B12-vitamin (kobalamin)

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az emberi szervezet nem képes előállítani a kobalamint, ezért az elfogyasztott táplálékból juthatunk hozzá. Bizonyos mikroorganizmusok képesek előállítani, mégpedig olyan baktériumok, amelyek a bélflórában élnek.

Az említett baktériumok által termelt B12-vitamint azonban szervezetünk nem tudja teljes egészében hasznosítani, ezért a napi B12-vitamin-igényt nem elégíti ki a bélrendszerben termelt mennyiség.

A vitamin szállítására bizonyos B12-vitamin-kötő fehérjékre van szükség. Ilyen fehérje található pl. a májban (transcobalamin 1), ami nagyobb mennyiségű B12-vitamin tárolására alkalmas. A B12-vitamin főként a májban, a szívben, az agyban és a vázizmokban tárolódik.

A B12-vitamin szerepe

A B12-vitaminnak fontos szerepe van a nyálkahártya regenerációjában, a sejtek növekedésében és osztódásában, egyes zsírsavak lebontásában, a szív és keringési rendszer megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen. Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) szintézisében.

B12-vitamin hiánytünetei

A hiánytünetek a következők lehetnek:

  • Fáradtság és sápadt arcszín, ami összefügg a B12-vitamin-hiány okozta vészes vérszegénységgel (anémia perniciosa)
  • A nyelv kivörösödése és égő érzése
  • Nyálkahártya-sérülések
  • Általános bizonytalanságérzet az idegrendszeri károsodások miatt
  • Szédülés
  • Zavarodottság és memóriazavarok
  • Depresszió

Túlzott bevitele esetén meg kell említeni, hogy intravénás ellátás során súlyos allergiás reakciók jelentkezhetnek.

A vitaminhiány okai

B12-vitamin-hiány gyakran alakul ki a gyomorbetegségek következtében, pl. krónikus gyomornyálkahártya-gyulladás során, emiatt ugyanis a B12-felvétel zavart szenved. Aki B12-vitaminban szegény táplálkozást folytat, annak szervezetében szintén kialakulhat hiányállapot. A vegetáriánusoknál is előfordulhat, de főként a vegánoknál, akik sem húst, sem tejet, sem tojást nem fogyasztanak, gyakran jelentkeznek a hiánytünetek.

B12-vitamin-hiány kialakulhat továbbá terhesség során, az azt követő időszakban, mivel ekkor a szervezet több vitamint igényel, valamint a dohányzás, az alkoholizmus, bizonyos betegségek, így pl. vérszegénység, idegrendszeri zavarok vagy bélbetegségek kísérője is lehet. Bizonyos gyógyszerek is csökkentik a B12-vitamin felvételét.

A vitaminhiány okától függően néhány embernek egész életében B12-vitamin-készítmények szedésére van szüksége.

Miben fordul elő a B12?

B12-vitamint kizárólag mikroorganizmusok képesek előállítani. Megtalálható az állati eredetű termékekben, pl. húsokban, halakban, a tenger gyümölcseiben, tejben, sajtokban és tojásban, illetve belsőségekben, azaz májban, vesében, szívben. A savanyú káposztában (a savanyítás folyamatában mikroorganizmusok vesznek részt), és csekély mennyiségben a homoktövisben is előfordul.

A B12-vitamin megfelelő hasznosításának elengedhetetlen feltétele az ép bélflóra és a fontos mikroorganizmusok zavartalan működése.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; Vitamin B12: Mangel, Tagesbedarf, Vorkommen und Wirkung (Vitamine-Lexikon.de)
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.