A lepedék és ínygyulladás veszélyei

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent: 2015.02.04.

A bakteriális lepedék és a gyulladt, vérző íny nem csak a fogainak egészségét károsíthatja! A szájban lévő baktériumok és gyulladások, könnyen veszélyeztethetik az általános egészségi állapotot, sőt, összefüggésbe hozhatók a szívrohammal és a demenciával is.

Fogágy- és fog körüli betegségek

A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.
Fogágy- és fog körüli betegségek

A ragadós plakk nem más, mint egyfajta biofilm, baktériumok vékony rétege, mely a fogakon, fogínyen és a koronákon él.

A lepedék folyamatosan alakul ki a fogakon. Mikor cukor vagy keményítő tartalmú ételt vagy italt fogyaszt, a baktériumok savat bocsátanak ki, mely megtámadja a fogzománcot. A plakk nehezen eltávolítható, ezért a savak folyamatosan érintkeznek a fogakkal, így egy idő után lebontják a fogzománcot és fogszuvasodást okoznak.

A plakk felhalmozódás ínybetegségekhez, fájdalmas, duzzadt, vérző ínygyulladáshoz vezet. Előrehaladott állapotban ez súlyos parodontális betegségeket okoz, mely hatására az íny elválik a fogaktól, így a baktériumok az íny mögötti fogrészeket is megtámadják.

Paradontológiai és egyéb betegségek

Kutatók szerint összefüggés van a fogágybetegségek és a szívbetegség, diabétesz, demencia, rheumatoid arthritis és a koraszülés között. A kapcsolat pontos okát nem tudják, ám úgy vélik, az orális baktériumok bejutnak a véráramba, és így okoznak sérülést a főbb szervekben.

A gyulladásos fogágybetegség, növelheti a szervezet egyéb területein is a gyulladást, mely különböző betegségek (pl. szívbetegség, rheumatoid arthritis) fellobbanásához vezethet.

A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!

Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés valójában, és hogyan is gyógyítható. A probléma a lakosság közel 80-90 %-át érinti.
A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!

Ínybetegségek és szívbetegség

Tanulmányok sora talált összefüggést a fogágybetegségek, és a szívbetegségek között, így akinek ínybetegsége van, annak nagyobb valószínűséggel gyengébb a szíve, vagy kap szívinfarktust.

Éppen ezért a kardiológusokat is arra ösztönzik, hogy kérdezzék meg a hozzájuk forduló betegeket az esetleges ínyproblémáikról, illetve a családban előfordult szívbetegségekről is.

Ínybetegségek és cukorbetegség

Parodontózis teszt

A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Töltse ki parodontózis tesztünket!

Amennyiben Ön cukorbeteg, nagy valószínűséggel ínybetegségben is szenved. Miért? Ismét a gyulladást kell hibáztatnunk, ráadásul a cukorbetegek kiszolgáltatottabbak a kórokozókkal, és az általuk okozott fogínybetegségekkel szemben is. Amennyiben a diabétesz nem kontrollált, az ínybetegségek kockázata még nagyobb.

Ínybetegségek és demencia

A fogínybetegségek növelik a demencia kockázatát is. A parodontális problémák összefüggésbe hozhatók enyhébb kognitív károsodással is, mint például a memória probléma, mely a mindennapi életet nagymértékben megnehezítheti.

Fogágybetegségek és RA

A fogkő és következményei

A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
A fogkő és következményei

A rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, melyet gyulladás és ízületi fájdalom jellemez. A betegségben szenvedőknél nagyobb a fogágybetegségek kockázata, és több hiányzó foguk van, mint azoknak, akik nem szenvednek a betegségben.

A krónikus gyulladás felelős mindkét állapotért, és egy 2009-es tanulmány szerint, azoknál a súlyos RA-ban szenvedőknél, akiknél kezelték a fogágybetegséget, kisebb volt az ízületi fájdalom, a duzzanat és a reggeli merevség is.

Ínybetegségek és koraszülés

A fogágybetegségek és koraszülés kapcsolatát vizsgáló tanulmányok, ellentmondó eredményeket hoztak. Noha némely kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a fogínybetegségektől szenvedő nők, nagyobb valószínűséggel hoznak világra koraszülött gyermeket, mások nem találtak ilyen összefüggést.

Az egymásnak ellentmondó eredmények ellenére tény, hogy a terhes nők fogágybetegségének kezelése elősegíti, hogy a terminusig hordják ki a gyermeket. Azoknál a kismamáknál, akiknél a fogágybetegség a terhesség 35. hetéig kezelve volt, kisebb a valószínűsége a koraszülésnek, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést.

Minimalizálja a veszélyeket!

A plakklerakódás kontrollálása érdekében, naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel mosson fogat, illetve naponta használjon fogselymet és szájvizet, a szájban lévő baktériumok mennyiségének csökkentésére.

Kérdezze meg fogorvosát, hogy hasznára válhat-e védőbevonat, vagy tömítőanyag alkalmazása a rágófelületen a hátsó fogaknál, hiszen a fogszuvasodás gyakran itt kezdődik.

(WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Antibiotikum Antibiotikum

Antibiotikumok alkalmazása gyermekkorban. Kérdések és válaszok.

Egészséges élet Egészséges élet

Mik azok a makro- és mikroelemek? Miért van rájuk szükségünk?

Fogínygyulladás - Mi okozza és hogyan kezelhető?

Gingivitisznek nevezzük a fogíny akut vagy krónikus gyulladását. Az elnevezés tehát betegségek spektrumára utal, amelyek a fogínyt érintő...

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

A fogínyvérzés igen elterjedt probléma, hátterében a legtöbb esetben fogínygyulladás áll, ami a nem megfelelő szájhigiénia miatt is kialakulhat.

Mitől alakulhat ki fogkő és hogyan távolítható el?

A fogkő ásványosodott foglepedék (plakk), melynek színe különféle lehet: a fehértől a sárgáson, barnáson át egészen a feketéig. Megjelenhet a...

Dohányzás: nem csak a tüdőnek és szívnek méreg

A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának...

Fogínygyulladás: okok és kezelés

A leggyakoribb fogászati panaszok közé sorolható a fogíny gyulladása (gingivitis), amelyet élete során szinte mindenki megtapasztal. A kellemetlen...

A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!

Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés...

Szájzuhany

Manapság nagy az érdeklődés a szájzuhany alkalmazása iránt. Több tanulmány is alátámasztotta a feltevést, miszerint a szájzuhany rendszeres...

Miért gyakoribbak nőknél a szájüregi problémák? - Hormonok és orális egészség

A nők sokkal hajlamosabbak az orális egészségügyi problémákra az életük során őket érő számos hormonális változás miatt.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.