A lisztérzékenység világnapja

MTI
megjelent:

Május 16-17-én az Európai Cöliákia Egyesületek Szövetsége (AOECS) negyedik alkalommal rendezi meg a lisztérzékenyek világnapját. Megtartásáról 2005-ben döntöttek, hogy legyen ismertebb a betegség, valamint az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.

Csak a múlt század végén ismerték fel, hogy az addig ritka gyerekbetegségnek vélt lisztérzékenység (cöliákia) valójában autoimmun betegség, s nem azonos a gabona- vagy lisztallergiával.

Csecsemőknél észlelt tüneteit először 1888-ban írta le Samuel Gee, tudományos igényű jellemzése a II. világháború után történt meg. A háború alatti kenyérhiány idején ugyanis számos, addig emésztőrendszeri zavarral kezelt gyerek meggyógyult. Így jöttek rá, hogy a betegség összefügg a gabonafélék fogyasztásával, majd kimutatták, hogy a lisztérzékenységért a glutén nevű gabonafehérje a felelős.

A lisztérzékenység tünetei

A betegség tüneteit a vékonybél nyálkahártyájának a glutén fogyasztása miatt bekövetkező kóros elváltozása okozza, a tünetek a gluténmentes diéta során megszűnnek, a beteg állapota normalizálódik. A lisztérzékenység tehát nem gyerekbetegség, nem múlik el serdülőkorban, hanem örökletesen meghatározott, autoimmun (a szervezet saját fehérjéit támadó kóros immunreakció) betegség, ami nemcsak az emésztőrendszert károsítja.

Felmérések szerint az európai és a magyarországi népesség egy százalékát érinti ez a betegség, amelynek felismerését nehezíti, hogy rendkívül változatos tünetekkel, szövődményekkel, társult betegségek kíséretében, vagy éppen észlelhető tünetek nélkül is jelentkezhet. Jellemzője a hasfájás, hányás, puffadás, de nemcsak emésztőrendszeri tünetei vannak, következménye lehet a felszívódási zavar miatt a vérszegénység, a vashiány, a csontritkulás, a fogak romlása, a férfi, illetve női meddőség, a spontán vetélés, az epilepszia, egyes pajzsmirigybetegségek és tumorok.

Nem gyógyítható

A lisztérzékenység ma már tünetmentes állapotban is felismerhető vérvizsgálattal, ugyanis a betegek vérében jellegzetes ellenanyagok találhatók - tízből csak két lisztérzékeny diagnosztizált. A betegségre nincs gyógyszer, egyetlen terápiája a gluténmentes diéta, amit egész életen át tartani kell. Ez a károsító gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab) teljes elhagyását és gluténmentes gabonafélékkel (kukorica, rizs, hajdina, köles lisztjei) történő helyettesítését jelenti.

A gluténmentes élelmiszerek (kenyér, sütemény stb.) jóval drágábbak köznapi társaiknál, ezért a szigorú diéta betartása anyagilag rendkívül megterhelő, így a beteget és családját bizonyos támogatások - adókedvezmény, emelt családi pótlék - illetik meg.

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 1990-es megalakulása óta azon fáradozik, hogy könnyebbé, elviselhetőbbé tegye azt az állapotot, amit a lisztérzékenység jelent. Legfontosabb céljának azt tartja, hogy a társadalom ismerje meg "láthatatlan" betegségüket, ismerje el a gluténmentes diétát, és támogassa a lisztérzékeny betegeket ugyanúgy, mint azt más, gyógyszeres terápiával kezelhető krónikus betegségek esetében is teszi. A világnap alkalmával, május 16-án a szervezet az ország több településén rendez figyelemfelhívó akciókat.

(MTI)

Cikkajánló

Lisztérzékenység tünetei, kezelése

Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.