• A szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor

        Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

        Már szinte mindenki által ismert tény, hogy napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a bor fermentálatlan testvére, a szőlőlé, hasonló erényekkel rendelkezik-e.

        Nos, a szőlőlétől ugyan nem bizsergünk, ám a különböző szívbetegségek megelőzésében fontos szerepet játszhat. Noha az alkohol kis mennyiségben fogyasztva segíti a vérerek ellazulását, és növeli a HDL (jó koleszterin) szintet, a vörösbor leginkább „szívbarát” összetevői a resveratrol és a flavonoidok- melyek a piros és kék szőlőből készült szőlőlevekben is nagy mennyiségben jelen vannak.

        Hirdetés

        Egymástól független kutatások kimutatták, hogy az alkoholhoz hasonlóan a szőlőlé is csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, és az LDL (rossz koleszterin) lerakódását a koszorúerekben. Emellett már két héten át tartó, rendszeres szőlőléfogyasztás után is jelentősen javul a vérkeringés és csökken az LDL oxidációja.(Az oxidált LDL károsítja az artériákat.)

        A napi szőlőlé-fogyasztás csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, ám mindenképpen kerüljük a hozzáadott cukrot és mesterséges ízfokozókat tartalmazó változatok fogyasztását!

        (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos; Forrás: New York Times)
        Módosítva: 2014.10.11 05:21, Megjelenés: 2014.10.11 05:21
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tudásteszt

        Tudásteszt

        WEBBeteg

        Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

        Szürkehályog-műtét

        Szürkehályog-műtét

        Szponzorált tartalom

        Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

        A túlzott C-vitamin-fogyasztás okozhat-e vesekövet?

        A C-vitamin a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyag, ezért fontos odafigyelnünk a folyamatos és megfelelő mennyiségű bevitelére. Azonban nem mindegy, hogy milyen formában és mennyiségben fogyasztunk C-vitamint, mivel egyes vizsgálatok eredményei alapján a túlzott C-vitamin-bevitellel nemcsak, hogy jót nem teszünk szervezetünknek, de akár még árthatunk is.

        Hol alakulhatnak ki kövek a szervezetben?

        Mely szervekben alakulhatnak ki leggyakrabban kövek a szervezetben? Mi okozhatja ezeket, milyen tüneteik lehetnek, és hogyan kezelhetők?

        A vörösbor hatása a szervezetre

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.