• A lepedék és ínygyulladás veszélyei

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító

    A bakteriális lepedék és a gyulladt, vérző íny nem csak a fogainak egészségét károsíthatja! A szájban lévő baktériumok és gyulladások, könnyen veszélyeztethetik az általános egészségi állapotot, sőt, összefüggésbe hozhatók a szívrohammal és a demenciával is.

    Fogágy- és fog körüli betegségek


    A fogakat támasztó és rögzítő szövetek betegségei megfelelő kezelés nélkül a fogak meglazulását, elvesztését okozhatják. Sajnos felismerésükkor általában már idült betegségek, ugyanis a fogak körüli szövet fertőződésekor sajnos még nem jelentkezünk a fogorvosnál.
    Fogágy- és fog körüli betegségek>>

    A ragadós plakk nem más, mint egyfajta biofilm, baktériumok vékony rétege, mely a fogakon, fogínyen és a koronákon él.

    A lepedék folyamatosan alakul ki a fogakon. Mikor cukor vagy keményítő tartalmú ételt vagy italt fogyaszt, a baktériumok savat bocsátanak ki, mely megtámadja a fogzománcot. A plakk nehezen eltávolítható, ezért a savak folyamatosan érintkeznek a fogakkal, így egy idő után lebontják a fogzománcot és fogszuvasodást okoznak.

    A plakk felhalmozódás ínybetegségekhez, fájdalmas, duzzadt, vérző ínygyulladáshoz vezet. Előrehaladott állapotban ez súlyos parodontális betegségeket okoz, mely hatására az íny elválik a fogaktól, így a baktériumok az íny mögötti fogrészeket is megtámadják.

    Hirdetés

    Paradontológiai és egyéb betegségek

    Kutatók szerint összefüggés van a fogágybetegségek és a szívbetegség, diabétesz, demencia, rheumatoid arthritis és a koraszülés között. A kapcsolat pontos okát nem tudják, ám úgy vélik, az orális baktériumok bejutnak a véráramba, és így okoznak sérülést a főbb szervekben.

    A gyulladásos fogágybetegség, növelheti a szervezet egyéb területein is a gyulladást, mely különböző betegségek (pl. szívbetegség, rheumatoid arthritis) fellobbanásához vezethet.

    A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!


    Valószínűleg mindenki hallott már a fogágybetegségről, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is jelent ez a megbetegedés valójában, és hogyan is gyógyítható. A probléma a lakosság közel 80-90 %-át érinti.
    A fogágybetegségről - Az emberek 80-90 százalékát érinti!>>

    Ínybetegségek és szívbetegség

    Tanulmányok sora talált összefüggést a fogágybetegségek, és a szívbetegségek között, így akinek ínybetegsége van, annak nagyobb valószínűséggel gyengébb a szíve, vagy kap szívinfarktust.

    Éppen ezért a kardiológusokat is arra ösztönzik, hogy kérdezzék meg a hozzájuk forduló betegeket az esetleges ínyproblémáikról, illetve a családban előfordult szívbetegségekről is.

    Ínybetegségek és cukorbetegség

    Parodontózis teszt


    A parodontózis teszt segít Önnek felbecsülni, milyen állapotban van fogínye. Természetesen nem helyettesíti a fogorvosi vizsgálatot, még abban az esetben sem, ha jó eredményt ért el. Töltse ki parodontózis tesztünket!>>

    Amennyiben Ön cukorbeteg, nagy valószínűséggel ínybetegségben is szenved. Miért? Ismét a gyulladást kell hibáztatnunk, ráadásul a cukorbetegek kiszolgáltatottabbak a kórokozókkal, és az általuk okozott fogínybetegségekkel szemben is. Amennyiben a diabétesz nem kontrollált, az ínybetegségek kockázata még nagyobb.

    Ínybetegségek és demencia

    A fogínybetegségek növelik a demencia kockázatát is. A parodontális problémák összefüggésbe hozhatók enyhébb kognitív károsodással is, mint például a memória probléma, mely a mindennapi életet nagymértékben megnehezítheti.

    Fogágybetegségek és RA

    A fogkő és következményei


    A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad.
    A fogkő és következményei>>

    A rheumatoid arthritis egy olyan autoimmun betegség, melyet gyulladás és ízületi fájdalom jellemez. A betegségben szenvedőknél nagyobb a fogágybetegségek kockázata, és több hiányzó foguk van, mint azoknak, akik nem szenvednek a betegségben.

    A krónikus gyulladás felelős mindkét állapotért, és egy 2009-es tanulmány szerint, azoknál a súlyos RA-ban szenvedőknél, akiknél kezelték a fogágybetegséget, kisebb volt az ízületi fájdalom, a duzzanat és a reggeli merevség is.

    Ínybetegségek és koraszülés

    A fogágybetegségek és koraszülés kapcsolatát vizsgáló tanulmányok, ellentmondó eredményeket hoztak. Noha némely kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a fogínybetegségektől szenvedő nők, nagyobb valószínűséggel hoznak világra koraszülött gyermeket, mások nem találtak ilyen összefüggést.

    Az egymásnak ellentmondó eredmények ellenére tény, hogy a terhes nők fogágybetegségének kezelése elősegíti, hogy a terminusig hordják ki a gyermeket. Azoknál a kismamáknál, akiknél a fogágybetegség a terhesség 35. hetéig kezelve volt, kisebb a valószínűsége a koraszülésnek, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést.

    Minimalizálja a veszélyeket!

    A plakklerakódás kontrollálása érdekében, naponta kétszer, fluoridos fogkrémmel mosson fogat, illetve naponta használjon fogselymet és szájvizet, a szájban lévő baktériumok mennyiségének csökkentésére.

    Kérdezze meg fogorvosát, hogy hasznára válhat-e védőbevonat, vagy tömítőanyag alkalmazása a rágófelületen a hátsó fogaknál, hiszen a fogszuvasodás gyakran itt kezdődik.

    (WEBBeteg - Cs. K., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Módosítva: 2015.02.04 07:38, Megjelenés: 2015.02.04 07:38
   • Cikkajánló

    Fültisztítás

    Fültisztítás

    Dr. Horváth Tamás

    10 hasznos tanács, melyeket betartva számos problémát el lehet kerülni.

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    Hátterében komoly bőrgyógyászati vagy egyéb betegség is állhat.

    Leküzdhető a félelem a fogorvostól

    A fogorvosi fúró hangja szorongást válthat ki bennünk, és egyes kutatások szerint a kezelés közben az ősi túlélési ösztöneink kapcsolnak be. A legtöbben szégyelljük, hogy félünk a fogorvostól, pedig van megoldás, amellyel úrrá lehetünk a rettegésen, és megmenekülhetünk a fájdalomtól.

    Ingyenes szűrés és tanácsadás

    Idén is megrendezi hagyományos Fogászati Szűrőnapját a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara. Minden korosztályt ingyenes vizsgálatokkal és tanácsadással várnak október 8-án, kedden 17 és 19 óra között.

    Dohányzás: nem csak a tüdőnek és szívnek méreg

    A dohány méreg - nemcsak a tüdő és a szív, hanem fogaink számára is. A dohányosok körében ötször nagyobb a fogíny és az fogágy gyulladásának esélye, így a fogaikat is nagyobb eséllyel veszítik el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.