Kis mennyiségben is kimutatja a gluténszennyezést az új szenzor

Mázi-Fülöp Nóra
szerző: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - WEBBeteg
megjelent:

Manapság egyre többen választják önszántukból vagy egészségügyi okokból a gluténmentes diétát. A hazai lakosság 1-2 százalékát érintő cöliákiásoknak azonban a gluténmentes diéta nem választás kérdése, a tudomány mai állása szerint ez az állapot ugyanis élethosszig tartó szigorú diétát igényel, hiszen ez az egyetlen kezelési módja.

Szigorú gluténmentes diétával azonban az érintettek teljesen tünetmentessé válnak. Ehhez nem elég kihagyni a glutént tartalmazó gabonákat és az azokból készült termékeket, nagy figyelmet kell fordítani a keresztszennyeződés elkerülésére is. Ilyen például, ha egy doboz vajba morzsás késsel nyúlunk, vagy ha a vágódeszkán korábban kenyeret vágtak.

Ez otthoni környezetben könnyebben megoldható, azonban éttermekben, hotelekben nehezebb kizárni a keresztszennyeződés lehetőségét, ha a konyhán glutént tartalmazó ételek is készülnek. Ezenkívül vannak termékek, melyeken nincs megfelelő allergénjelölés, ami szintén nehézséget okoz.

Ebben lehet a cöliákiások nagy segítségére egy itthon egyelőre kevésbé ismert eszköz, a Nima szenzor, ami jelenleg csak az Egyesült Államokban elérhető.

Hogyan működik ez a szenzor a gyakorlatban?

Ez a kis háromszög alakú szerkezet minden méréshez külön kapszulát használ. A kapszulába borsónyi mennyiségű ételt kell elhelyezni, majd néhány perc után 96,9%-os pontossággal jelzi, hogy az adott mennyiség tartalmazott-e glutént. Amennyiben tartalmazott, egy búzakalász jelenik meg, ha pedig a minta gluténmentes, egy mosolygós fej látható rajta. Így a gluténérzékenyek bátrabban étkezhetnek vendéglátóhelyeken, vagy ehetnek olyan élelmiszereket, amelyeken „nyomokban glutént tartalmazhat” felirat áll, ha azokról ily módon beigazolódik, hogy gluténmentesek.

Fontos azonban, hogy a gluténmentesség mindig csak az adott ételre, termékre vonatkoztatható, hiszen elképzelhető, hogy egy csokoládé, melyen a „nyomokban glutént tartalmazhat” felirat áll, egyik alkalommal gluténmentes, ám a következő darab már nem. De a limitációk figyelembevételével tehát mindenképp nagy segítség lehet a cöliákiások életében a szenzor használata.

Mázi-Fülöp Nóra, dietetikusForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.