Foszfor - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Szervezetünk számára kiemelkedően fontos ásványi anyag, ugyanis minden egyes sejtünkben megtalálható. Testünk foszfortartalma legfeljebb 850 gramm, ami szervetlen és szerves foszfátvegyület formájában van jelen. Testszerte a legtöbb foszfor (kb. 85%) kalcium-foszfát (hidroxiapatit) vegyületben biztosítja a csontok megfelelő szilárdságát, emellett az egészséges fogazat és fogíny fenntartásához is hozzájárul.

A foszfor szerepei szervezetünkben

Szerepe nélkülözhetetlen a biokémiai folyamatokban, mint például az idegingerületek továbbításában, ezáltal az idegrendszer normális működésében, a táplálékokból felszívódó zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében, valamint az enzimek megfelelő működésében. Az energia termelésében és tárolásában (pl. ATP) szintén kulcsfontosságú a foszfor. Szerepe van a vese egészséges működésében, a vizeletkiválasztásban.

Miben fordul elő?

Szinte minden élelmiszerünkben megtalálható természetes, vagy mesterségesen hozzáadott vegyületként. Gazdag forrásai a sajtok, a sajtkészítmények, a tej (UHT-tartós tej!), a teljes gabonaszemek, a dió, a magvak, a tojás, az élesztő, a szárnyasok húsa, a halak, a készételek, a konzervek, a húskészítmények, a szénsavas üdítők (például kólafélék), sportitalok, aszalt gyümölcsök, fokhagyma, jégkrémek. A bélrendszerből a bevitt foszformennyiség kb. 60-70%-a szívódik fel, de a vas, a magnézium és az alumínium gátolja a felszívódását, pl. inzulin, egyes savlekötők, vérnyomáscsökkentők, epilepszia elleni gyógyszerek szedése esetén. Az állati eredetű élelmiszerekből könnyebben, míg a növényi eredetűekből nehezebben szívódik fel. Az ételekhez és italokhoz adalékanyagként hozzáadott foszfor csaknem 100%-ban felszívódik.

Hiánytünetei

Normál étrend mellett táplálkozási eredetű hiánybetegséggel nem kell számolni, pótlása ritkán válik szükségessé. Egyes betegségek (például cukorbetegség, alkoholfüggőség) következtében azonban a foszforhiány tünetei jelentkezhetnek, mint például fáradtság, étvágytalanság, csont- és ízületi fájdalom, szívpanaszok. Foszforhiány esetén a niacin (B3-vitamin) nem szívódik fel.

Túlzott bevitelének következménye

A napi ajánlott foszforbevitel mennyisége egészséges felnőttek számára kb. 700 mg, de egy normális, vegyes étrend ettől többet tartalmaz. A sok foszfor miatt felborul a kalcium:foszfor egészséges 2:1-es aránya, ami problémákat okoz a csontrendszerben. Ha a foszfor mennyisége magasabb, mint a kalcium, akkor fokozódik a kalciumürülés, azaz a csontokból és fogakból kalcium szabadul fel, növekszik a vizelettel ürülő mennyiség és csontritkulás alakul ki. Osteoporosisban szenvedő emberek számára nem ajánlott azokból az ételekből és élelmiszerekből sokat fogyasztani, amelyek nagy mennyiségű foszfort tartalmaznak, emellett növelni kell a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztását.

Bővebben Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Mai ajánlások

Egyre több feldolgozott élelmiszer tartalmazza a foszfort valamilyen formában (legfőképp savanyúságot szabályozó anyag, emulgeálószer, stabilizálószer), ezért általánosságban növekszik az emberek foszforbevitele. Foszfortartalmú étrend-kiegészítő tabletták szedésére nincs szükség. Egy étkezés során egy pohár szénsavas üdítő (például kóla) elfogyasztása miatt a bevitt kalcium mennyisége nem fog beépülni a csontokba, ezért ezen élvezeti szereket kerülni érdemes csontritkulás kialakulásának megakadályozása érdekében. Ezen italok fogyasztása fiatalok számára fokozottan káros, hiszen csökken szervezetük kalciumellátottsága, és 30-35 éves korukra nem lesz megfelelő szintű a csúcscsonttömegük. Célszerű lenne az élelmiszerek csomagolásán a nátriumtartalom mellett a foszfortartalmat is feltüntetni. A „light” megnevezéssel ellátott termékek foszfortartalma magasabb, mint a nem „light” típusúaké.

Ajánlott napi foszforfogyasztás

A foszfor kedvező hatásait kizárólag megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin mellett képes kifejteni.

A foszfor ajánlott napi beviteli mennyisége
0-6 hónapos csecsemőnek 190 mg
7-24 hónapos babának 280 mg
2-10 éves gyermeknek 620 mg
11-18 éves gyermeknek 775 mg
19-60 éves felnőttnek 620 mg
60 év felett 775 mg
Terhesség, szoptatás alatt 930 mg

Táblázat forrása: Rodler I.: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Baki Márta, onkológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.