A B6-vitamin (piridoxin)

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A B6-vitamin elnevezés alatt tulajdonképpen három egymáshoz hasonló vegyületet értünk: a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. Ez a vízben oldódó vitamin fontos együttműködő enzimek, úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek kulcsszerepet játszanak a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében.

Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.

Mit okoz a B6-vitamin hiánya?

Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ritkán fordulnak elő hiánytünetek. Az ismeretlen eredetű B6-vitaminhiány nagyon ritka. Idős embereknél és alkoholistáknál – más hiánybetegségekhez hasonlóan gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitaminszintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, TBC-elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.

Ha mégis kialakul a B6-vitamin hiánya, akkor nyelv- és ínygyulladás, érzészavarok, gyengeség, epilepsziás rohamokhoz hasonló görcsök léphetnek fel, bőrgyulladás és ideggyulladás lehet a tünete. Mivel a B6-vitaminra szükség van a megfelelő vérképzéshez, hiányában vérszegénység alakulhat ki.

Az egyoldalú táplálkozás, a lisztérzékenység (cöliákia), egyes bélbetegségek, veseelégtelenség, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) is B6-vitaminhiány kialakulásához vezethetnek.

Tovább A B-vitaminok hiányának tünetei

Miben fordul elő a B6-vitamin?

Az állati eredetű élelmiszerek közül többek között a

  • marhamáj,
  • lazac,
  • tonhal,

növények közül a

  • burgonya,
  • gabonafélék,
  • gyümölcsök és zöldségek (különösen a csicseriborsó, a banán, a szárított gombák, a gesztenye, a póréhagyma és az olajos magvak)

tartalmaznak sok B6-vitamint. A feldolgozás, sütés-főzés hatására a B6-vitamin egy része lebomlik.

A megfelelő mértékű bevitel

A B6-vitamin javasolt napi adagja felnőtteknek napi 1,3 mg. Idős korban megnő a szükséglet, 50 év felett nőknek 1,5 mg, férfiaknak 1,7 mg ajánlott. Még magasabb a szervezet igénye a terhesség és szoptatás során. Ilyenkor érdemes naponta 1,9-2 mg B6-vitamint fogyasztani.

A B6-vitamin túladagolása az elfogyasztott élelmiszerekkel nem lehetséges, csak pluszban bevitt vitaminkészítményekkel. Felnőtteknél túladagolás napi 100 mg vagy afölötti mennyiség rendszeres bevitele esetén fordulhat elő. Ez a forgalomban lévő készítményeket figyelembe véve kb. napi egy doboz elfogyasztásának felel meg.

A nagy mennyiségű B6-vitamin bevitele idegrendszeri panaszokat okozhat. Mielőtt táplálék-kiegészítők formájában kezdené meg szervezete B6-vitamin hiányát pótolni, mindenképp kérje ki kezelőorvosa véleményét − különösen fontos ez kismamáknál.

Milyen vitaminokat és nyomelemeket ajánlott fogyasztani várandósság alatt?

Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön. Természetesen nem mindegy, hogy mindezt milyen formában vesszük magunkhoz. Felsoroljuk azokat az ételeket, melyek fogyasztásával nemcsak többlet kalóriához jutunk, hanem megfelelő vitamin- és tápanyagforrást jelentenek a babának és mamának egyaránt.

Terhesség alatt mit ajánlott fogyasztani?

WEBBeteg logó

Forrás: vitamine-lexikon.de
B. M. szakfordító
Orvos szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvos; Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Dohányos köhögés
Dohányos köhögés

Ezt a panaszt komolyan kell venni!

Hányás hányinger nélkül
Hányás hányinger nélkül

Milyen betegség okozhatja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.