Mikor szedjen a gyerek probiotikumot?

Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

A bakteriális fertőzésekre a gyermekorvosok leginkább az antibiotikum-terápiát javasolják. Az antibiotikumok azonban sajnos nem tesznek különbséget a káros baktériumok és a tápcsatornában található hasznos baktériumok között. A hasznos mikroorganizmusok, az úgynevezett probiotikumok azonban segítenek a belek természetes flórájának helyreállításában.

A Lactobacillus csökkenti az antibiotikum használat szükségességét

Antibiotikum

A legáltalánosabb téves elképzelés, hogy az antibiotikumok vírusok ellen is hatásosak. Ezeket a készítményeket ugyanis sokáig vírusos megbetegedésekre is felírták az orvosok.
A leggyakoribb tévhitek >>

A probiotikus baktériumok egyik legismertebb formája a Lactobacillus. A Lactobacillus bulgaricus a felelős a tejtermékek erjesztéséért, mely által joghurt keletkezik, ugyanakkor jelen van az anyatejet helyettesítő tápszerekben is.

Finn tudósok a Lactobacillusok hatását vizsgálták csecsemőkön, és megállapították, hogy a probiotikus terápia csökkenti a középfül fertőzések és a légúti megbetegedések kiújulásának arányát, valamint ennek eredményeképpen csökkenti az antibiotikum használat szükségességét is.

A bifidobaktérium segít visszaállítani a belek természetes bélflóráját

Prebiotikumok, probiotikumok, szinbiotikumok

Ha a bélflóránk egyensúlya felborul, és a káros baktériumok száma megnő, célszerű probiotikumokat, prebiotikumokat alkamaznunk az egyensúly helyreállítása érdekében.
Bővebben>>

Gyakran előfordul, hogy az antibiotikum használat következményeként hasmenés jelentkezik a csecsemőnél. A probiotikus bifidobaktériumról megállapították, hogy az megtalálható az egészséges csecsemők beleiben. Mivel a csecsemők, és különösen a koraszülöttek különösen fogékonyak a betegségekre, kutatások azt sugallják, hogy a probiotikumok használata csökkenti a fertőzésveszélyt ezeknél a gyermekeknél. Ezen túlmenően arra is felhívják a figyelmet, hogy az antibiotikum felborítja a belek természetes flóráját, így a bifidobaktérium segíthet annak visszaállításában.

A Saccharomycest antibiotikum által okozott hasmenésre alkalmazzák

A legtöbb probiotikum baktérium, ám az egyik, élesztő. Az élesztőgombák egyik fajtája, a Saccharomyces boulardii ígéretesnek bizonyult az antibiotikum kezelés okozta hasmenés kezelésére kisgyermekek esetében.

Noha a kutatók szerint még további vizsgálatokra van szükség, és egyelőre túl korai rutinszerűen ajánlani a probiotikumokat az antibiotikumhoz köthető hasmenés kezelésére, az biztos, hogy ezek a hasznos mikroorganizmusok jól tolerálhatóak, és használatuk általában nem jár mellékhatásokkal.

(WEBBeteg - Cs. K.)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Néhány tipp a probiotikumok...

A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy...

Biztonságos a mindennapos...

A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek felveszik a harcot a szervezetben található káros baktériumok ellen, természetesen megtalálhatóak...

Probiotikumok - A barátságos...

A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést...

Megfázás: A probiotikumok is...

A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.