Foszfor - Miért fontos?

Irinyi-Barta Tünde
szerző: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - WEBBeteg
frissítve:

Szervezetünk számára kiemelkedően fontos ásványi anyag, ugyanis minden egyes sejtünkben megtalálható. Testünk foszfortartalma legfeljebb 850 gramm, ami szervetlen és szerves foszfátvegyület formájában van jelen. Testszerte a legtöbb foszfor (kb. 85%) kalcium-foszfát (hidroxiapatit) vegyületben biztosítja a csontok megfelelő szilárdságát, emellett az egészséges fogazat és fogíny fenntartásához is hozzájárul.

A foszfor szerepei szervezetünkben

Szerepe nélkülözhetetlen a biokémiai folyamatokban, mint például az idegingerületek továbbításában, ezáltal az idegrendszer normális működésében, a táplálékokból felszívódó zsírok, szénhidrátok és fehérjék anyagcseréjében, valamint az enzimek megfelelő működésében. Az energia termelésében és tárolásában (pl. ATP) szintén kulcsfontosságú a foszfor. Szerepe van a vese egészséges működésében, a vizeletkiválasztásban.

Miben fordul elő?

Szinte minden élelmiszerünkben megtalálható természetes, vagy mesterségesen hozzáadott vegyületként. Gazdag forrásai a sajtok, a sajtkészítmények, a tej (UHT-tartós tej!), a teljes gabonaszemek, a dió, a magvak, a tojás, az élesztő, a szárnyasok húsa, a halak, a készételek, a konzervek, a húskészítmények, a szénsavas üdítők (például kólafélék), sportitalok, aszalt gyümölcsök, fokhagyma, jégkrémek. A bélrendszerből a bevitt foszformennyiség kb. 60-70%-a szívódik fel, de a vas, a magnézium és az alumínium gátolja a felszívódását, pl. inzulin, egyes savlekötők, vérnyomáscsökkentők, epilepszia elleni gyógyszerek szedése esetén. Az állati eredetű élelmiszerekből könnyebben, míg a növényi eredetűekből nehezebben szívódik fel. Az ételekhez és italokhoz adalékanyagként hozzáadott foszfor csaknem 100%-ban felszívódik.

Hiánytünetei

Normál étrend mellett táplálkozási eredetű hiánybetegséggel nem kell számolni, pótlása ritkán válik szükségessé. Egyes betegségek (például cukorbetegség, alkoholfüggőség) következtében azonban a foszforhiány tünetei jelentkezhetnek, mint például fáradtság, étvágytalanság, csont- és ízületi fájdalom, szívpanaszok. Foszforhiány esetén a niacin (B3-vitamin) nem szívódik fel.

Túlzott bevitelének következménye

A napi ajánlott foszforbevitel mennyisége egészséges felnőttek számára kb. 700 mg, de egy normális, vegyes étrend ettől többet tartalmaz. A sok foszfor miatt felborul a kalcium:foszfor egészséges 2:1-es aránya, ami problémákat okoz a csontrendszerben. Ha a foszfor mennyisége magasabb, mint a kalcium, akkor fokozódik a kalciumürülés, azaz a csontokból és fogakból kalcium szabadul fel, növekszik a vizelettel ürülő mennyiség és csontritkulás alakul ki. Osteoporosisban szenvedő emberek számára nem ajánlott azokból az ételekből és élelmiszerekből sokat fogyasztani, amelyek nagy mennyiségű foszfort tartalmaznak, emellett növelni kell a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztását.

Bővebben Csontritkulásban szenvedő betegek étkezése

Mai ajánlások

Egyre több feldolgozott élelmiszer tartalmazza a foszfort valamilyen formában (legfőképp savanyúságot szabályozó anyag, emulgeálószer, stabilizálószer), ezért általánosságban növekszik az emberek foszforbevitele. Foszfortartalmú étrend-kiegészítő tabletták szedésére nincs szükség. Egy étkezés során egy pohár szénsavas üdítő (például kóla) elfogyasztása miatt a bevitt kalcium mennyisége nem fog beépülni a csontokba, ezért ezen élvezeti szereket kerülni érdemes csontritkulás kialakulásának megakadályozása érdekében. Ezen italok fogyasztása fiatalok számára fokozottan káros, hiszen csökken szervezetük kalciumellátottsága, és 30-35 éves korukra nem lesz megfelelő szintű a csúcscsonttömegük. Célszerű lenne az élelmiszerek csomagolásán a nátriumtartalom mellett a foszfortartalmat is feltüntetni. A „light” megnevezéssel ellátott termékek foszfortartalma magasabb, mint a nem „light” típusúaké.

Ajánlott napi foszforfogyasztás

A foszfor kedvező hatásait kizárólag megfelelő mennyiségű kalcium és D-vitamin mellett képes kifejteni.

A foszfor ajánlott napi beviteli mennyisége
0-6 hónapos csecsemőnek 190 mg
7-24 hónapos babának 280 mg
2-10 éves gyermeknek 620 mg
11-18 éves gyermeknek 775 mg
19-60 éves felnőttnek 620 mg
60 év felett 775 mg
Terhesség, szoptatás alatt 930 mg

Táblázat forrása: Rodler I.: Új Tápanyagtáblázat, Medicina, Budapest, 2005.

Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Belgyógyászati leletértelmezés 24h

Dr. Szabó Roxana belgyógyász szakorvosjelölt

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus

Budapest

Cikkajánló