Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Mindannyian tudjuk, hogy a pihentető alvás elengedhetetlen feltétele az egészségnek. Ám egy felmérés szerint a 10 év alatti gyermekek több mint fele alvászavarral küzd vagy küzdött.

Arra már több kutatás is felhívta a figyelmet, hogy a kevesebb éjszakai alvás több viselkedési zavarral jár napközben, illetve hogy az iskolai teljesítmény rovására megy. Nemrégiben az is kiderült, hogy az alvászavarral küszködő gyerekek sokkal hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásos betegségekre.

Disszomnia és paraszomnia

Akárcsak a felnőtteknél, a gyerekeknél is különböző okokra vezethető vissza, hogy miért nem alszanak jól. Az alvászavarok két fő kategóriába sorolhatóak. Az első a disszomnia. Ez a következőkből állhat:

 • Elalvási nehézség, kora hajnali ébredések;
 • A gyermek nem akar lefeküdni, vagy nem engedi el ágya mellől a szülőt;
 • Nem sikerül kipihennie magát, alvás után is fáradt marad;
 • Horkolás, alvási apnoe.

A másik típusú alvászavar a paraszomniák. Ezek legjellemzőbb előfordulásai az:

 • Alvajárás
 • Hirtelen felriadás
 • Rémálmok
 • Ritmikus mozgászavar, mint a fejrázás vagy ütögetés

Mi az álmatlanság?

Az álmatlanság az alvási ciklusnak olyan zavara, mely magába foglalja az elalvási nehézséget, az ébrenléti nehézséget, a hajnali ébredéseket. Gyermekkorban ez néhány éjszakás vagy akár sok héten át tartó is lehet. Vonhat maga után stresszt, fájdalmat vagy mentális problémákat.

Ha gyermeke álmatlanságban szenved, a következőket teheti:

 • Próbálja meg megkeresni a stressz okát. Lehet ez a túl sok házi feladat, barátokkal való nézeteltérés, de egy költözés is kiválthat éjszakai szorongást.
 • Alakítson ki egy lefektetési szertartást, mely segít a gyermeknek ellazulni lámpaoltás előtt.

Ha mindez nem segít, kérjen tanácsot a gyermekorvostól!

Tényleg hiperaktív a gyermek?

A betegség diagnosztizálásához a szülőktől nyert adatokon túl szükség van a tanárok által adott jellemzésekre, hiszen a gyermek viselkedése a különböző környezetben, különböző szituációkban igen eltérő lehet. Ki kell zárni egyéb betegségek lehetőségét (részképesség zavarok, érzékszervi betegségek, értelmi fogyatékosság, stb.). Emellett kérdőívek, becslőskálák, illetve a viselkedés megfigyelése segítik a diagnózis felállítását.

A horkolás

A gyerekek majdnem 10 százaléka horkol bizonyos esetekben. Okozhatja krónikus megfázás, megnagyobbodott mandulák.

Horkolás során azok az izmok, melyek segítik a levegő áramlását a felső légutakban, relaxált állapotban vannak. A szájpadlásban és a nyelvcsapon (a mandulák közötti kis darab) lévő extra szövet minden lélegzetvétellel vibrál. Ez a vibrálás okozza a horkoló hangot. Egyes gyerekeknél előfordul, hogy leszűkül a levegő útja, ami turbulenciát okoz, melynek szintén horkolás az eredménye.

A horkolás lehet ártalmatlan, azonban okozhat komoly problémát is azáltal, hogy csökkenti az alvásminőséget, ami akár az ébrenlét-alvás ciklust is jelentősen megváltoztathatja. A nem pihentető alvás és a gyakori ébredések következtében csökken a nappali figyelem, és hangulat-ingadozást is vonhat maga után. Egyes esetekben pedig a horkolás mögött egy komoly betegség, az ún. obstruktív alvási apnoe húzódik.

Obstruktív alvási apnoe

Ez a betegség egyre gyakrabban fordul elő a gyermekek körében. Jellemzői:

 • Éjszakai horkolás időszakos szünetekkel
 • Időszakos lélegzetmegállás, csuklás, zihálás
 • Félbeszakadt alvás

A horkoló és alvási apnoés gyerekek többségének nagy a mandulája. Sokan közülük elhízottak és/vagy allergiások. Az alvási apnoe a következőket vonhatja magával:

A lehetséges kezelési módok:

Alvajárás, ágybavizelés

Az alvás közben jelentkező olyan szokatlan viselkedések, mint az alvajárás, fogcsikorgatás vagy ágybavizelés gyermekkorban meglehetősen gyakoriak.

A 3-7 éves korosztály 40%-ánál figyelhető meg alvajárás, aminek előfordulása gyakoribb a fiúknál. Okozhatja a nem megfelelően érett központi idegrendszer, vagy egyszerű túlfáradás is. Általában az elalvást követő első vagy második órában jelentkezik. Ritkán még a felnőttkorra is áthúzódik. Mivel az alvajáró könnyen megsérülhet, a szülő legfontosabb feladata a gyermek testi épségének óvása.

Az ágybavizelés mind a lányoknál, mind a fiúknál egészen általános iskolás korig előfordulhat. Általában szorongás vagy egyéb érzelmi megrázkódtatás áll a hátterében, ám okozhatja allergia vagy fertőzés is.

Éjszakai felriadás

Az éjszakai felriadások során a gyermek hirtelen riad fel álmából, sírás, visítás, szapora szívverés és kitágult pupillák kíséretében. Akárcsak az alvajárás, ez is a nem megfelelően fejlett központi idegrendszer következménye, melyet idővel kinőnek. Általában 18 hónapos kor környékén jelentkezik és 6 éves korra el is tűnik.

Fontos, hogy a gyerekszoba biztonságos legyen, nehogy megsérüljön a gyermek. Figyeljünk arra, hogy a lefekvés előtt már ne érje olyan hatás, mely felizgathatja, próbáljunk nyugodt, stresszmentes környezetet biztosítani.

Rémálmok

Rémálomnak nevezzük azokat az álmokat, melyek az alvás REM szakaszában történnek. A gyermekkor „természetes” velejárói. Kisgyermekkorban még nehéz elválasztani az álmot a valóságtól, iskolásként pedig okozhatják a mindennapi lelki megpróbáltatások (vita a barátokkal, megfelelési kényszer, stb.). A legrosszabb rémálmok 6 éves kor környékén jelentkeznek, majd ezek száma fokozatosan csökken.

Félelem a sötétben

A nevelési problémák elsősorban magatartási és tanulási tünetekben jelentkeznek. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata. A sötéttől való félelem egyike az ősi félelmeknek. A sötétben nem tudunk tájékozódni, elveszítjük azokat a fogódzóinkat, amelyek a biztonságunkat jelentik. Nem látjuk az arcokat, a tárgyakat. Magunkra maradunk. A kisgyerek számára a szülő jelenléte adja a biztonságot, ha nem hallja, ha nem látja, ősi félelem uralkodik el rajta, a kiszolgáltatottság iszonyata. De ez csak akkor alakul ki, ha a sötéthez társul valami rossz élmény...
Részletek és tanácsok a viselkedési problémák cikksorozatban.

Mennyi alvásra van szüksége a gyereknek?

Az alváskutatók szerint az általános iskolásoknak napi 10-11 óra alvásra van szükségük, míg óvodás korban ez a mennyiség 11-13 óra.

Hogyan segíthetek gyermekemnek leküzdeni az alvászavart?

A legtöbb esetben az alvászavar mögött valamilyen érzelmi probléma húzódik. Amennyiben nem csökkennek a panaszok a stresszhelyzet kiküszöbölése után sem, beszéljen a gyerekorvossal. Figyelje a gyerek alvási szokásait, hogy meggyőződjön arról, nem alvási apnoéja van-e! Amennyiben a gyerek allergiás, ellenőrizze, hogy beszedje a gyógyszerét. Ha úgy érzi, nem tud gyermekének segíteni, kérje ki orvosa véleményét!

A téma cikkei

5/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
5/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
5/3 Alvás csecsemőkorban
5/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
5/5 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; Forrás: WebMD; Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

Cikkajánló

Száraz köhögés
Száraz köhögés

Mi okozza, hogyan kezelje?

Dohányzik?
Dohányzik?

Mire érdemes figyelnie a táplálkozás terén?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.