Koronavírus védőoltás téma

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Tesztelik, milyen vakcina védheti majd a 18 év alattiakat

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A COVID-19 elleni védelemre egyelőre semmiféle vakcinát nem lehet bevetni gyerekeknél - mondta március 2-án egy televíziós nyilatkozatában Novák Hunor gyermekorvos -, erre a korcsoportra figyelemmel is zajlanak azonban tesztelési folyamatok.

Magas ellenanyagszintet hoz létre a Pfizer-BioNtech-vakcina

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Erős immunválasz alakult ki az angliai vakcináltak körében, miután megkapták a Pfizer COVID-19 elleni védőoltásának mindkét adagját. Az Imperial College London vizsgálati eredménye azt mutatja, hogy a 80 év feletti beoltottak 87,9 százalékának lett pozitív az ellenanyagtesztje. A 60 év alattiaknál ez az arány 95,5 százalékra emelkedett, a 30 alatti fiataloknál pedig 100 százalékosnak mutatkozott.

Ezt kérte az országos tisztifőorvos

MTI

Szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget tervezünk beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával, az érintettek csütörtökön sms-ben kapják meg az oltópont helyét és az oltás idejét - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján.

Küszöbön az egydózisú védőoltás magyarországi alkalmazása is

WEBBeteg.hu

Az Európai Unióban is hamarosan jóváhagyhatják a Johnson & Johnson egydózisú COVID-19 elleni vakcináját, miután az elmúlt hétvégén az FDA megadta a sürgősségi használatba vételi engedélyt. Az uniós döntéssel Magyarországon is elhárulhat az akadály a készítmény alkalmazása elől.

Márciusi helyzetjelentés a hazánkba érkezett vakcinákról

koronavirus.gov.hu

Újabb 114.660 adagot tartalmazó Pfizer-vakcina szállítmány érkezett Magyarországra és hamarosan megérkezik az újabb Szputnyik-vakcina szállítmány is, amely 180 ezer adag első és 100 ezer adag második komponensű vakcinát tartalmaz. Magyarország immár 5 oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás és uniós átlag fölött van a lakosság átoltottsága.

Tovább gyorsítunk az oltáson

MTI

"Versenyt futunk az idővel, tovább gyorsítunk az oltáson" - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Országos tisztifőorvos: a fő cél megakadályozni a súlyos, szövődményes eseteket

MTI

A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában az a legfontosabb, hogy meg tudjuk akadályozni a súlyos lefolyású, szövődményes eseteket és a kórházba kerülést. Erre valamennyi védőoltás képes - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.

Az AstraZeneca-vakcina rehabilitációja várható

WEBBeteg.hu - Fazekas Erzsébet újságíró

Németországban hamarosan dönthetnek arról, hogy folytatódjon-e a 65 felettiek oltása a britek vakcinájával. Egy német immunológiai szaktekintély azt sürgeti, mielőbb változtassák meg az érvényben lévő - elutasító - hivatalos álláspontot, és tegyék lehetővé, hogy a 65 évnél idősebbek is megszerezhessék a vakcinával elérhető védelmet.

Szlávik: elképzelhető, hogy szigorítani kell az intézkedéseket

MTI

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa elképzelhetőnek tartja, hogy szigorítani kell a koronavírus-járvány elleni védekezésért hozott intézkedéseken, mert a vírusmutánsok miatt egyre többen fertőződnek meg, és kerülnek kórházba.