B12-vitamin (kobalamin)

Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek előállítani, mégpedig olyan baktériumok, amelyek a bélflórában élnek.

Az említett baktériumok által termelt B12-vitamint azonban szervezetünk nem tudja teljes egészében hasznosítani, ezért a napi B12-vitamin-igényt nem elégíti ki a bélrendszerben termelt mennyiség.

A vitamin szállítására bizonyos B12-vitamin-kötő fehérjékre van szükség. Ilyen fehérje található pl. a májban (transcobalamin 1), ami nagyobb mennyiségű B12-vitamin tárolására alkalmas. A B12-vitamin főként a májban, a szívben, az agyban és a vázizmokban tárolódik.

A B12-vitamin szerepe

A B12-vitaminnak fontos szerepe van a nyálkahártya regenerációjában, a sejtek növekedésében és osztódásában, egyes zsírsavak lebontásában, a szív és keringési rendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) szintézisében.

B12-vitamin-hiány okai és tünetei

B12-vitamin-hiány gyakran alakul ki a gyomorbetegségek következtében, pl. krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás során, emiatt ugyanis a B12-felvétel zavart szenved. Aki B12-vitaminban szegény táplálkozást folytat, annak szervezetében szintén kialakulhat hiányállapot. A vegetáriánusoknál is előfordulhat, de főként a vegánoknál, akik sem húst, sem tejet, sem tojást nem fogyasztanak, gyakran jelentkeznek a hiánytünetek.

B12-vitamin-hiány kialakulhat továbbá terhesség során, az azt követő időszakban, mivel ekkor a szervezet több vitamint igényel, valamint a dohányzás, az alkoholizmus, bizonyos betegségek, így pl. vérszegénység, idegrendszeri zavarok vagy bélbetegségek kísérője is lehet. Bizonyos gyógyszerek is csökkentik a B12-vitamin felvételét.

A vitaminhiány okától függően néhány embernek egész életében B12-vitamin-készítmények szedésére van szüksége.

A hiánytünetek a következők lehetnek:

  • Fáradtság és sápadt arcszín, ami összefügg a B12-vitamin-hiány okozta vészes vérszegénységgel (perniciózus anémia)
  • A nyelv kivörösödése és égő érzése
  • Nyálkahártya-sérülések
  • Általános bizonytalanságérzet az idegrendszeri károsodások miatt
  • Szédülés
  • Zavarodottság és memóriazavarok
  • Depresszió

Túlzott bevitele esetén meg kell említeni, hogy intravénás ellátás során súlyos allergiás reakciók jelentkezhetnek.

Miben fordul elő?

B12-vitamint kizárólag mikroorganizmusok képesek előállítani. Megtalálható az állati eredetű termékekben, pl. húsokban, halakban, a tenger gyümölcseiben, tejben, sajtokban és tojásban, illetve belsőségekben, azaz májban, vesében, szívben. A savanyú káposztában (a savanyítás folyamatában mikroorganizmusok vesznek részt), és csekély mennyiségben a homoktövisben is előfordul.

A B12-vitamin megfelelő hasznosításának elengedhetetlen feltétele az ép bélflóra és a fontos mikroorganizmusok zavartalan működése.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
B. M., szakfordító; Vitamin B12: Mangel, Tagesbedarf, Vorkommen und Wirkung (Vitamine-Lexikon.de)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Módosítva: 2021.09.29 22:03, Megjelenés: 2015.01.23 02:51
Címkék: B-vitamin, Vitamin
Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

B5-vitamin (pantoténsav)

A pantoténsav a B-vitaminok csoportjába tartozó vízben oldódó vitamin. Számos élelmiszerben megtalálható, azonban bizonyos esetekben mégis...

B3-vitamin (niacin) - Miért fontos?

A B3-vitamin (niacin, nikotinsav, nikotinsavamid) egy vízoldékony vitamin. A niacin egy gyűjtőfogalom, mely magába foglal két vegyületet, a nikotinsavat...

B15-vitamin - Miért fontos?

A B15-vitamin (pangamsav, pangaminsav) egy vízoldékony vegyület. Nem nélkülözhetetlen az étrendből, ugyanis nem „igazi” vitamin. Antioxidáns...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.