Ezekkel a betegségekkel keverhető össze a cöliákia

Dr. Osikóczki Orsolya
szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - WEBBeteg
frissítve:

A cöliákia (lisztérzékenység) diagnosztizálása nem egyszerű, mivel számos más kórkép is okozhat hasonló, gluténtartalmú ételek elfogyasztása után jelentkező panaszokat. Ezen betegségek elkülönítése azonban igen fontos feladat, mivel nem azonosak a tüneteket kiváltó élelmiszerek, eltérőek a kezelésük és a veszélyeik. Mely betegségek lehetnek hasonlóak, mint a lisztérzékenység?

A gluténfogyasztással több kórkép hozható összefüggésbe. Közös bennük, hogy a glutén fogyasztását minden esetben kerülni kell, ugyanakkor eltér, hogy milyen folyamat váltja ki a tüneteket, mennyire szigorú gluténmentes diéta indokolt, és hogy szükség van-e további kezelésre a diétán kívül.

Autoimmun eredetű megbetegedések

Lisztérzékenység (cöliákia)

A lisztérzékenységet a panaszok és a megjelenés jellege alapján további típusokra bonthatjuk – tehát nem is csak más kórképektől különíthetjük el, hanem önmagában is több válfaját ismerjük.

  • Szimptómás, vagyis klasszikus, bélrendszeri tünetekkel járó típus: a cöliákia típusos tüneteivel (hasmenés, puffadás, nagytömegű, laza (gyakran bűzös) széklet), valamint bélnyálkahártya eltérésekkel jár. Az ebben a típusban szenvedő betegeknél glutén hatására teljes vagy részleges felszívódási zavar alakul ki teljes vagy részleges vékonybél nyálkahártya károsodással.

  • Nem-klasszikus, bélrendszeri tünetekkel járó típus: ennél a típusnál az emésztőrendszeren kívüli tünetek vannak túlsúlyban, pl. vérszegénység, fáradékonyság, menstruációs zavarok, növekedési eltérések, fogzománc hibák stb. A vékonybélbolyhok eltérése ebben a típusban is megfigyelhető. Ez a típus gyakoribb, mint a klasszikus típus, és legtöbbször felnőttekre jellemző.

  • Lappangó típus: általában a betegek semmilyen - sem bélrendszeri, sem azon kívüli - tünetet nem panaszolnak, tünetmentesek. Időnként előfordul náluk kóros, vékonybél nyálkahártya sorvadást mutató szövettani lelet, mely gluténmentes diéta hatására regenerálódik. A vérvizsgálati eredmény azonban náluk is pozitív. A gyanút a pozitív szerológia mellett a cöliákia családi előfordulása vetheti fel.

  • Néma vagy csendes típus: a csendes típusú cöliákiásoknál szövettani eltérések és pozitív vérvizsgálati eltérések igazolhatóak, azonban tüneteik nincsenek, emiatt általában véletlen (pl. laborleletben észlelt eltérések miatt) derül fény a problémára.

    A két utóbbi típus diagnosztizálása, kiszűrése igen nehéz, emiatt sokszor későn jut a beteg a pontos diagnózishoz, pedig a gluténmentes diéta mielőbbi bevezetése a szövődmények esélyének csökkentésével jár.

Dermatitis herpetiformis (Duhring-betegség)

A gluténérzékenység következtében alakulhat ki a dermatitis herpetiformis nevű autoimmun bőrbetegség. Vöröses, viszkető, csalánkiütésszerű, csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg a bőrön. Leggyakrabban a térd, a könyökhajlat, a tarkó, a farpofák, a has érintett, de gyakorta előfordul az arcon is. Az elváltozások viszketnek, a vakarással azonban vigyázni kell, mert felülfertőződhetnek. A tünetek rendszerint hullámokban jelennek meg, sokszor tartósan tünetmentesek a betegek.

A panaszok hátterében a bőrben lerakódó ellenanyagok (a glutén összekapcsolódik az IgA típusú immunglobulinnal) állnak. Diagnosztikája bőrből történő mintavétellel és a minta szövettani vizsgálatával, valamint speciális immunfluoreszcens vizsgálattal történik. A lisztérzékenységre vonatkozó diagnosztikus vizsgálatokat is mindig el szokták végezni gyanú esetén. Kezelésében a gluténmentes diéta az alap, azonban sajnos sokáig tart a diéta mellett is a bőrtünetek visszahúzódása. Speciális gyógyszerekkel tudnak segíteni a tünetek enyhítésében.

Gluténataxia

A gluténérzékenység okozhat különböző idegrendszeri tüneteket is, mint az epilepszia, a szorongás, a depresszió. Amennyiben az autoimmun folyamat által termelt ellenanyagok károsítják a kisagy idegsejtjeit, előfordulhat az a akaratlagos mozgások hibás koordinációja is egyensúlyproblémákkal, végtagi bizsergő érzéssel. Ezt nevezik gluténataxiának. Felismerése azért fontos, mert a cöliákia esetén szükséges szigorú gluténmentes diéta mellett más kezelésre is szükség lehet agyi érintettség esetén.

Gabonaallergiák

A gabonaallergia jellemzője, hogy allergiás válaszreakció lép fel gabona hatására, ami gyorsan jelentkező panaszok képében jelenik meg, mint például orrdugulás, fáradtság, könnyezés. Ebben az esetben azonban nem a glutén váltja ki a panaszokat, hanem a gabonában megtalálható specifikus fehérjék. A búzaallergia a leggyakoribb típusa, de létezik allergia más gabonafehérjékre is. Míg tehát egy lisztérzékeny betegnél valamennyi, glutént tartalmazó élelmiszert kerülnie kell, egy búzaallergiás beteg fogyaszthat más, glutént is tartalmazó gabonaféléket.

A gabonaallergia tünetei az allergén fogyasztása után rövid időn belül jelentkeznek (kiütések, viszketés, légzési nehézség) formájában, a cöliákia a bélbolyhok károsodásán, elhalásán keresztül nehezebben felismerhető, lappangó módon jelentkező panaszokat okoz (hasi diszkomfort, felszívódsi zavarok, stb.)

Nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) és fruktánintolerancia

Gluténérzékenység

Sok esetben előfordul, hogy a beteg a cöliákia tüneteit tapasztalja gluténfogyasztás hatására, azonban a vizsgálatok során nem igazolható sem a lisztérzékenységre jellemző autoimmun reakció, sem a gabonaallergiákra jellemző allergiás reakció. Ez a nem cöliákiás gluténérzékenység vagy NCSG. A nem cöliákiás gluténérzékenység sokkal több embert érint, mint a lisztérzékenység; feltételezett előfordulása lényegesen meghaladja a cöliákia 1 százalékos átlagos gyakoriságát.

Leggyakoribb emésztőrendszeri panaszok NCGS-ben a puffadás, a hasi fájdalom, a hasmenés, a szorulás vagy épp a váltakozó széklethabitus, a hányinger valamint a refluxos tünetek. Az általános (emésztőrendszeren kívüli) tünetek közül a rossz közérzet, fáradtság, fejfájás, szorongás, tompultság, végtagzsibbadás, ízületi és izomfájdalom, bőrkiütés, fogyás, illetve a depresszió jelenik meg leggyakrabban.

A fenti tünetek - mind a bélrendszeri, mind pedig az általános tünetek - gluténmentes diéta hatására a tapasztalatok megszűnnek, illetve javulnak. A gluténfogyasztás és a panaszok megjelenése között eltelt idő általában rövid, a tünetek néhány órán vagy egy-két napon belül jelentkeznek, és a glutén elhagyását követően gyorsan megszűnnek.

Fruktánintolerancia

Gyakorisága ellenére az NCGS még egy nem kellően megismert betegségnek számít. Számos, jól megalapozott kutatás szól amellett, hogy a panaszokat az esetek jelentős részében nem a glutén, hanem a gabonafélék egy másik gyakori összetevője, a fruktán nevű szénhidrát felszívódási zavara okozza. A felszívódási zavar (malabszor) nem autoimmun és nem allegiás folyamat, hanem az összetevő emésztési képtelensége jár elsősorban emésztőrendszeri tünetekkel.

Fruktánt jelentős részben ugyanazon növények tartalmaznak, mint glutént, ilyen a búza, a rozs, és egyaránt biztonsággal fogyasztható a rizs, a zab, a kukorica. Fruktán ugyanakkor megtalálható egyes zöldség- és gyümölcsfélékben is (hagymafélék, articsóka, görögdinnye, füge), így az ezen élelmiszerek fogyasztása után jelentkező panaszok inkább fruktán- mint gluténérzékenységre utalnak.

Egyéb betegségek - bélgyulladás, ételintolerancia

A gluténfogyasztás után jelentkező panaszokhoz hasonló emésztési problémákkal járhat több más krónikus betegség. Ezek közül gyakrabban előforduló betegségek:

  • Crohn-betegség - hasonló emésztőszervi tünetekkel jár, de a Crohn-betegség gyakran okoz jól kimutatható elváltozásokat a bél mélyebb szöveteiben, és gyógyszeresen kezelhető.
  • Irritábilis bél szindróma (IBS) - ebben az esetben nem a gluténmentes, hanem a FODMAP-diéta követése hozhat eredményeket.
  • Laktózintolerancia - a tejcukor emésztési problémája miatt okoz hasmenést, puffadást. Mivel a normál étrendben gabonafélék és tejcukrok is rendszeresen előfordulnak, ezért kivizsgálás nélkül nehéz megállapítani, emlyik okozza a panaszokat.

Ritkábban a vékonybél egy szakaszának eltávolítása, a belek vérátáramlásának vagy nyirok elfolyásának zavara, hormonálisan aktív tumorok is okozhatnak cöiliákiához hasonló tüneteket.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Plósz János

Dr. Plósz János

Belgyógyász, gasztroenterológus

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

Belgyógyász, Gasztroenterológus

Budapest

Cikkajánló

Cöliákia
A lisztérzékenység (cöliákia) a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedése, melyet a táplálkozás során bevitt növényi fehérje, a glutén vált ki az erre fogékony embereknél.