Szexuális vágy csökkenése és a pajzsmirigy - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Szexuális étvágyam jelentősen csökkent vagy inkább fogalmazzunk úgy,hogy megszűnt, valamint az átlagosnál ingerlékenyebb is vagyok. Utalhat ez a pajzsmirigy betegségére?" - Válogatás a WEBBeteg orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

A kérdésére egyértlemű választ nem tudok adni, ugyanis az ingerlékenység inkább a pajzsmirigy túlműködése esetén szokott jelentkezni, a szexuális aktivitás csökkenése inkább az alulműködése esetén jellemző.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a tipikus pajzsmirigy alul-. illetve túlműködésre jellemző tünetek megvannak-e, pl. hízás-fogyás, száraz bőr-meleg, nedves, izzadt bőr, alacsony-magas pulzus, székrekedés-hasmenés, stb.

Összességében azt tudom tanácsolni, ha egyéb pajzsmirgyproblémára utaló tünet van, akkor mindenképpen, ha nincs, akkor esetleg a saját megnyugtatása végett csináltasson egy vérvételt a pajzsmirgy-funkció megítélése céljából.

(WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

A pajzsmirigy betegségei

Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak. Ha túl sok hormont termel, az sem jó. Részletesen a pajzsmirigy betegségek tüneteiről és a kezelés lehetőségeiről.
A pajzsmirigy betegségei

Milyen tünetek esetén gondolhatunk pajzsmirigyproblémára?

A szerteágazó tünetek miatt a pajzsmirigy betegségei sok esetben nem, vagy csak későn kerülnek felismerésre. A betegek sok esetben okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást.

A pajzsmirigy betegségben szenvedők gyakori problémája a tünetekből fakadó rossz közérzet. A száraz és ritka haj mellett pajzsmirigyhormon szint csökkenésére utalhatnak az alábbi tünetek: fáradékonyság, a koncentrációs képesség romlása, valamint lelassult anyagcsere, mozgás, beszéd és gondolkodás.

Aluszékonyság, hízás, szorulás, fázékonyság lesz jellemző, az arc felpuffad, csökkent a libidó (nemi vágy). A bőr hideg, száraz, sápadt és durva. A kezek fájhatnak, a körmök töredeznek, a testen ödémák alakulhatnak ki.

Az általános tünetek mellett a pajzsmirigy betegségei olyan összetett kórképek kialakulását is elősegíthetik, mint például a meddőség, vetélés, a magas koleszterin szint, szívritmuszavarok, elhízás, vagy a depresszió.

Pajzsmirigy betegségek különös gyakorisággal fordulnak elő serdülőkorban, a változókor és a terhesség idején, illetve az azt követő időszakban. Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korára a nők 17 százalékának alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, és legtöbbjük nem is tud róla.

Bővebben a pajzsmirigy elváltozások tüneteiről | Pajzsmirigyteszt kitöltése

A pajzsmirigybetegségek diagnosztikája

Pajzsmirigy alulműködés (Hypothyreosis) - Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, a betegek fáradtságról, aluszékonyságról panaszkodnak, koncentrációképességük, romlik. A hideget rosszul tűrik, hajhullás léphet fel, bőrük száraz, székrekedés és hízás alakul ki. A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigygyulladás és tünetei - A pajzsmirigy gyulladásos betegségeit latinul thyreoiditisnek nevezzük. Ezek a leggyakrabban előforduló endokrin betegségek. A pajzsmirigygyulladás és tünetei

Laborvizsgálat és ultrahang - Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, ill a pajzsmirigy hormonok FT3 és FT4 szintek meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelése minden esetben az orvos feladata. Nagyon sok helyen jól alkalmazható diagnosztikus módszer az ultrahang, így a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére is kiválóan alkalmas. Mivel a pajzsmirigy közvetlenül a bőr felszíne alatt helyezkedik el, a vizsgálófej számára jól megközelíthető.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Pajzsmirigy
Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.