A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

Dr. Papp Júlia
Szerző: WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész

A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

A szemészeti tünetek intenzitása, időbeli megjelenése nincs mindig összhangban a pajzsmirigy betegségével - megelőzhetik a hormonális eltérést is. A két szem érintettsége nem szimmetrikus.

A betegség 30-50 éves, egyébként egészséges felnőttek körében hirtelen jelentkezik. Mint a legtöbb autoimmun betegség, a nők körében sokkal (4-5-ször) gyakoribb, viszont a látást is veszélyeztető súlyos stádium (például látóideg-sorvadás, szaruhártya-fekély) jellegzetesen idős férfiaknál alakul ki.

Dohányosok gyakrabban betegszenek meg, feltételezhetően a dohányzás immunrendszerre kifejtett hatása miatt. Hajlamosító tényező ezenkívül még a nyaki limfóma vagy gégerák sugárkezelése is.

Mire figyeljünk oda? Jellegzetes tünetek

Fontos tudni!

Hasonló tüneteket okozhat még az izomgyulladás, szemgödörben lévő daganat, áttét esetleg fertőző betegség is.
 • Riadt, csodálkozó tekintet – tág szemrés a felső szemhéj felhúzódása miatt;
 • Merev tekintet, lassú, ritka pislogások;
 • Szemgolyó „kidülledése” (proptosis) - a szemgolyó előre nyomódik a csontos szemgödörből.
 • Táskás szemek a szemhéjak vizenyője miatt;
 • Kötőhártya vizenyője, duzzanata (chemosis), pirossága – néha szinte kibuggyan a szemrésből a gyulladt kötőhártya;
 • Kancsalság, kettős látás, olvasási nehezítettség – szemizmok vizenyője, duzzanata, hegesedése miatt;
 • Nyomásérzés a szemgolyóban – emelkedhet a szemnyomás;
 • Feszülő érzés a szemgolyó mögött – a szemgolyó mögötti szövetek duzzanata, gyulladása;
 • Szemszúródás, száraz szem tünetei – nem megfelelő szemhéjzárás és a könnymirigy érintettsége miatt.

Diagnózis felállítása, betegkövetés

Pajzsmirigyhormon szintek meghatározása (T3, T4, TSH, TRH) speciális laborvizsgálattal. A felismert betegek folyamatos követése, ellenőrzése az endokrinológiai szakrendelésen történik. A szemészek feladata a szemészeti elváltozásokat felismerni és követni. A szemészeti vizsgálat az alábbiakból állhat:

 • Szemszáradás mértékének és a szaruhártya állapotának megítélése;
 • Látótér - a látóideg nyomásának érzékeny jelzője;
 • Szemgolyó kidülledésének mérése (Hertel-vizsgálat);
 • Szemnyomás mérése.

Ultrahangos vizsgálattal az izmok mérete mérhető, néha még a laboreltérés előtt felismerhető a betegség. A szemgödör CT- és MRI-vizsgálata javasolt a műtétek előtt, ami tájékoztat a betegség aktivitásáról.

A betegség kezelése

A szemészeti tünetek nem követik teljes mértékben a pajzsmirigy hormonszint változásait. A hormonháztartásának rendezése mellett néha a szemészeti tünetek megmaradhatnak, így a súlyossági foktól függően szemészeti kezelés is szükséges.

Mivel a klinikai tünetek két szakaszban zajlanak, a gyulladáscsökkentő kezeléstől gyors és jelentős javulás a kezdeti szakaszban várható. Későbbiekben a gyulladásos tünetek mérséklődnek, hegesedés figyelhető meg, ilyenkor már a gyulladáscsökkentő kezeléstől nem várható lényeges javulás.

 • Sok esetben az enyhe tünetek nem igényelnek kezelést - az esetek felében magától megszűnnek a panaszok.
 • Helyi szemészeti kezelés
  • Szemszáradás esetén – műkönny készítmények, szemgélek alkalmazása. Súlyosabb esetben a pislogás, szemrés zárás teljes hiányakor óraüvegkötés, párakamra.
  • Emelkedett szemnyomás (másodlagos zöld hályog) esetén - szemnyomáscsökkentő cseppek.
  • Gyulladásos tünetek esetén – szteroid és nem szteroid gyulladáscsökkentő cseppek.
 • Szisztémás kezelés – gyulladáscsökkentő szteroid és nemszteroid tabletták, injekciók és infúziós kezelés, a mellékhatásokat mérlegelve.
 • Sugárkezelés – akiknél a szisztémás szteroid kezelés ellenjavallt vagy hatástalan. 6 hét múlva már látható az eredmény, a maximális hatás 4 hónap múlva észlelhető.
 • Műtét indikációja a szaruhártya vagy látóideg károsodása, illetve kozmetikai ok.

Műtéttípusok: a szemgödör csontos falának műtéte, kancsalság ellenes műtét és szemhéjon végzett plasztika, felesleges zsírszövet eltávolítása.

Dr. Papp Júlia, szemészForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Papp Júlia, szemész

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A pajzsmirigy szerepe és a...

A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert...

Szója és pajzsmirigy

Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó...

A pajzsmirigy-alulműködés -...

Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya...

Koronavírus és pajzsmirigy...

A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.