Omikron variáns téma

Mit tudunk eddig biztosan az omikron-variánsról?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A WHO az aggodalomra okot adó variánsok közé sorolta a koronavírus B.1.1.529 jelű, omikron elnevezésű variánsát. Az új variánsban több olyan mutáció található, amelyek hatással lehetnek viselkedésére, ám eddig még nem sikerült igazolni azt, hogy valóban fertőzőbb lenne vagy súlyosabb lefolyású megbetegedést okozna, mint a többi variáns.

Koronavírus - Szlávik: az omikron ellen a három oltás abszolút védelmet ad

MTI

Tudomásul kell venni azt, hogy az omikron ellen a három oltás abszolút megvéd attól, hogy súlyos állapotba, netán intenzív osztályra vagy lélegeztetőgépre kerüljünk - jelentette ki az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Az omikron elhozhatja a pandémia végét - állítja egy újabb szakmai vélemény

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

A koronavírus omikron-variánsa "kibillentheti" a COVID-19-et a pandémiafázisból, ezt követően pedig a világjárvány megszelídülhet, és helyi jellegű, kisebb térségekre szorítkozó endémiává alakulhat át - ezt a feltételezését osztotta meg az Európai Gyógyszerügynökség egyik felelős szakembere.

Az omikron-variáns gyengíti, de nem teszi teljesen hatástalanná a B-sejteket

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Az immunrendszer „emlékező” B-sejtjei által termelt antitestek hatása a koronavírus omikron-variánsa ellen bár kissé gyengébb, mint más variánsok esetén, de így is jelentős - állapították meg újabb tudományos vizsgálatok.

Omikron: megtévesztő eredményt produkálhatnak a gyorstesztek

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Az eddigi jelzések arra utalnak, hogy - a pontatlanságok ellenére - az omikron esetében is működnek a tesztek, de csak akkor, ha elvégzésének időpontjában magas a vírusmennyiség a szervezetben.

Kisebb eséllyel okoz súlyos betegséget az omikron, mint a többi variáns?

MTI

Sokkal kisebb eséllyel okoz súlyos megbetegedést a koronavírus omikron variánsa, mint a korábbi vírusváltozatok - áll a brit kormány egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) által elvégzett nagyszabású vizsgálatsorozat eredménybeszámolójában.

További 46 omikronos esetet azonosítottak

MTI

További 46 omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában. Hazánkban így összesen 61 főre nőtt az igazoltan omikron variánssal fertőzött személyek száma.

Az omikron partvonalon kívülre szoríthatja az antitestkészítményeket

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy két olyan standard készítmény, amelyet a fertőzés legyőzésében (és a kezdődő betegség kezelésére) mostanáig eredményesen használtak, esetleg nem működik az új koronavírus-variáns ellenében.

Az omikron-fertőzés ellen a két oltás is gyengébb védelmet biztosít

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az Egyesült Államokban az omikron-variáns által okozott - pontosabban eddig azonosított és bejelentett - 43 COVID-19-es eset legnagyobb része olyanok körében (34 személynél) fordult elő, akik megkapták a teljes oltási sort - derült ki a napokban az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) jelentéséből.

Tizenöt omikronos esetet azonosítottak

koronavirus.gov.hu

Tizenöt omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laborjában és további omikrongyanús mintákat is vizsgálnak.