Koronavírus elleni emlékeztető oltások: amit ma tudunk a 4. vakcinaadagról

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

A vírus terjedésének ellenőrzésére és az immunitás erősítésére - annak, aki kérte - idén újabb, akár harmadik COVID-19 elleni védőoltás igazolása kerülhetett az oltási kiskönyvébe. Vajon itt az ideje, hogy újrafogalmazzuk, mit jelent a teljesen beoltott státusz COVID-19-fertőzés ellen?

Mivel az előzetes eredmények azt sugallják, hogy két oltás nem biztos, hogy elegendő az omikron (és akár a további) változat elleni védelemhez, egyes orvosszakértők azt sugallják, hogy hamarosan a három oltást tekinthetjük alapimmunizációnak, vagyis a háromszor vakcináltakat tekinthetjük teljesen beoltottnak a későbbiekben.

A korai jelentések alapján, miszerint a gyorsan terjedő omikron-variáns könnyebben képes áttörni bizonyos oltóanyag-védelmet, mint a delta, új kérdés merült fel: ha három oltás a védelem új kiindulópontja, akkor szükséges lesz-e egy negyedik adag COVID-19 vakcinára is, ha az oltás hatásai kezdenek elhalványulni?

Nem furcsa, hogy három oltás számít alapimmunizálásnak egy fertőzés ellen. Sőt, többségében ez a domináns! Az sem ritka, hogy a három oltásos alapimmunizálás után egy negyedik vagy akár többedik megerősítő oltásra is szükség van valamennyi idő után meghatározott időközönként. Számos bevett példa van erre a magyar védőoltási gyakorlatban, akár a gyermekkori kötelező oltásokat, akár a választható, életkorhoz nem kötött védőoltásokat nézzük.

A vakcinák jelentős részénél 3 dózis jelenti az alapimmunizációt

Tudta-e ön, hogy a gyermekkori kötelező védőoltások közt a diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyagot a gyermek hat éves koráig 5 alkalommal kapja meg? Ebből az első 4 dózist 18 hónapos koráig bezárólag, majd 11 évesen egy hatodik emlékeztető adagot is. Ez a vakcina egyszerre három veszélyes betegség - torokgyík, merevgörcs, szamárköhögés - ellen is immunvédelmet biztosít. Inaktivált poliovírus (járványos gyermekbénulás) vakcinát hat éves korig szintén 5 alkalommal kapnak meg a gyermekek hazánkban. Haemophilus influenzae b elleni oltóanyagot (agyhártyagyulladást, gégegyulladást is tud okozni) négy alkalommal kap a gyermek, 18 hónapos koráig. Pneumococcus elleni vakcinát, mellyel a súlyos tüdőgyulladást lehet elkerülni, egy éves koráig három alkalommal kap meg a gyermek. És ezek csak a kötelező védoltások! A választható oltások közül a súlyos mortalitással fenyegető Meningococcus elleni oltássor is három oltásból áll.
A kullancsencephalitis elleni oltóanyagoknál az alapimmunizálás 3 oltásból áll, és a védettség fenntartása érdekében az alapimmunizálás után az első (összességében negyedik) emlékeztető oltás beadására három év múlva van szükség, ezt követően 49 éves korig ötévenként kell emlékeztető oltást adni, 49 éves kor felett az újabb emlékeztető oltások beadása háromévenként esedékes.
Az évenként beadandó, változékony influenzavírus elleni vakcinákról nem is beszélve. Az a szépkorú, aki akár 10-20 éve minden évben rendszeresen felveszi az influenza elleni védőoltást, hatnál jóval többször kapott egy betegség ellen oltást, akár problémamentesen.
Ennek fényében talán nem is olyan furcsa, hogy egy pandémiát okozó kórokozó – az új típusú koronavírus - ellen az alapimmunizálást is valószínűleg három oltást fog jelenteni, bizonyos időközönként emlékeztető oltásokkal megtámogatva az immunválaszt.

Bővebben Kötelező és ajánlott védőoltások gyermekkorban

December eleji nyilatkozata alapján Albert Bourla, a Pfizer elnöke szerint is szükségünk lesz a negyedik adagra. Véleménye szerint a harmadik adag után 12 hónapon belül lesz negyedik dózisra szükség, ám az omikron elterjedésével akár 12 hónapnál hamarabb is szükségünk lehet rá.

A tudósok jelenleg is nagy erőkkel igyekeznek információkat gyűjteni erről az új SARS-CoV-2-variánsról, beleértve azt is, hogy mennyire könnyen terjed az emberek között (úgy gondolják, hogy nagyon fertőző), milyen súlyos fertőzést okozhat, és hogy képes-e elkerülni az immunitást, akár korábbi fertőzés által, akár vakcinán keresztül tettünk rá szert. Hetekbe telhet azonban, mire rendelkezésre állnak a vizsgálati eredmények és a meggyőző adatok.

A COVID-19 elleni védőoltások eddig rendkívül hatékonynak bizonyultak a kórházi kezelés és a súlyos betegségek megelőzésében egyaránt. Azok az emberek, akik nem oltottak, tízszer nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba, ha megfertőződnek. A korai laboratóriumi vizsgálatok azt sugallják, hogy az emlékeztető oltások az omikron-variáns ellen is védelmet nyújthatnak.

Nem elég egy emlékeztető oltás?

Az immunitás gyengülése a probléma. Az új iránymutatások egyik oka az, hogy a vakcinák hatékonysága idővel csökken, ami bizonyos csoportokat fokozott kockázatnak tesz ki. Egy friss tanulmány szerint a Pfizer-vakcina hatékonysága az idő múlásával jelentősen csökken, az első hónapban elért 88 százalékos védettségről 5-6 hónap után már csak 47 százalékra. A vakcina delta-változat elleni hatékonysága is csökkent az első hónap 93 százalékáról 4-5 hónap után már csak 67 százalékra. (Az omikron elleni hatékonysági adatok még váratnak magukra.)

Arra a kérdésre, hogy a gyengülő immunitás azt jelenti-e, hogy egy bizonyos ponton egyáltalán nem véd meg minket a vakcina, Dr. David Hirschwerk, a Northwell Health fertőző betegségek szakorvosa megerősítette, hogy ez a kérdés nem ad aggodalomra okot. Véleménye szerint a hatékonyság csökken, de nem jelenti azt, hogy szükségszerűen teljesen el is tűnik. A vakcinák védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedés kialakulásával szemben, de kevésbé hatékonyak a fertőzések megelőzésében.

A betegségekkel foglalkozó szakértők már az omikron-variáns megjelenése előtt is fontolgatták, hogy a védelem fokozása érdekében évente egy COVID-oltás emlékeztetőre van szükség, pontosan a vakcina hatékonyságának mérhető csökkenése miatt. Az omikron megjelenése pedig így az újabb COVID ellenes booster adagról szóló gondolkodást még fontosabbá tette.

Mindenkinek ajánlott lesz a negyedik COVID-oltás beadása?

Az előzetes adatok azt sugallják, hogy az omikron-variáns képes lehet elkerülni a korábbi fertőzések által okozott immunitást, akár azt is, amit egy teljes oltási sor váltott ki.

A jelenlegi vakcinák azt a tüskefehérjét célozzák meg, amelyet az eredeti vuhani vad vírus használt az emberi sejtek megtámadására. A tüskeprotein azonban a világjárvány során többször is mutálódott, az omikron tüskeprotein mutációi által ezért lehet képes megkerülni a korábban kiváltott immunvédelmet. Az omikron-változat megváltoztatja a teljes vakcinavédelem definícióját – mondta ezzel összefüggésben Ugur Sahin, a vakcinát a Pfizerrel együttműködve elkészítő BioNTech vezérigazgatója. "Az omikron-variánsra vonatkozó adatokkal most egyértelmű, hogy az omikron-variáns elleni vakcinánknak háromadagos vakcinának kell lennie".

Ha három adag Pfizer COVID-19 elleni vakcina szükséges az omikron-változat elleni védelemhez, a negyedik oltás időpontja a Pfizer vezetői szerint 2022 márciusától lesz aktuális.

Vannak, akiknek már korábban javasolt lehet a negyedik adag?

Egyes országok fontolgatják egy második emlékeztető oltás engedélyezését bizonyos személyek, Izrael például az immunhiányos emberek számára. Az Egyesült Államokban az FDA (Food and Drug Administration) és a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) 2022-ben engedélyezheti a negyedik oltást egy hasonló csoport számára.

Készítenek-e új oltóanyagot az omikron-variánshoz?

A Pfizer és a BioNTech vezetői elmondták, hogy vállalataik adatokat gyűjtenek a jelenlegi vakcina hatékonyságáról az új változat ellen, és ezzel párhuzamosan egy omikron-specifikus vakcinát fejlesztenek ki, ha szükség lenne rá. A változat-alapú vakcina 2022 márciusára készülhet el, a hatósági jóváhagyásig. A vakcinagyártók elmondták, hogy olyan többváltozós vakcinát is keresnek, amely védelmet nyújthatna más törzsek, például az alfa és a delta ellen.

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is azt mondta, hogy teszteli COVID-19 elleni vakcinájának hatékonyságát az omikron ellen. Elmondásuk szerint hetekbe telhet, mire pontosan kiderül, hogy a jelenlegi vakcina mennyire véd az új változat ellen. Ha a Modernának új oltóanyagot kell kifejlesztenie, kifejezetten az új változathoz, az – a vállalat szerint – 2022 elején kerülhet forgalomba.

A Johnson&Johnson cég visszafogottabban nyilatkozott saját vakcinájának hatékonyságáról, és azt mondta, hogy megkezdte a munkát egy új, omikronra tervezett vakcinán, Dél-Afrikában és a világ tudósaival együttműködve értékeli jelenlegi oltóanyagának hatékonyságát.

A Szputnyik és a Sinopharm oltás omikron elleni védelmének erősségéről jelenleg nincsenek bővebb információk.

Összefoglalóan elmondható tehát, hogy a jelenlegi variánsokkal kapcsolatos adatok és a pandémia elleni intézkedések eddigi eredményei alapján feltételezhető, hogy számos oltáshoz hasonlóan a koronavírus elleni alapimmunizálás is állhat három oltásból, akár évenkénti megerősítő, emlékeztető adagokkal megerősítve.

Kapcsolódó

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
Források: What we know today about a 4th vaccine dose (CNET), Here’s Who May Need a Fourth COVID-19 Vaccine Dose (HealthLine)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.