A zöld tea egészségügyi hatásai - Előnyök és veszélyek

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.

A zöld tea lényegében energiamentes, és vitaminokat, ásványi anyagokat is csak elhanyagolható mennyiségben tartalmaz. Ereje tehát nem ezekben, hanem egyéb növényi összetevőiben, elsősorban a polifenolokban rejlik. Ezek közül is a legelterjedtebb és legkutatottabbak az úgynevezett katekinek.

2,5 dl zöld tea átlagosan 28 mg koffeint tartalmaz, ami a fekete tea koffeintartalmának megközelítőleg a fele, a kávénak pedig harmada.

A zöld tea előnyös hatásaival kapcsolatos kutatások

Hatásai rendkívül szerteágazóak, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy több területen még nem alakult ki szakmai konszenzus: a kutatások jelentős része laboratóriumi- vagy állatkísérleteken alapszik, vagy a humán tesztelés során csak kis mértékű pozitív hatás igazolódott. A zöld tea gyógyszerként, gyógyhatású szerként így nem alkalmazható. A legkutatottabb területek a következők:

Szív és érrendszer

Egy Japánban történt kutatás, amelyben 11 évig követtek 40.000 főt, azt mutatta, hogy a zöld tea napi fogyasztása összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás csökkenésével. Ehhez az előnyhöz azonban napi 5 csésze teát kellett fogyasztaniuk a résztvevőknek.

Stroke megelőzés

Egy szintén nagyszabású Japán kutatás kimutatta, hogy a napi legalább 4 csészét fogyasztó egyének alacsonyabb stroke kockázattal bírtak. A zöld tea csökkentheti a vérnyomást, ezáltal csökkentve a stroke és a szívkoszorúér-betegség kockázatát.

Cukorbetegség

Számos állat és humán vizsgálat is bizonyította a zöld tea és a bennük található polifenolok pozitív hatását cukorbetegségben. Kimutatták a zöld tea flavonoidjairól az inzulinszerű aktivitást, valamint az inzulin elválasztását fokozó aktivitást is. A zöld tea elősegítette a glükóz metabolizmusát egészséges önkénteseknél, amint azt az orális glükóz-tolerancia tesztek kimutatták. A zöld tea ezenkívül csökkentette a vércukorszintet diabéteszes egerekben 2-6 órával a 300 mg/kg adag beadása után anélkül, hogy befolyásolta volna a szérum inzulinszintet, míg a kontroll egereknél nem figyeltek meg hatást.

Fertőzések

A zöld tea hatékonysága bármilyen típusú hasmenés és tífusz kezelésében Ázsiában ősidők óta ismert. A zöld tea katekinek gátló hatással vannak a Helicobacter pylori fertőzésre is. Ezen kívül a zöld tea hatását az influenzavírus ellen, különösen annak legkorábbi stádiumában, valamint a herpes simplex vírus ellen is kimutatták.

Daganatok

A zöld tea fogyasztását számos ráktípus megelőzésével is összefüggésbe hozták, beleértve a tüdő-, vastagbél-, nyelőcső-, száj-, gyomor-, vékonybél-, vese-, hasnyálmirigy- és emlőmdaganatot. A teakomponensek antioxidáns, antimutagén és antikarcinogén hatásúak, és megvédhetik az embert a környezeti tényezők által okozott rák kockázatától. A humán kutatások egy része azonban nem mutatott egyértelmű összefüggést, vagy rendkívül kis mértékű kedvező hatás igazolódott.

Elhízás

Az elhízásra gyakorolt hatás manapság nagyon elterjedt. A legújabb humán vizsgálatokból származó adatok azt mutatják, hogy a zöld tea és a zöld tea kivonatok fogyasztása segíthet csökkenteni a testsúlyt, főleg a testzsírt, növelve az étkezés utáni termogenezist és a zsíroxidációt. Ezek mögött a mechanizmusok mögött elsősorban az úgynevezett EGCG (epigallokatekin-gallát) áll, amely egy a fentebb emlegetett katekinek közül. Az optimális dózis meghatározásához azonban több, nagyobb mintaszámmal és szélesebb kor- és testtömeg-index-tartományú vizsgálatra van szükség, hogy meghatározzák a már hatékony, ám még biztonságos dózist.

A fentebb kifejtett témák mellett pozitív hatásokat figyeltek meg a vesekő, Parkinson-kór, Alzheimer-kór, Candida-fertőzés, szürkehályog, alvási apnoe, a csontképződés, az alkoholmérgezés és a genitális szemölcsök esetében is.

A zöld tea lehetséges veszélyei

A zöld teában nagy mennyiségben található katekinek befolyásolhatják egyes fémionok, például a vas felszívódását, ezért vashiány esetén érdemes figyelni erre, és a vasat a zöld teától elkülönülve érdemes pótolni.

Bár a zöld teának számos jótékony hatása van az egészségre és a zöld tea és összetevői bizonyos dózisig jótékony hatásúak lehetnek, nagyobb adagok azonban okozhatnak káros hatásokat. A zöld tea katekinek hatása nem minden embernél hasonló, ezért egyéni eltérések is lehetnek. A zöld tea vagy kivonatai nagyobb fogyasztása akut citotoxicitást fejthet ki a májsejtekben, a szervezet egyik fő metabolikus szervében. Egy tanulmány megállapította, hogy a zöld tea nagyobb bevitele oxidatív DNS-károsodást okozhat a hörcsög hasnyálmirigyében és májában.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a teanövények képesek nagy mennyiségű alumínium felhalmozására. Ez a szempont fontos a veseelégtelenségben szenvedő betegek számára, mivel az alumínium felhalmozódhat a szervezetben, ami neurológiai betegségekhez vezethet; ezért szükséges szabályozni a táplálékfelvételt nagy mennyiségben ebből a fémből.

Mennyi fogyasztható a zöld teából biztonságosan?

A legtöbb ajánlás szerint napi 8 csészéig biztonságos (kivéve egyes egészségügyi problémákat, mint a máj- és vesebetegség), a negatív hatások efölött, vagy nagy dózisú étrend kiegészítőként fogyasztva jelennek meg.

A leghatásosabb a zöld teát megelőzésként fogyasztani, hiszen kialakult problémáknál már rejthet veszélyeket a bevitele, így itt is igaz, hogy sokkal könnyebb megelőzni, mint kezelni a betegségeket. Érdemes tehát a problémák jelentkezése előtt beiktatni a zöld teát a napi rutinunkba 3-5 csésze mennyiségben.

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.