• Az anyatejes táplálás jelentősége

    Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

    A téma cikkei

    4/1 Az anyatejes táplálás jelentősége
    4/2 Mellre helyezés - Mikor és hogyan?
    4/3 A babák súlygyarapodása – Mikor aggódjunk és mikor ne?
    4/4 Szoptatási nehézségek: az anyatej hiányától a mellgyulladásig

    Az édesanyák többsége számára nyilvánvaló, hogy újszülöttjük táplálásának legtökéletesebb módja a szoptatás. Természetessége ellenére, mégis sok anyukában rengeteg kérdés, sőt, szorongás vagy félelem merül fel ezzel kapcsolatban, kezdve a baba éhezésével, súlygyarapodási zavarával, a helyes szoptatási technikán át egészen a sebes mellbimbóig. Cikksorozatunkban a gyakorló kismamák számára mindennapos problémákat járjuk alaposan körbe, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél több édesanyát buzdítsunk az anyatejes táplálásra, amely a babák és az anyukák egyik legnagyobb örömforrásává válhat.

    A babák számára legideálisabb tápanyag-összetétellel az édesanyák teje szolgál, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kicsik 6 hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálást ajánl.

    Mindenekelőtt azonban szögezzük le, hogy a tápszerrel táplált csecsemők normál esetben semmiféle hátrányt nem szenvednek szoptatott kortársaikhoz képest, hiszen a modern tápszerek már a kellő mennyiségben és minőségben tartalmaznak minden olyan fontos összetevőt, amelyekre az intenzíven fejlődő szervezetnek szüksége van.

    Az anyatej viszont számos olyan apró „pluszt” hordoz magában, amit nem biztos, hogy a gyermek máshonnan elérhet. Már csak azért sem, mert az anyatej intenzív kutatásával foglalkozó szakemberek előtt sem teljesen ismert ezek egy része. A női tej annyira komplex, hogy felelőtlenség lenne teljes bizonyossággal azt állítani, hogy már mindent tudunk róla.

    Hirdetés

    Miből áll az anyatej?

    Az anyatej főbb összetevői (melyek a tápszerekben is megtalálhatók) természetesen a különféle cukrok, fehérjék, zsírsavak és ásványi anyagok. Ezen túlmenően tartalmaz például immunglobulinokat, amik az immunrendszer optimálisabb működéséhez szükséges fehérjék, amelyek ellenállóbbá teszik a kicsik szervezetét a különféle fertőzésekkel szemben.

    A kórokozókkal szembeni másik fontos védőelem, amely az anyatejben fellelhető, a baktériumok szétoldódását (lízisét) biztosító lizozim nevű fehérje.

    Érdekesség, hogy az anyatej összetétele és íze napról napra, sőt, akár óráról órára is változhat, vagyis egy olyan érzékeny rendszer ez, amely a baba és az anya szinte minden rezdülését követi. Amikor a csecsemő valamilyen fertőzésben szenved, az anyatejben rövid időn belül megjelennek azok a specifikus ellenanyagok, melyek az adott fertőzés leküzdéséhez szükségesek.

    Tartalmaz még például olyan cukormolekulákat, amelyek elsősorban a baba bélrendszerében élő normál baktériumflóra táplálására, kialakítására szolgálnak. Egy újabb kutatás eredményei alapján az sem kizárt, hogy a nappal, illetve éjszaka termelődő anyatejben eltérő lehet bizonyos, a csecsemő elalvását megkönnyítő anyagok mennyisége.

    Bővebben Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az első szoptatás

    Az egészséges és időre született újszülöttek egy igen erős, ösztönös reflex birtokában jönnek a világra, nevezetesen a szopóreflexszel. Amikor az éppen világra jött kicsit édesanyja hasára, mellkasára tesszük, szinte azonnal kapaszkodni, kúszni kezd az emlők felé, és amint eléri, belekezd élete első önálló táplálkozásába. Érdemes megjegyezni, hogy azoknál az édesanyáknál, akik pl. altatásban történő császármetszéssel hozzák világra gyermeküket, a babáiknál a kicsi szervezetébe átkerülő gyógyszer egyfajta lassulást, lustaságot okozhat, megnehezítve ezzel az első önálló táplálkozási törekvéseiket.

    A babák a megszületésüket követő első órákban (aranyóra) rendkívül éberek, így bababarát kórházakban az egészségügyi személyzet mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt az időt édesanyjukkal, bőr-bőr kontaktusban tölthessék.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Tejtermelést fokozó praktikák

    A baba etetése a tejbelövellésig

    Az anyukák nagy félelme, hogy az emlők belövelléséig (ami nem ritkán 2-3, de akár több napot is igénybe vehet) a kicsi éhezik. Megnyugtatásukra a természet válasza, hogy az újszülöttek apró, pár milliliter űrtartalmú (kb. cseresznye nagyságú) gyomra az emlőkben jelenlevő előtejtől szinte teljesen megtelik. Ebből pedig jelen van annyi, hogy az éhhalál biztosan nem fenyegeti a kicsiket.

    Egy nagyon fontos szabály, amit érdemes a gyakorló kismamáknak eszükbe vésni, hogy az anyatej termelődése abszolút a kereslet-kínálat elven működik: amikor a babát mellre helyezik, szopómozgást végez. Még ha ezt tejleadás nem is követi, mégis beindul egy hormonális folyamat az anyai szervezetben, mely különféle neurohormonális rendszereken keresztül folyamatos jelzést ad a tejtermelődés indítására. Értelemszerűen, ez minél többször történik meg (minél többet van a baba mellre téve), annál gyorsabb lesz, azaz annál hamarabb várható az emlők tejbelövellése, illetve a későbbiekben annál több anyatej fog termelődni.

    Gyakran megesik, hogy az aggódó kismamák tápszerrel kínálják a babát, mert azt gondolják, hogy éhezik, holott éppen ezzel a döntéssel nehezítik meg a tejtermelés beindítását. Ha a baba a tápszerrel jól lakik, nem fog mellre kéredzkedni, elmarad az emlő stimulációja, így nem indul a jelzés a tejtermelődés kiváltásához. Ez a tejbelövellés elhúzódásához vagy a tejtermelődés megszűnéséhez is vezethet.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Amikor a kismama nem tud szoptatni

    Miért csökken mégis a baba súlya?

    A megszületést követően még az egészséges babák is veszítenek a súlyukból. Ez nem feltétlenül a táplálásukkal van összefüggésben, sokkal inkább a szervezetükben zajló olyan változásokkal, amelyek az anyaméhből kikerülve a külvilághoz való alkalmazkodással kapcsolatosak.

    A súlyvesztés mértéke a gyermekorvosok, újszülött gyógyászok véleménye alapján maximum a születési súly 10%-os csökkenéséig tekinthető normálisnak, ez különlegesebb beavatkozást nem igényel. A tejbelövellés után (vagy a tápszeres táplálás megkezdése után) jellemzően a súlyesés megáll, és a kicsiket emelkedő súlygörbével bocsátják haza. Születési súlyukat optimális esetben rendszerint pár nap alatt elérik, majd megindul az intenzív növekedés időszaka.

    Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2020.04.01 20:03, Megjelenés: 2018.02.23 20:09
   • Cikkajánló

    Szájbetegség

    Szájbetegség

    Dr. Lajtos Melinda

    A szájüregi gyulladások hátterében sokszor más megbetegedés is állhat.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

    A nyári táborok, óvodai, bölcsődei ügyeletek nem maradnak el

    A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden lakosának a tűrőképességét.

    Szoptatás: honnan tudhatja, hogy elég teje van?

    Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

    Amikor nincs elég anyatej - Melyik tápszer az ideális?

    Egy újszülött táplálására a legideálisabb az anyatej. Azonban sok esetben előfordul, hogy - különböző okok miatt - a szoptatás nem megvalósítható, és arra sincs lehetőség, hogy a baba édesanyjának lefejt tejét kapja. Ilyen esetekben kerülnek előtérbe a tápszerek, melyeknek köszönhetően a kicsik szoptatott kortársaikhoz képest gyakorlatilag szinte semmiféle hátrányt nem szenvednek.

    Előtej (kolosztrum) - Mikor, mennyi a normális?

    A terhesség hónapjai alatt a hormonális változások miatt a női mell különleges átalakulásokon megy keresztül: mirigyállománya felszaporodik és alkalmassá válik a tejtermelésre. Míg a tejbelövellés a szülés után pár napot még várat magára, az úgynevezett előtej az első perctől kezdve a baba rendelkezésére áll.

    A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

    A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások