• A B6-vitamin (piridoxin)

        Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító

        A B6-vitamin elnevezés alatt tulajdonképpen három egymáshoz hasonló vegyületet értünk: a piridoxint, a piridoxált és a piridoxamint. Ez a vízben oldódó vitamin fontos együttműködő enzimek, úgynevezett koenzimek kiindulási anyaga, amelyek kulcsszerepet játszanak a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében.

        Az enzimek és koenzimek számos idegrendszeri ingerület-átvivő anyag termelődéséhez szükségesek. A B6-vitaminnak szerepe van a terhességi hányinger csillapításában, görcsoldó hatású, az emésztőrendszer, az ideg- és immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint a hemoglobin-szintézishez szükséges.

        Mit okoz a B6-vitamin hiánya?

        B-vitamin teszt

        Tesztelje, hogy szervezete kellő energiatartalékokkal rendelkezik-e, és megfelelő-e a B-vitamin ellátottsága!

        Töltse ki B-vitamin tesztünket!

        Mivel a B6-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ritkán fordulnak elő hiánytünetek. Az ismeretlen eredetű B6-vitaminhiány nagyon ritka. Idős embereknél és alkoholistáknál – más hiánybetegségekhez hasonlóan gyakoribb. Gyulladásos megbetegedésekben, 1-es típusú cukorbeteg nőknél, májbetegségekben, rheumatoid arthritisben és HIV-fertőzötteknél sokszor lehet alacsonyabb B6-vitaminszintet találni. Egyes gyógyszerek, például epilepszia elleni, TBC-elleni szerek, egyes szteroidhormonok szintén negatívan befolyásolhatják a szervezetben a vitamin szintjét.

        Ha mégis kialakul a B6-vitamin hiánya, akkor nyelv- és ínygyulladás, érzészavarok, gyengeség, epilepsziás rohamokhoz hasonló görcsök léphetnek fel, bőrgyulladás és ideggyulladás lehet a tünete. Mivel a B6-vitaminra szükség van a megfelelő vérképzéshez, hiányában vérszegénység alakulhat ki.

        Az egyoldalú táplálkozás, a lisztérzékenység (cöliákia), egyes bélbetegségek, veseelégtelenség, bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) is B6-vitaminhiány kialakulásához vezethetnek.

        Olvasson tovább! A B-vitaminok hiányának tünetei

        Hirdetés

        Miben fordul elő a B6-vitamin?

        Az állati eredetű élelmiszerek közül többek között a

        • marhamáj,
        • lazac,
        • tonhal,

        növények közül a

        • burgonya,
        • gabonafélék,
        • gyümölcsök és zöldségek (különösen a csicseriborsó, a banán, a szárított gombák, a gesztenye, a póréhagyma és az olajos magvak)

        tartalmaznak sok B6-vitamint. A feldolgozás, sütés-főzés hatására a B6-vitamin egy része lebomlik.

        A megfelelő mértékű bevitel

        A B6-vitamin javasolt napi adagja felnőtteknek napi 1,3 mg. Idős korban megnő a szükséglet, 50 év felett nőknek 1,5 mg, férfiaknak 1,7 mg ajánlott. Még magasabb a szervezet igénye a terhesség és szoptatás során. Ilyenkor érdemes naponta 1,9-2 mg B6-vitamint fogyasztani.

        A B6-vitamin túladagolása az elfogyasztott élelmiszerekkel nem lehetséges, csak pluszban bevitt vitaminkészítményekkel. Felnőtteknél túladagolás napi 100 mg vagy afölötti mennyiség rendszeres bevitele esetén fordulhat elő. Ez a forgalomban lévő készítményeket figyelembe véve kb. napi egy doboz elfogyasztásának felel meg.

        A nagy mennyiségű B6-vitamin bevitele idegrendszeri panaszokat okozhat. Mielőtt táplálék-kiegészítők formájában kezdené meg szervezete B6-vitamin hiányát pótolni, mindenképp kérje ki kezelőorvosa véleményét − különösen fontos ez kismamáknál.

        Milyen vitaminokat és nyomelemeket ajánlott fogyasztani várandósság alatt?

        Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe. A második trimeszter kezdetétől a kismamának körülbelül napi 300 pluszkalóriára van szüksége ahhoz, hogy a baba megfelelően fejlődjön. Természetesen nem mindegy, hogy mindezt milyen formában vesszük magunkhoz. Felsoroljuk azokat az ételeket, melyek fogyasztásával nemcsak többlet kalóriához jutunk, hanem megfelelő vitamin- és tápanyagforrást jelentenek a babának és mamának egyaránt.

        Terhesség alatt mit ajánlott fogyasztani?

        WEBBeteg

        Forrás: vitamine-lexikon.de
        B. M. szakfordító
        Orvos szakértőink: Dr. Csuth Ágnes, családorvosDr. Reinhardt István

        Módosítva: 2015.01.21 23:23, Megjelenés: 2015.01.21 23:23
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Széntabletta szedése

        Széntabletta szedése

        Dr. Árki Ildikó

        Jól tolerálható szer, továbbá kevés mellékhatás jellemzi. Mikor használjuk?

        A hüvelyszárazság okai

        A hüvelyszárazság okai

        Dr. Tekse István

        Számos kezelés áll rendelkezésre a hüvelyszárazság enyhítésére.

        Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

        A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

        Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

        Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

        B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

        A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat és a biológiailag hatékony formát, a nikotinsavamidot. A gyomor-bélrendszerből jól felszívódik, a felesleges mennyiség a veséken keresztül kiürül. B1-, B2- és B6-vitamin jelenlétében a máj képes előállítani egy triptofán nevű aminosavból.

        Mit érdemes tudni a B3-vitaminról (a niacinról)?

        A niacin többnyire koenzimek (NAD és NADP) formájában található meg az élelmiszerekben. Felszívódása már a gyomorban megkezdődik, nagy része azonban a vékonybélből vehető fel. Alacsony koncentrációban a felszívódása nátriumfüggő.

        Niacin: B3-vitamin: Miért fontos?

        A niacinnak, a többi B-vitaminhoz hasonlóan, a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát-anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. A niacin elengedhetetlen a bőr egészségéhez, mivel a vízháztartás szabályozásában is részt vesz, emellett az izmok, az idegek és a DNS regenerációjára is hatással van.

        B15-vitamin - Miért fontos?

        A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns hatással rendelkezik, A- és E-vitaminnal együtt történő alkalmazása előnyös lehet.

        B12-vitamin (kobalamin)

        Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek előállítani, mégpedig olyan baktériumok, amelyek a bélflórában élnek.

        B17-vitamin: Mit érdemes tudnunk róla?

        A B17-vitamin (laetril) az egyik legellentmondásosabb vitamin, kémiai szerkezetét tekintve egy amigdalin, amely mérgező vegyület, így nem is tartják számon a vitaminok között. Az amigdalinból a gyomorsav hatására cián-hidrogén szabadul fel.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA