Erősítse télen is immunrendszerét egészséges táplálkozással!

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A hideg évszak magával hozza a különböző fertőző légúti betegségek hullámát: meghűlés, nátha, influenza. Immunrendszerünktől függ, hogy mennyire vagyunk ellenállók a kórokozókkal szemben, és milyen gyorsan tudjuk leküzdeni a betegséget. Táplálkozásunkkal támogathatjuk immunrendszerünk működését.

Immunrendszerünk védi szervezetünket a vírusokkal, baktériumokkal és a különböző kórokozókkal szemben. Azonban megfelelő működését segítik különböző belső és külső tényezők is. Így az immunrendszernek egészséges működéséhez szüksége van esszenciális tápanyagokra, főleg vitaminokra és ásványi anyagokra. Esszenciálisnak nevezzük azokat az anyagokat, amiket szervezetünk saját maga nem tud előállítani, ezért csak különféle élelmiszerek fogyasztásával juthatunk hozzájuk.

Immunrendszerünk erősítését szolgálják a gyümölcsök, zöldségek, hasznosak a hüvelyesek és a gabonafélék.

Az ásványi anyagok és a rostok épp olyan fontosak, mint a vitaminok. A növényi rostok számos védőfunkciót töltenek be a szervezetünkben. A másodlagos növényi anyagoknak pedig, mint amilyenek a karotinoidok vagy a flavonoidok, antimikrobiális hatásuk is van, vagyis csökkentik a kórokozó mikroorganizmusok aktivitását és mennyiségét.

Ne várjuk meg a betegséget!

A fertőző légúti betegségek leküzdéséhez nagy szükség van vitaminokra, főleg a kezdeti fázisban, hogy az erős immunrendszer legyőzze a kórokozókat. Azonban ilyenkor többnyire még nem jelentkeznek a tünetek, ezért a legjobb a megelőzés. Ezért ajánlott mindig sok gyümölcs, zöldség és gabonaféle fogyasztása, hogy szervezetünk mindig felkészült legyen, és a téli időszakban se betegedhessünk meg.

Mivel a nagykabátok alatt nem látszanak annyira a felesleges kilók, mint például egy nyári ruhában, hajlamosak vagyunk elengedni magunkat, többet eszünk, és sokszor egészségtelen ételeket. Ilyenkor is próbáljunk odafigyelni magunkra és csokoládé helyett együnk meg inkább egy narancsot, egy almát vagy bármilyen más gyümölcsöt.

(WEBBeteg - B. M.; Forrás: gesundheit.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.