• Pajzsmirigy-diagnosztika: a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

    Dr. Fáklya Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikája rendszerint többféle vizsgálatot is szükségessé tesz. Általában a leggyakoribb (a fizikális vizsgálatok után elsőként választott) módszer a pajzsmirigyultrahang, ám a diagnózist több egyéb vizsgálatnak kell pontosítania.

    A téma cikkei - Pajzsmirigydaganat

    7/1 Áttekintés: Pajzsmirigydaganat tünetei és kezelése
    7/2 A pajzsmirigyrák rizikófaktorai
    7/3 Vizsgálatok pajzsmirigyrákgyanú esetén
    7/4 A pajzsmirigyrák terápiája
    7/5 A pajzsmirigyműtét menete
    7/6 Pajzsmirigyműtét után
    7/7 A pajzsmirigyhormon pótlása

    Amennyiben valamilyen pajzsmirigybetegség gyanúja felmerül, orvosa elsőként felveszi a kórtörténetet és fizikális vizsgálatot végez, azaz megtapogatja a páciens nyakának elülső részét. Ennek eredményétől függően - indokolt esetben - rendszerint az első vizsgálati módszer a pajzsmirigyultrahang lehet.

    Manapság az ultrahangvizsgálat már könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált. A páciens számára nem jár semmilyen kellemetlenséget, rendszerint nem igényel komolyabb előkészületet (csak a nyakát kell szabaddá tennie), és nem jár kockázattal (pl. nem jelent sugárterhelést a szervezet számára). Nagyon sok helyen jól alkalmazható diagnosztikus módszer, így a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére is kiválóan alkalmas.

    Mivel a pajzsmirigy közvetlenül a bőr felszíne alatt helyezkedik el, a vizsgálófej számára jól megközelíthető. Megítélhető a szerv alakja, nagysága, szerkezete, a benne található eltérések jellege, helyzete és mérete is. Alkalmas arra is, hogy a megtalált göbökből a pontosan célzott, tűbiopsziás mintavétel történjen.

    Felkészülés a pajzsmirigy vizsgálatára

    Mivel a pajzsmirigy betegségei igen szertágazó tüneteket okozhatnak, ezért lényeges, hogy minden, számunkra jelentéktelennek, vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is beszámoljunk, ami az egyéb panaszok mellett jelentkezett.
    Gondoljuk át, hogy a panaszok állandóan, vagy időszakosan jelentkeznek-e, mi az, amitől felerősödnek?

    A pajzsmirigybetegségek kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, ezért kérdezzük meg a családtagokat, hogy náluk jelentkezett-e korábban hasonló panasz.
    A hormonális rendszer felborulását az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik, ezért érdemes ezt is megemlíteni kezelőorvosunknak, az első vizsgálat alkalmával.

    Írjuk össze a rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját.
    Gondoljuk át azt is, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról. Szükséges lehet-e például szüneteltetnünk a sportot, vagy változtatni étkezésünkön?

    Forrás: Budai Endokrinközpont

    Az ultrahangvizsgálat során a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, valamint a környező nyirokcsomókat vizsgálja a szakember. Az ép pajzsmirigy egyenletes ultrahangszerkezetű (echogenitású) szerv, a két lebeny elkülönülve ábrázolódik jobb és bal oldalon, köztük az összekötő résszel (isthmus). 

    Hormonszintvizsgálatok
    A TSH (thyreotropstimuláló hormon) és a pajzsmirigyhormonok szintjének vizsgálata a pajzsmirigy működéséről, állapotáról ad felvilágosítást. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza a TSH segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH-szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH-szint csökken.

    Hirdetés

    A pajzsmirigy mérete, pajzsmirigymegnagyobbodás (golyva, strúma)

    A pajzsmirigy méretének normális felső határa nők esetében 18 ml, férfiak esetében 25 ml. Amennyiben ezt meghaladja, pajzsmirigymegnagyobbodásról beszélünk. Ez a golyva vagy más néven strúma.

    A golyva olyan nagy méretet is elérhet, hogy beterjed a szegycsont alá. Ennek gyanúja felvetődik a vizsgálatkor, de a pontos megítéléshez ilyen esetekben a CT-vizsgálat szükséges, mert az ultrahang erre a területre már nem tud terjedni a csont árnyékoló hatása miatt.

    A strúma lehet egyenletes vagy egyenetlen szerkezetű. Az, hogy az ultrahangvizsgálat milyen szerkezetet állapít meg, nagyban befolyásolja a megnagyobbodás mögött álló lehetséges okokat, valamint a további vizsgálatokat.

    Egyenletesen nagyobb lehet a pajzsmirigy pl. jódhiányos megnagyobbodás esetén. Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód.

    Az egyenetlen szerkezetet többnyire göbök vagy ciszták okozzák. Az autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén jellemzően a mirigy megnagyobbodása mellett az ultrahang szerkezet egyenetlenségét látják.

    A pajzsmirigygöbök vizsgálata: jó- és rosszindulatúak?

    A pajzsmirigyben lehet egyetlen vagy több kisebb nagyobb göb is. Amennyiben nincs más figyelemfelhívó tünet, az 1 cm alatti göbökkel rendszerint nincs teendő, de mindenképpen követni kell az esetleges méretváltozásukat. Amennyiben gyanú merül fel, akár kisebb göböket is tovább kell vizsgálni, de az 1 cm nagyság feletti göbökből tűbiopsziával mintavételt szoktak javasolni, hogy szövettani vizsgálattal megnézzék azt. A göbök az esetek nagy részében jóindulatúak. A rosszindulatú pajzsmirigygöbökre jellegzetes lehet, hogy a környezetüktől nem választhatók el egyes helyeken vagy szabálytalan kontúrúak, illetve a környezetükben kóros nyirokcsomókat látnak.

    Az ultrahang vizsgálat a mirigy méretéről, szerkezetéről ad felvilágosítást, ám funkcionális működésének vizsgálatára nem alkalmas. Az izotóp vizsgálat ezzel szemben utal a pajzsmirigy működésére, megmutatja, hogy a pajzsmirigy egyenletesen veszi fel az izotópot vagy egyenetlenül halmozza, vagy egy területen halmozza az izotópot (forró göb, autonóm adenoma), illetőleg van-e olyan terület, amelyik az izotópot nem veszi fel (ezt nevezik hideg göbnek). Az információ azért fontos, mert a meleg göb általában túlműködést okoz, ám gyógyszeresen eredményesen kezelhető, míg a hideg göb hajlamos a rosszindulatú daganatképződésre.

    Bővebben A pajzsmirigygöbökről részletesen: hideg és meleg göbök, okok, kivizsgálás

    Biztos diagnózis azonban önmagában az ultrahangkép vagy az izotópos vizsgálat alapján nem adható, a göbökről csak a szövettani vizsgálat alapján mondható meg biztosan, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A szövettanhoz ezért bizonyos esetekben az ultrahang után kezelőorvosa biopsziás mintavételt kérhet.

    A pajzsmirigy és a pajzsmirigy megbetegedései

    Tudástár Milyen pajzsmirigybetegségek vannak?

    A pajzsmirigydaganat
    A pajzsmirigygyulladás
    A pajzsmirigy-alulműködés
    A pajzsmirigy-túlműködése

    Tudástár Mi a pajzsmirigy szerepe szervezetünkben?

    Az endokrin rendszer működéséről egyszerűen
     

    Biopszia, szövettani mintavétel

    A tűbiopszia tapasztalt vizsgáló kezében 95 százalékos pontosságú, gyakorlatilag szövődménymentes eljárás. Kis fájdalommal ugyan jár a mintavétel, de ez eltörpül az általa nyert információ jelentősége mellett. A mintavétel szintén az ultrahangos kép segítségével történik.

    A szövettani elemzéssel derülhet fény arra is, hogy egy esetleges rosszindulatú elváltozás milyen szövettani típust takar. Az egyes pajzsmirigydaganatok több tekintetben különböznek egymástól.

    A göbök mellett ciszták is felfedezhetőek az ultrahangos képen. A ciszták kis, folyadékkal telt tömlők a pajzsmirigyben. Ha túl nagy méretet érnek el, tű segítségével leszívhatóak. A leszívott folyadékban talált sejteket szintén megvizsgálja cytológus szakember, hogy az esetleges rosszindulatú folyamatokra fény derüljön.

    A pajzsnirigy ultrahangvizsgálatát jó, ha olyan szakember végzi, aki ebben jártas és nap mint nap több hasonló vizsgálatot végez. Szerencsére a legtöbb helyen ilyen szakembert találnak a betegek.

    Nem mindegy, milyen típusú a pajzsmirigydaganat

    Szövettanilag papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus típus különíthető el. Az esetek döntő többségét az első két típus teszi ki, 70 százalékban papilláris, 20 százalékban follikuláris típust diagnosztizálnak, ugyanakkor ezek a legjobb kilátással bíztató esetek. A medullaris típus alapvetően örökletes betegségként ismert, szintén jó gyógyulási eséllyel (5 éves túlélési valószínűsége kezelés mellett 50-70 százalékos). A legkedvezőtlenebb prognózisú a leggyakrabban időskorban jelentkező anaplasztikus típus.

    Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus    Lapozzon! A pajzsmirigydaganat kezelése

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a pajzsmirigydaganatról? Ossza meg másokkal!    Forrás: American Cancer Society

    Módosítva: 2019.06.18 19:35, Megjelenés: 2017.09.01 13:11
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

    Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    Szója és pajzsmirigy

    Már jó ideje folyik a vita arról, hogy milyen kapcsolat van a szójafogyasztás és a pajzsmirigy működése, illetve a pajzsmirigyhez kapcsolódó rendellenességek között.

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

    Koronavírus és pajzsmirigy problémák - kell félnem?

    A pajzsmirigyzavarok igen sok embert érintenek, azon belül is nagy többség az autoimmun Hashimoto-betegséggel küzd. Az állapot rendszerint könnyen kezelhető gyógyszeresen, így a betegek teljes életet élhetnek. A koronavírus-járvány idején azonban sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon milyen hatással van rájuk a vírus, a veszélyeztetett csoportba tartoznak-e? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa ad választ.

    A pajzsmirigy betegségei - Tünetek, kivizsgálás és kezelés

    Pajzsmirigyünk számos anyagcsere és hormonális folyamat szabályozásában részt vesz, de még a szív működésére is hat. Ha a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, vagy túl sokat termel, esetleg göb, gyulladás vagy daganat alakul ki benne, szerteágazó tüneteket okozhat. Terhességnél vagy éppen meddőségnél érdemes gondolni a pajzsmirigy vizsgálatára is.

    A pajzsmirigyműködés zavarai

    A pajzsmirigy által termelt hormonok a szervezet számos működési funkcióját befolyásolják. Éppen emiatt a pajzsmirigy funkciójának zavarai számos tünetet okozhatnak, más szervrendszerek működésére is kihatva, így a betegségek felismerése és kezelése rendkívül fontos.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.