Vitaminok, nyomelemek

ElnevezésFoszfor

Tipus: Makroelem

Alapvető tudnivalók
A felnőtt ember szervezetében 700-800 gramm foszfor található, ezzel a második legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, makroelem. A foszfor 80-85 százaléka foszforsó formájában a csontokba épül be, míg 15-20 százalék a szervezet működési folyamataiban vesz részt. A kalcium és a foszfor aránya egészséges emberben 2:1.

Miben játszik szerepet?
Mennyiségét tekintve elsősorban a csontok és a fogak kifejlődésében és egészségében kap szerepet, de hat az idegrendszer működésére, a fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcserére, a fehérjeszintézis folyamatára és az enzimek működése is. Szükséges a növekedéshez, a fogak és a fogíny egészségéhez. Fontos szerepet tölt be a kémhatás szabályozásában, illetve az energiatermeléshez: szervezetünk az energia egy részét foszforvegyületek formájában raktározza. Foszfor nélkül a niacin nem szívódik fel.

Hiánya esetén
Kiegyensúlyozott táplálkozás mellet hiányállapot nem alakulhat ki, hosszan tartó savmegkötő kezelés esetén azonban előfordulhat, hogy szükségessé válik a foszfor pótlása. Alacsony foszforbevitel esetén fokozódik a kalcium-kiválasztás, az ásványi anyagok egyensúlyának megbomlása miatt csontritkulás léphet fel.

Túladagolása
Ha valaki túl sok foszfort juttat be a szervezetébe, felborítja a kalcium és a foszfor 2:1 arányú egyensúlyát, emiatt pedig csökken a csontok és a fogak kalciumtartalma. A foszfor mérgező elem, túladagolásakor mérgezési tünetek jelentkeznek (hasmenés, hányás, láz, rosszullét).

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?
A kalcium felszívódása közepes, átlagosan 50-70% között mozog, azonban kevés foszfor bevitelekor ez az arány elérheti a 90%-ot is. Szintén nagyon sok tényező befolyásolja felszívódását károsan, leginkább a vas, a magnézium és az alumínium gyakorol rá rossz hatást. A kalciumhoz viszonyítva körülbelül ugyanannyit kellene bevinni belőle, de csecsemőkorban és kisgyermekkorban a kalciumnak sokkal többnek kell lennie (ha egy ilyen korú gyermeket csak tehéntejjel táplálunk, súlyos izomgörcsökkel járó állapot lép fel nála). 0-6 hónap 190; 7-12 hónap 280; 1-3 év 620; 4-6 év 620; 7-10 év 620; 11-14 év 775; 15-18 év 775; 19-30 év 620; 31-60 év 620; 60 év felett 775; Terhesség 930; Szoptatás 930; Nehéz fizikai munka 775; Stressz 800; Dohányzás 620; Alkohol fogyasztás 620; Menopauza 620

Milyen táplálékokban található meg?
A foszfor szinte minden élelmiszerben megtalálható, az élelmiszeriparban pedig savanyító adalékanyagként (foszforsav) is felhasználják.

Hasonló találatok

Elnevezés: A-vitamin

Elnevezés: B1-vitamin (tiamin)

Elnevezés: B2-vitamin (riboflavin)

Elnevezés: B3 (niacin)

Elnevezés: B5-vitamin (pantoténsav)

Új keresés