• A zöld tea egészségügyi előnyei

        Szerző: drportal.hu

        A zöld teának nevezett ital Kínában és Japánban már a tizenkettedik században a teaszertartások főszereplője volt, a nyugati országokban mégis a fekete tea a legnépszerűbb változat. A nyugati fogyasztók körében folyamatosan nő az igény a különleges, jó minőségű teák iránt, és a tudományos kutatások hatására a minimálisan feldolgozott zöld tea is egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerül.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Bár a tea a legnépszerűbb ital a földön, a zöld tea egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos széles körű kutatásokra csak az 1990-es évektől került sor. A kutatások mára a tea számos egészségvédő hatását bizonyították, köztük például, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok segítenek az oxidatív stressz okozta sejtkárosodás megelőzésében, és bár polifenolok más növényekben is jelen vannak, a teakatekin nevű anyag kizárólag a tealevelekben találhatók. Más típusú katekinekkel többek közt a kakaónál, szőlőnél és a gránátalmánál is találkozhatunk, de mára az is bebizonyosodott, hogy a teában lévő antioxidáns az egyik leghatékonyabb.

        Hirdetés

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A teakatekin segít a vírusos és bakteriális fertőzések leküzdésében, megelőzi az érfalak meszesedését, szabályozza a koleszterinszintet, és számos halálos betegség köztük a rák, a cukor- és a szívbetegség prevenciójában hasznosnak bizonyult. A zöld tea kivonatát a vitaminokban, élelmiszerekben, energiaitalokban is felhasználják, a teából nyert katekint pedig antioxidáns és antibakteriális tulajdonságainál fogva élelmiszerek, kozmetikumok és illatszerek tartósítására használják.

        A legtisztább teát a hivatásos teakóstolók a likőr-nek nevezik, gondosan nevelt teacserjékről származó zöld levelek áztatásával készül, és a díjnyertes borokhoz és különleges kávékhoz hasonlóan nagyra becsülik. A folyamatos kutatások hatására az egészséges zöld tea tovább folytatja misszióját, és a teafanatikusok bögréje mellett egyre több család asztalán is megjelenik.

        (DRportal)

        Módosítva: 2016.11.07 05:21, Megjelenés: 2016.11.07 05:21
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        C-vitamin

        C-vitamin

        B. M., szakfordító

        Miért fontos és miben fordul elő? A C-vitamin szerepe és forrásai.

        Májbetegségek első tünetei

        Májbetegségek első tünetei

        Dr. Vitális Zsuzsann

        A máj a szervezet nagyon fontos szerve. Mi a feladata? Milyen tünetei lehetnek, ha megbetegszik?

        Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

        A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.

        A koenzim-Q10 jótékony hatásai - Hogyan pótolja, ha szükséges?

        A koenzim-Q10 molekulát, más néven ubiquinont 1957-ben fedezték fel. A kutatások egyre újabb és újabb jótékony hatásokat tulajdonítanak neki. Mi a szerepe a szervezetünkben? Hogyan tudjuk pótolni, ha szükséges?

        A vörösbor hatása a szervezetre

        A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

        A tea hatásai az orvos szemével

        A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenlétének köszönhetően.

        Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

        Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.

        A szelén élettani hatásai

        A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a májsejtekben található meg. A táplálékkal vesszük föl a szervezetbe.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA