• Pajzsmirigy-diagnosztika, a pajzsmirigy ultrahangvizsgálata

    Dr. Fáklya Mónika
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus

    A pajzsmirigy megbetegedéseinek diagnosztikája rendszerint többféle vizsgálatot is szükségessé tesz. Általában a leggyakoribb (a fizikális vizsgálatok után elsőként választott) módszer a pajzsmirigyultrahang, ám a diagnózist több egyéb vizsgálatnak kell pontosítania.

    A téma cikkei - Pajzsmirigydaganat

    7/1 Áttekintés: Pajzsmirigydaganat tünetei és kezelése
    7/2 A pajzsmirigyrák rizikófaktorai
    7/3 Vizsgálatok pajzsmirigyrákgyanú esetén
    7/4 A pajzsmirigyrák terápiája
    7/5 A pajzsmirigyműtét menete
    7/6 Pajzsmirigyműtét után
    7/7 A pajzsmirigyhormon pótlása

    Amennyiben valamilyen pajzsmirigybetegség gyanúja felmerül, orvosa elsőként felveszi a kórtörténetet és fizikális vizsgálatot végez, azaz megtapogatja a páciens nyakának elülső részét. Ennek eredményétől függően - indokolt esetben - rendszerint az első vizsgálati módszer a pajzsmirigyultrahang lehet.

    Manapság az ultrahangvizsgálat már könnyen elérhető, rutin vizsgálómódszerré vált. A páciens számára nem jár semmilyen kellemetlenséget, rendszerint nem igényel komolyabb előkészületet (csak a nyakát kell szabaddá tennie), és nem jár kockázattal (pl. nem jelent sugárterhelést a szervezet számára). Nagyon sok helyen jól alkalmazható diagnosztikus módszer, így a pajzsmirigy szerkezetének megítélésére is kiválóan alkalmas.

    Mivel a pajzsmirigy közvetlenül a bőr felszíne alatt helyezkedik el, a vizsgálófej számára jól megközelíthető. Megítélhető a szerv alakja, nagysága, szerkezete, a benne található eltérések jellege, helyzete és mérete is. Alkalmas arra is, hogy a megtalált göbökből a pontosan célzott, tűbiopsziás mintavétel történjen.

    Felkészülés a pajzsmirigy vizsgálatára

    Mivel a pajzsmirigy betegségei igen szertágazó tüneteket okozhatnak, ezért lényeges, hogy minden, számunkra jelentéktelennek, vagy a betegséggel nem összefüggőnek tűnő tünetről is beszámoljunk, ami az egyéb panaszok mellett jelentkezett.
    Gondoljuk át, hogy a panaszok állandóan, vagy időszakosan jelentkeznek-e, mi az, amitől felerősödnek?

    A pajzsmirigybetegségek kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, ezért kérdezzük meg a családtagokat, hogy náluk jelentkezett-e korábban hasonló panasz.
    A hormonális rendszer felborulását az életünkben bekövetkező nagyobb változások, stresszhelyzetek is előidézhetik, ezért érdemes ezt is megemlíteni kezelőorvosunknak, az első vizsgálat alkalmával.

    Írjuk össze a rendszeresen szedett gyógyszerek, táplálékkiegészítők listáját.
    Gondoljuk át azt is, hogy mi mit szeretnénk kérdezni az állapotunkról. Szükséges lehet-e például szüneteltetnünk a sportot, vagy változtatni étkezésünkön?

    Forrás: Budai Endokrinközpont

    Az ultrahangvizsgálat során a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, valamint a környező nyirokcsomókat vizsgálja a szakember. Az ép pajzsmirigy egyenletes ultrahangszerkezetű (echogenitású) szerv, a két lebeny elkülönülve ábrázolódik jobb és bal oldalon, köztük az összekötő résszel (isthmus). 

    Hormonszintvizsgálatok
    A TSH (thyreotropstimuláló hormon) és a pajzsmirigyhormonok szintjének vizsgálata a pajzsmirigy működéséről, állapotáról ad felvilágosítást. A pajzsmirigy működését közvetlenül az agyalapi mirigy szabályozza a TSH segítségével. Ha a mirigy nem termel elég hormont, a TSH-szint megnő, és ez fokozott munkára serkenti a mirigyet, ellenkező esetben a TSH-szint csökken.

    Hirdetés

    A pajzsmirigy mérete, pajzsmirigymegnagyobbodás (golyva, strúma)

    A pajzsmirigy méretének normális felső határa nők esetében 18 ml, férfiak esetében 25 ml. Amennyiben ezt meghaladja, pajzsmirigymegnagyobbodásról beszélünk. Ez a golyva vagy más néven strúma.

    A golyva olyan nagy méretet is elérhet, hogy beterjed a szegycsont alá. Ennek gyanúja felvetődik a vizsgálatkor, de a pontos megítéléshez ilyen esetekben a CT-vizsgálat szükséges, mert az ultrahang erre a területre már nem tud terjedni a csont árnyékoló hatása miatt.

    A strúma lehet egyenletes vagy egyenetlen szerkezetű. Az, hogy az ultrahangvizsgálat milyen szerkezetet állapít meg, nagyban befolyásolja a megnagyobbodás mögött álló lehetséges okokat, valamint a további vizsgálatokat.

    Egyenletesen nagyobb lehet a pajzsmirigy pl. jódhiányos megnagyobbodás esetén. Magyarország területének 4/5 része enyhén vagy közepesen jódhiányos, mindössze az Alföld középső területén található megfelelő mennyiségű jód.

    Az egyenetlen szerkezetet többnyire göbök vagy ciszták okozzák. Az autoimmun pajzsmirigygyulladás esetén jellemzően a mirigy megnagyobbodása mellett az ultrahang szerkezet egyenetlenségét látják.

    A pajzsmirigygöbök vizsgálata: jó- és rosszindulatúak?

    A pajzsmirigyben lehet egyetlen vagy több kisebb nagyobb göb is. Amennyiben nincs más figyelemfelhívó tünet, az 1 cm alatti göbökkel rendszerint nincs teendő, de mindenképpen követni kell az esetleges méretváltozásukat. Amennyiben gyanú merül fel, akár kisebb göböket is tovább kell vizsgálni, de az 1 cm nagyság feletti göbökből tűbiopsziával mintavételt szoktak javasolni, hogy szövettani vizsgálattal megnézzék azt. A göbök az esetek nagy részében jóindulatúak. A rosszindulatú pajzsmirigygöbökre jellegzetes lehet, hogy a környezetüktől nem választhatók el egyes helyeken vagy szabálytalan kontúrúak, illetve a környezetükben kóros nyirokcsomókat látnak.

    Az ultrahang vizsgálat a mirigy méretéről, szerkezetéről ad felvilágosítást, ám funkcionális működésének vizsgálatára nem alkalmas. Az izotóp vizsgálat ezzel szemben utal a pajzsmirigy működésére, megmutatja, hogy a pajzsmirigy egyenletesen veszi fel az izotópot vagy egyenetlenül halmozza, vagy egy területen halmozza az izotópot (forró göb, autonóm adenoma), illetőleg van-e olyan terület, amelyik az izotópot nem veszi fel (ezt nevezik hideg göbnek). Az információ azért fontos, mert a meleg göb általában túlműködést okoz, ám gyógyszeresen eredményesen kezelhető, míg a hideg göb hajlamos a rosszindulatú daganatképződésre.

    Bővebben A pajzsmirigygöbökről részletesen: hideg és meleg göbök, okok, kivizsgálás

    Biztos diagnózis azonban önmagában az ultrahangkép vagy az izotópos vizsgálat alapján nem adható, a göbökről csak a szövettani vizsgálat alapján mondható meg biztosan, hogy jó- vagy rosszindulatú-e. A szövettanhoz ezért bizonyos esetekben az ultrahang után kezelőorvosa biopsziás mintavételt kérhet.

    A pajzsmirigy és a pajzsmirigy megbetegedései

    Tudástár Milyen pajzsmirigybetegségek vannak?

    A pajzsmirigydaganat
    A pajzsmirigygyulladás
    A pajzsmirigy-alulműködés
    A pajzsmirigy-túlműködése

    Tudástár Mi a pajzsmirigy szerepe szervezetünkben?

    Az endokrin rendszer működéséről egyszerűen
     

    Biopszia, szövettani mintavétel

    A tűbiopszia tapasztalt vizsgáló kezében 95 százalékos pontosságú, gyakorlatilag szövődménymentes eljárás. Kis fájdalommal ugyan jár a mintavétel, de ez eltörpül az általa nyert információ jelentősége mellett. A mintavétel szintén az ultrahangos kép segítségével történik.

    A szövettani elemzéssel derülhet fény arra is, hogy egy esetleges rosszindulatú elváltozás milyen szövettani típust takar. Az egyes pajzsmirigydaganatok több tekintetben különböznek egymástól.

    A göbök mellett ciszták is felfedezhetőek az ultrahangos képen. A ciszták kis, folyadékkal telt tömlők a pajzsmirigyben. Ha túl nagy méretet érnek el, tű segítségével leszívhatóak. A leszívott folyadékban talált sejteket szintén megvizsgálja cytológus szakember, hogy az esetleges rosszindulatú folyamatokra fény derüljön.

    A pajzsmirigy ultrahangvizsgálatát jó, ha olyan szakember végzi, aki ebben jártas és nap mint nap több hasonló vizsgálatot végez. Szerencsére a legtöbb helyen ilyen szakembert találnak a betegek.

    Nem mindegy, milyen típusú a pajzsmirigydaganat

    Szövettanilag papilláris, follikuláris, medulláris és anaplasztikus típus különíthető el. Az esetek döntő többségét az első két típus teszi ki, 70 százalékban papilláris, 20 százalékban follikuláris típust diagnosztizálnak, ugyanakkor ezek a legjobb kilátással bíztató esetek. A medullaris típus alapvetően örökletes betegségként ismert, szintén jó gyógyulási eséllyel (5 éves túlélési valószínűsége kezelés mellett 50-70 százalékos). A legkedvezőtlenebb prognózisú a leggyakrabban időskorban jelentkező anaplasztikus típus.

    Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus    Lapozzon! A pajzsmirigydaganat kezelése

    Hozzászólás Önnek is van tapasztalata a pajzsmirigydaganatról? Ossza meg másokkal!    Forrás: American Cancer Society

    Módosítva: 2019.06.18 19:35, Megjelenés: 2017.09.01 13:11
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Az Ön bőre milyen?

    Az Ön bőre milyen?

    Peterman Krisztina

    Bőrünk típusának megfelelő ápolást igényel. Milyen jelekből határozható meg bőrtípusunk?

    Önálló fejfájások

    Önálló fejfájások

    Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

    A visszatérő fejfájások túlnyomó többsége az önálló fejfájások közé sorolható.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    A pajzsmirigy szerepe és a leggyakoribb eltérései

    A pajzsmirigy az emberi szervezet legnagyobb hormontermelő szerve. A gége, illetve légcső előtt helyezkedik el. Ennek ismerete azért fontos, mert megnagyobbodott pajzsmirigy jelentős nyelési és légzési panaszt is okozhat a légcső és nyelőcső összenyomásával.

    Pajzsmirigyprobléma és potenciazavar

    Az régóta ismert tény, hogy a szív-érrendszeri megbetegedések vagy a cukorbetegség nagymértékben befolyásolják a férfierőt. Korábbi vizsgálatok hasonló összefüggést mutatnak a pajzsmirigyproblémák és a potenciazavar között.

    Visszafordítható-e az inzulinrezisztencia?

    Az inzulinrezisztenciával járó állapot nagy arányban megelőzhető lenne, de akár vissza is fordítható gondos odafigyeléssel és teljes életmódváltással, orvosi felügyelet mellett.

    Panaszok, társbetegségek inzulinrezisztencia esetén

    A fokozott szőrnövekedés, a pattanásos bőr, a túlsúly és a menstruációs zavarok mind az inzulinrezisztencia tünetei, bár meglétük nem törvényszerű.

    A pajzsmirigybetegségek szemészeti vonatkozásai

    A pajzsmirigybetegségek a szervezet anyagcseréjére hatnak, s így igen szerteágazó a megfigyelhető tünetegyüttes. Jellegzetesek a strúma miatti szemészeti elváltozások, melyek nemcsak esztétikai problémát, hanem látásvesztést is okozhatnak.

    Pajzsmirigyrák: tünetek és kezelés - Áttekintés

    A pajzsmirigy rosszindulatú folyamatai ritkán fordulnak elő - az összes rosszindulatú daganat kevesebb mint 1 százaléka, az endokrin mirigyek rosszindulatú daganatai között azonban a leggyakoribb. A pajzsmirigydaganatok nagy többsége jól kezelhető betegség.

    A pajzsmirigy-alulműködés - Részletesen a betegségről

    Pajzsmirigy-alulműködésben (hypothyreosis) a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigyhormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.