• A tetanuszfertőzés

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyász

    A mindennapi életünk során szerzett közönséges hámsérülések, szúrások, vágások egy része az esetleges bakteriális felülfertőződésen kívül igen komoly veszélyt is rejthet magában. Az ártalmatlannak tűnő sérülések sokszor nagy valószínűséggel szennyeződnek a környezetből származó talajjal, amely súlyos bakteriális fertőzést is okozhat. Ez a tetanusz vagy merevgörcs.

    A Clostridium tetani névre hallgató, a környezetünkben és szervezetünkben is előforduló, oxigénmentes körülményeket kedvelő baktérium levegőtől elzárt helyeken szaporodik. Kedvezőtlen körülmények között a külvilágba, a talajba kerülve igen ellenálló spórát képez, így biztosítva a túlélést a megfelelő, ismételt szaporodásra alkalmas körülmények közé kerülésig. A spórákkal történt szennyződést mély, roncsolt, idegen testet vagy elhalt szöveteket tartalmazó, szennyezett seb esetén a baktérium “aktiválódása” követi.

    Hirdetés

    A merevgörcs kialakulása, tünetei

    A kórokozók a szennyezett sebben szaporodva méreganyagot (toxint) termelnek, melyek a fertőzés helyén bekerülnek a véráramba. A vérkeringésbe került vagy az idegsejt nyúlványokon szállított méreganyag az idegrendszerbe jut, ahol  ingerületátvivő molekulák felszabadulását akadályozza meg. Emiatt a kisebb, egészséges helyzetben jelentéktelennek számító ingerek gyorsan terjednek a mozgásszervrendszerben, és hatásuk izomgörcsök formájában nyilvánul meg testszerte.

    A betegség a seb keletkezését követően 1-3 héttel jelentkezik. Első tünet a szájzár, majd a nyakizmok és mimikai izmok megfeszülése, jellegzetes torz arckifejezés megjelenése (tetániás arc).

    Ezután hátfájás, végtagfeszülés, nyelészavar, majd az egész vázizomzat megfeszülése következik. A hátizmok olyan mértékben feszülhetnek, hogy a beteg homorított testtartásban hídszerűen kifeszül, a legenyhébb külső ingerek is görcsös izomfeszülést provokálnak, melyeket a beteg akaratlagosan oldani képtelen.

    A légzőizmok és a gége izmainak görcse légzési elégtelenséghez, súlyos oxigénhiányos állapothoz, fulladáshoz vezethet.

    A tetanusz baktérium
    A tetanusz baktérium

    A betegség lefolyásába a vegetatív idegrendszer is bekapcsolódik: nagyfokú verejtékezés, szapora pulzus, nyálfolyás, vérnyomás-ingadozás, legtöbbször kifejezett vérnyomás-emelkedés, a gyomor- és bélmozgások renyhesége,  vesekárosodás alakulhat ki.

    A beteg aluszékonyabb, de tudata ép. Az izomfeszülés miatt szóban nem lehet vele kommunikálni.

    Részlegesen, enyhébb formában zajló esetek is előfordulnak, amennyiben nem számottevő a toxiknok mennyisége, esetleg korábban oltott, de nem kielégítő védettségű a beteg. Ilyenkor a seb környéki izmai érintettek.

    Az újszülötteket érintő tetanusz fertőzés a fejlődő országok sajnálatosan jelentős problémája: a rossz higiénés körülmények között született újszülöttek a köldökcsonkon keresztül fertőződhetnek meg a baktériumspórákkal.

    A tetanusz kezelése és megelőzése

    A megbetegedettek ellátásában az intenzív osztályok teljes arzenálja felvonultatható, annek ellenére a halálozás igen magas.

    Nagyon fontos minden esetben a helyes, időbeni sebellátás: a roncsolt részek kimetszése, a seb kitisztítása. A sebek megfelelő ellátásáról ebben a cikkben írtunk.

    Súlyos szennyezés, roncsolt, mély sebek esetén a rendelkezésünkre álló oltási irányelvek alapján tetanusz elleni ellenanyag (a keringésbe került toxint megkötő, közömbösítő fehérje; TETIG = tetanusz immunglobulin) és aktív védőoltás is szükséges lehet. Ezek kombinációja a beteg életét menti meg, ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az első észlelő orvos szerepét!

    Korábban jellemzően minden roncsolt, szennyezett sérülés ellátásához hozzátartozott a tetanusz elleni védőoltás beadása, a napjainkban érvényben lévő szakszai irányelvek szerint szükséges értékelni a beteg életkorát, oltásainak számát, a legutóbbi oltás beadásának időpontját, figyelembe venni a szükséges hatóidőket. Mindezek alapján határozható meg, hogy milyen típusú immunizálásra lehet szükség, egyáltalán indokolt-e az oltásadás, vagy elegendő a sebellátás.

    A tetanusz elleni aktív védőoltás jelenleg a kötelező oltási séma része. 2, 3, 4, és 18 hónaposan, 6 valamint 11 évesen történik meg a vakcináció, más védőoltásokkal kombinált formában.

    Dr. Gócs Viktor, infektológus, gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Szerző: Dr. Gócs Viktor infektológus, gyermekgyógyász
    Aktualizálta: Dr. Sarkadi Adrien infektológus

    Módosítva: 2019.05.03 09:36, Megjelenés: 2017.10.03 05:21
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Influenza - A védőoltás hatékonysága

    Egyetlen oltás sem véd száz százalékosan. Az influenza elleni védőoltás 40-70 százalékban csökkenti a megbetegedés kockázatát, és még ha 100 százalékos védelmet nem is garantál, az esetleges megbetegedés lefolyása enyhébb, a szövődmények esélye jelentősen kisebb lesz. Cikkünkből megtudhatja, miért betegedhetnek meg esetenként influenza ellen beoltott emberek és ennek ellenére miért olyan fontos az oltás nyújtotta védelem.

    Az influenza halálosabb, mint gondolnánk

    Az influenza megbetegedést nem szabad elbagatellizálni! Különösen a komplikációi veszélyesek. Ezt bizonyítják az új adatok is, melyek szerint több halálesetet okoz, mint gondolnánk. S bár évről évre több ezren halnak meg a vírus miatt, még mindig kevesen oltatják be magukat.

    Milyen veszélyeket rejthet a barkácsolás?

    Barkácsolás, grillezés a barátokkal, új lámpa beszerelése, régi épület bontása, vagy teljesen új ház építése, lakásfelújítás – balesetek bármikor előfordulhatnak, s lehet, hogy már a kórházba érkezés előtt szükség van elsősegély-nyújtásra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.