A mangán: miért van rá szüksége szervezetünknek?

Dr. Kónya Judit
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos

A mangán olyan ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek igen kis mennyiségben van szüksége. Az emberi test mindössze 10-20 mg mangánt tartalmaz, mégis, számos élettani folyamat fiziológiás működéséhez elengedhetetlen a mangán megfelelő mennyiségű bevitele.

A mangán általános redoxiszer, vagyis vegyértékének változtatása mellett képes a szabad gyökök semlegesítésére, ezáltal fontos antioxidáns funkciót tölt be.

Többek között a szuperoxid-dizmutáz (SOD) enzim működésének köszönhető, hogy az agresszív szabad gyökök káros hatásai ellen a szervezet eredményesen képes felvenni a harcot. A SOD működéséhez mangán és réz szükséges.

Az anyagcserefolyamatok és a mangán

Egyes kutatások azt igazolták, hogy a daganatokban alacsony a mangánnal kapcsolódott SOD enzim szintje, amely arra utal, hogy a mangán szerepet játszik a rosszindulatú daganatos állapotok kifejlődésének megakadályozásában.

A mangán anyagcserefolyamatokra gyakorolt hatása komplex. Egyrészt számos enzim felépítéséhez és működéséhez szükséges, amely enzimek nagyrészt az anyagcserében töltenek be kiemelkedő szerepet.

Az enzimműködés befolyásolásán keresztül a mangán kellő mennyisége elengedhetetlen egyes hormonok (főként a pajzsmirigy- és nemi hormonok) előállításához.

A mangán szükséges a szénhidrát-anyagcsere normális lezajlásához, illetve a nukleinsavak (DNS, RNS) képződéséhez. Emellett a táplálékok fehérjetartalmának biohasznosulása mangán hiányában nagymértékben akadályozott, tehát szükséges a fehérjék anyagcseréjéhez is. A mangán segít a vércukorszint szabályozásának folyamatában is.

Hogyan jut mangán a szervezetbe?

Irodalmi adatok a mangán gyulladáscsökkentő hatására utalnak, aminek következtében jó hatású lehet az ízületi fájdalmak csökkentésében. Mindezen hatásokról kellőképpen kontrollált klinikai vizsgálati adatok mindeddig nem állnak rendelkezésünkre.

A mangán vegyes táplálkozás esetén kellő mennyiségben jut a szervezetbe még annak ellenére is, hogy a gyomor-béltraktusból történő felszívódása nagyon alacsony hatásfokú.

A táplálékok mangántartalmának csak mintegy 3-4%-a szívódik fel. A felszívódás folyamatát a vas, a kalcium és a foszfor jelenléte nagymértékben csökkenti, de ugyanilyen hatása van az alkoholnak, illetve egyes antibiotikumoknak is.

A mangánbevitel ajánlott napi mennyisége 4 mg, amely adag emelése ajánlott dohányosoknál, alkoholt rendszeresen (vagy nagy mennyiségben) fogyasztóknál, és nehéz fizikai munkát végzőknél.

Mely élelmiszerek tartalmaznak mangánt?

Mangánban gazdag élelmiszerek az olajos magvak (mogyoró, mandula, kesudió, dió) (természetesen ezek fgyasztása csak azoknak ajánlott, akik nem allergiásak ezekre az élelmiszerekre!), a gabonafélék (ezek annál több mangánt tartalmaznak, minél kevésbé feldolgozottak) és a csírák (pl. búzacsíra).

Ez is érdekelheti! A napi diófogyasztás jót tesz az egészségnek

Ezek is érdekelhetik Önt

A mangánhiányos állapotokról, illetve a mangánmérgezésről igen kevés adat áll rendelkezésre. Májbetegségben szenvedők, illetve várandós nők és szoptató anyukák kerüljék a nagyobb mennyiségű mangán bevitelét. Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél nagyobb mennyiségű mangán fogyasztása a vércukorszint esését eredményezheti.

A mangán diétás pótlása egészséges esetben nem szükséges, mangántartalmú táplálékkiegészítők szedése előtt érdemes a kezelőorvos vagy családorvos véleményét kikérni.

Dr. Kónya Judit, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Kónya Judit, családorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.