Hogyan erősítse gyermeke immunrendszerét?

Dr. Balogh Andrea
szerző: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

Kislányom nemrég kezdte az ovit, azóta nagyon sokszor beteg, főként légúti betegségeket szed össze. Mivel tudnám immunrendszerét megerősíteni? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő!

Kislányom nemrég kezdte az ovit, azóta nagyon sokszor beteg, főként légúti betegségeket szed össze. Jelenleg is már 2 hete itthon van. Azt mondják, az ovi kezdésekor ezen túl kell esni. Az a probléma, hogy a férjem és én is szinte mindig elkapjuk a betegségeket, ami a mi immunrendszerünket is legyengíti, megnehezítve a mindennapijainkat.
Valamivel jó lenne a kislányom immunrendszerét erősíteni, de a házi gyerekorvos mindenféle mesterséges vitaminra azt mondja, hogy árthat a gyermek feljődésének.
Kislányom tejallergiás születésétől, és arról is olvastam, hogy az immunrendszerrel függ össze. Amúgy erős kislány, rendkívül sok benne az energia, nem fáradékony, még lázasan is szaladgál, változatosan étkezik, mindennap eszik egy kevés gyümölcsöt, zöldséget. Szívem szerint valamilyen immunerősítőt adnék neki, de nem tudom, melyik megbízható.

Kedves Kérdező!

Az immunrendszer erősítésére többféle módszer is létezik. Az egyik, melyet Ön is említ a vitaminok alkalmazása.

Köztudott, hogy hiába étkezünk változatosan, nem mindig sikerül bevinni szervezetünkbe a megfelelő mennyiségű vitamint. Arról már nem is beszélve, hogy inkább mennyi adalék- és egyéb anyagokat eszünk meg vitaminok helyett.

Különösen az őszi, téli időszakban jut be kevesebb vitamin a szervezetünkbe. Ilyenkor érdemes pótolni. Ha háziorvosuk tiltakozik a szintetikus készítmények ellen, akkor több szer is kapható, melyek ha jól tudom, természetes alapúak.

Immunrendszert stimuláló készítmények

Az immunrendszer erősítésének másik módszere (persze a megfelelő alvás, séta, mozgás stb. mellett) az immunrendszert stimuláló készítmények adása. Ez különösen óvodába, bölcsődébe menetel előtt javasoltak.

Ezeket a készítményeket háziorvos írhatja fel receptre (gyermekek és felnőttek számára egyaránt). Ezek a készítmények azoknak a kórokozóknak tartalmazzák az alkotórészeit, tehát nem magát a baktériumot, amelyekkel a közösségben leggyakrabban találkozunk.

Így az immunrendszer ezek ellen ellenanyagot termel, azaz készenléti állapotba kerül és ha találkozik a szervezetünk ezekkel a baktériumokkal, akkor egy kis orrfolyás, nátha alakul ki, de elmarad a tüdőgyulladás, a mandula- és arcüreggyulladás.

A készítmények sok gyermeknek és felnőttnek segítik átvészelni az évet betegségmentesen. A további lehetőség a védőoltások adása (influenza ellen, stb.).

Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum

Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

(WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.