Omikron variáns téma

Gyorsan terjed, de kevésbé sújt - ma még ennyit állítanak az omikron-variánsról a kutatók

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a koronavírus legújabb variánsa, az omikron nagyobb fertőzőképességgel rendelkezik, mint a delta, ugyanakkor a megbetegítést illetően ahhoz képest kevésbé veszélyes. Mégis, Anthony Fauci, a legfőbb amerikai járványügyi szakértő a világ több más vezető szakértőjével együtt arra figyelmeztet, hogy korai volna az elhamarkodott optimizmusból fakadóan megnyugodni.

Nagy-Britanniában engedélyeztek először a koronavírus két variánsa ellen hatásos vakcinát

MTI

Nagy-Britanniában engedélyeztek a világon először olyan védőoltást a koronavírus ellen, amely az eredeti, valamint az újabb, omikron-variáns ellen is hatásos.

Mit tudunk jelenleg az omikron új, Centaurusként emlegetett alvariánsáról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Létezik egy új omikron-alváltozat, a BA.2.75 szubvariáns, melyet egyesek „Centaurus”-nak (kentaur variánsnak) hívnak. De mi ez az új variáns, miért így nevezték el, és adhat-e aggodalomra okot a felbukkanása?

A pandémia új szakasza: az újrafertőződések kora

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, lektorálta Dr. Ujj Zsófia Ágnes

Az immunrendszer védelme elől kibúvó BA.5 szubvariáns idézi elő napjaikban az újabban előforduló COVID-19-esetek többségét - amerikai felmérések szerint ott 65%-ban ez a felelős. A világ többi térségben okozott megbetegedések nagy részéért, minden bizonnyal, hasonló arányban felelhet.

Fejlettebb vakcinákra lenne szükség az omikron ellen - vélik az FDA szakértői

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró; Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

A koronavírus omikron-variánsának napjainkban terjedő, a legtöbb új eset kialakulásáért felelős változata ellen tervezett, kifejezetten az adott alvariánsra szabott oltás felvételét javasolják ráerősítő (booster) oltásként az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyeletének (Food and Drug Administration (FDA)) szakértői.

Romániában is megjelent az omikron Dél-Afrikában terjedő BA.5-ös alváltozata

MTI

Romániában is megjelent a koronavírus omikron-variánsának az a BA.5-ös jelzésű alváltozata, amely újabb megbetegedési hullámot okozott Dél-Afrikában - közölte csütörtökön a G4Media hírportál a közegészségügyi intézet (INSP) heti összesítését ismertetve.

Gyengülő védettség az omikronnal szemben: az áldozatok többsége régebben beoltott idős

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19 ma már nem csak az oltatlanok közül szedi áldozatait. Az omikron-variáns okozta járványhullámban egyre nő a statisztikákban az olyan elvesztett idős emberek száma, akik az oltásukat már régebben kapták meg.

Helyzetkép a koronavírus omikron-variánsának alváltozatairól

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet újságíró

Az Egészségügyi Világszervezet szakemberei nagy figyelemmel kísérik, hogy az omikron BA.4 és BA.5 szubvariánsai miként terjedtek el Afrika és Európa egyes területein. Mindkét variánsból néhány tucatnyit követ a WHO, az omikron korábbi változatai (a BA.1, BA.2, BA.3 és a BA.1.1) mellett.

Negyedik COVID-oltás? Az amerikai járványügy ajánlásai

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A koronavírus okozta megbetegedés prevenciója érdekében kifejlesztett védőoltásoknak a megerősítésére szolgáló vakcinák, különösen a második ráerősítő dózis körül kialakult bizonytalankodás miatt kíván eligazítást adni az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention (CDC)) igazgatója.

Gyorsan terjed az omikron BA.2 alvariánsa

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Bár világszerte rohamosan csökken az újonnan azonosított COVID-19-esetek száma, az omikron-variáns egy új változata, a BA.2 újabban gyorsan kezdett terjedni néhány országban. A szakértők most azt próbálják megérteni, mi ez az új alvariáns, illetve mivel járhat a pandémia jövőjére nézve.