Koronavírus védőoltás téma

Kell a harmadik oltás. De mikor?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna

A harmadik emlékeztető oltás az eddigi tudományos eredmények alapján segít optimalizálni a vakcinák által nyújtott védelmet. Lássuk, melyik oltásnál mennyi idő múlva ajánlott beadatni a harmadik dózist is.

A COVID-19 elleni vakcinák összehasonlítása

WEBBeteg.hu - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia szakgyógyszerész

Koronavírus védőoltás

A COVID-19 elleni oltásokról rengeteg információt lehet olvasni, azonban sokszor nehéz kiszűrni a valós adatokat, követni a fejlesztések meglepően gyors ütemét, vagy eldönteni, minek higgyünk. Összefoglaló a vakcinákkal kapcsolatos legfontosabb aktuális tudnivalókról.

Az immunhiányos betegeknek különösen fontos a harmadik oltás

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az oltás ellenére is kórházba kerülők többsége az immunhiányos betegek köréből kerül ki, ám a harmadik, ráerősítő dózis esetükben is jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedés esélyét. Sőt, az Egyesült Államokban a napokban a 4. dózis lehetőségét is engedélyezték az érintett betegek számára.

Kiválóan eredményes az eltérő vakcinák kombinációja a COVID-19 megelőzésében

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Két különböző COVID-19 elleni oltás egy-egy dózisának egymást követő (mix and match) felvétele az mRNS-vakcinákkal összehasonlítva is megállja a helyét. Azokkal egyenértékű védelmet nyújt - még a delta-vírusvariáns ellen is.

Moderna vakcina - Íme, az EMA ajánlása

MTI

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Amit érdemes tudni a Pfizer 12 év alattiaknak szánt COVID-19 elleni vakcinájáról

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

A pandémiából elege van a lakosságnak. Sokan teljesen kifáradtak, "legyen már végre vége" - mondják. Ahhoz, hogy valóban egyszer (mielőbb) vége lehessen, a koronavírus elleni védőoltások nyújtanak reményt.

Koronavírus kisokos - A legfontosabb tudnivalók és tanácsok

WEBBeteg.hu

Koronavírus

Minden egészségügyi tudnivaló, amit ismernie kell és érdemes a COVID-19-járványról a WEBBeteg.hu összeállításában. A legfontosabb jelenleg is: aki teheti, tünetek esetén pedig mindenképp maradjon otthon!

Elkezdődött az 5-11 éves korcsoportnak fejlesztett Pfizer-vakcina EU-s engedélyeztetése

MTI

Benyújtotta a német BioNTech és az amerikai Pfizer az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az 5-11 éves korosztályba tartozó gyermekeket az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (COVID-19) védő oltásról szóló kutatási adatokat, így megkezdődött a vakcina európai uniós engedélyeztetési eljárása - közölték pénteken.

Elég lehet-e vakcina helyett egészséges életmóddal védekezni a COVID-19 ellen?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

Az önmagukat egészségesnek gondoló emberek, akik megfelelően étkeznek és aktívan mozognak, vajon eltekinthetnek-e a koronavírus-fertőzés elleni vakcina felvételétől? - veti fel Richard Bloomer táplálkozástudománnyal foglalkozó kutató. A költőinek szánt kérdésre határozottan nemleges választ ad.

COVID-19 elleni védőoltások és ellenanyagszint - Vakcinamérleg

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró, Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos

Hollandiai hatásvizsgálatokban a Pfizer-BioNTech, a Moderna, a Johnson & Johnson és az AstraZeneca gyógyszercégek által a koronavírus ellen gyártott védőoltások hatására a delta- és az egyéb variánsokkal szemben a szervezetben kialakuló antitestes immunválaszt, azaz vírust semlegesítő képességet (az úgynevezett neutralizációs titert) hasonlították össze a szakemberek.