        Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?

        Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Mit kell tudni az olivaolajról?

        Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olivaolajról.

        Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes!

        Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat istenített zsírsavak túladagolva éppen ellenkező hatást válthatnak ki.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.