Mi a teendő szájsebészeti műtétek után?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos frissítve:

A szájsebészeti műtétek utáni komplikációk megelőzése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. A legfontosabb, hogy betartsuk az orvos utasításait. Mi az, amire oda kell figyelni?

Közvetlenül a szájsebészeti műtétet követően, amíg hat a helyi érzéstelenítő, ne egyen semmit, és inni is csak óvatosan szabad. Gyerekeknél figyelni kell arra is, hogy ne rágcsálják meg ilyenkor az ajkukat.

A műtétet követő első két napban pihenjen, és ne terhelje meg a szervezetét. Ha úgy érzi, pihenésre van szüksége, nyugodtan engedjen szervezete igényeinek. A további panaszok megelőzése, vagy enyhítése érdekében fogadja meg az alábbi tanácsokat is!

A vérzés csillapítása műtét után

Az enyhe vérzés normális. Szivárgó vérzés esetén ajánlott egy steril gézlapból bucit hajtani, és határozottan ráharapni. Ha nincs otthon gézlap, és nincs a közelben gyógyszertár, akkor egy tiszta zsebkendő is megteszi.

A sebet piszkálni, szívogatni nem szabad. Nem szabad öblögetni sem szájvízzel, sem egyéb alternatívákkal!

A vérzés elkerülése érdekében helyezzen a szokottnál több párnát a feje alá, hogy az ne síkban, hanem magasabban legyen.

Ha a vérzés erősebb, és nem segít a fej magasra helyezése sem, feltétlenül forduljon orvoshoz! Ezt ügyeletben is el kell látni.

Bölcsességfog: Foghúzás és gyógyulás
Életünk során 32 darab fogunk nő, melyből az utolsó 4 a bölcsességfog. A bölcsességfogak kb. 16- 25 éves korunk között jelennek meg, amely a felnőtté válás lezárását jelzi, mint ahogy elnevezésük is mutatja. Bölcsességfog: foghúzás és gyógyulása

A duzzanat ellen

Kívülről a seb fölé helyezett hideg, vagy jeges borogatás csökkenti a duzzanat kockázatát. Bármilyen kellemetlen is, megéri kitartónak lenni, mert a hűtés lelohasztja a duzzanatot, és felgyorsítja a gyógyulás folyamatát. Egy konyharuhába csavarjuk be a jeges borogatást, ugyanis ha közvetlenül a bőrrel érintkezik a jeges tárgy, akkor fagyási sérülést okozhat. 10 percig nyomjuk rá a hideget az érintett területre, majd 20 percig pihentessük. Ezt párszor meg lehet ismételni.

A rágás az első napokban nehézkes, és a hideg borogatás ellenére is kialakulhat duzzanat. Mindkét reakció tejesen normális, és néhány napon belül mindkét panasz megszűnik.

Ha az arc nagyon megdagad, vagy néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, esetleg szájzár alakul ki, forduljon orvoshoz!

Gyógyszerszedés

Ha az orvos antibiotikumot és fájdalomcsillapítót írt fel, utasítása szerinti adagolásban szedje a gyógyszereket! Mindig tájékoztassa orvosát, ha valamilyen gyógyszerre allergiás!

Az antibiotikumokat kúraszerűen kell szedni. Ha javulnak a tünetek, az előírt adagot akkor is be kell szedni!

Amennyiben vérhígító gyógyszert szed, javasolt - akár telefonon is - konzultálni a foghúzást végző orvossal. Önhatalmúan senki ne hagyja abba a vérhígító készítmény szedését se a műtét előtt, se a műtétet követően a vérzés csillapítása miatt! Manapság az adott hatóanyagoknak megvan a saját protokollja a fogászati, szájsebészeti beavatkozások esetére.

Sebgyógyulás, gyulladás

Ne dohányozzon, és ne igyon se kávét, se alkoholt! Minden, ami érszűkítő hatású, a seb véralvadékát szétoszlatja, és a szabad sebfelszín be fog gyulladni!

A műtétet követően három napig tej- és tojástartalmú ételeket és italokat ne fogyasszon, ezek ugyanis táptalajt biztosítanak a baktériumoknak.

A fogmosással legyen óvatos, nehogy a seb felszakadjon! A megmaradt fogakat viszont meg kell mosni, lehetőség szerint puha sörtéjű fogkefével!

Kerüljük a forró italokat, leveseket is. Pár napig nem ajánlott apró szemű vagy magvas ételek, illetve az erősen fűszeres ételek fogyasztása.

Ha hőemelkedése van, az még normális, ha azonban láza alakul ki, keresse fel orvosát!

Ha az arcüreg megnyílt a fogeltávolítás közben, és sebészi úton lett bezárva, abban az esetben szigorúan tilos az orrfújás és a csukott szájjal történő tüsszentés!

Ha a fájdalom két nap múlva sem enyhül, vagy súlyosbodik, keresse fel orvosát! Gyulladás esetén orvosa gyógyszeres kezelést fog előírni.

Ha a gyógyulási folyamat rendben lezajlik, általában a műtét után egy héttel kontrollvizsgálat céljából újra fel kell keresnie orvosát. Amennyiben a sebet a fogorvos varrattal látta el, akkor azt is nagyjából egy hét után távolítják el.

Ez is érdekelheti Foghúzás után - A fogorvos tanácsai

Szerző: WEBBeteg – Bak Marianna, biológus szakfordító; Forrás: tk.de,
Lektorálta: Dr. Horváth Viktória, fogorvos, Vitadent Centrum

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.