Banán - A természetes vérnyomás-szabályzó

Szerző: Medipress

Egy banán reggelire, egy ebéd után és egy kora este elég káliumot juttat a szervezetünkbe ahhoz, hogy 21 százalékkal csökkenjen a stroke-hoz vezető vérrögök kialakulásának esélye – állapították meg olasz és brit kutatók.

A tanulmány szerint ezrekkel lehetne csökkenteni a stroke-os esetek előfordulását, ha több káliumban gazdag élelmiszert – spenótot, mogyorót, tejet, halat és lencsét – fogyasztanánk, adta hírül a Daily Mail. Noha korábbi tanulmányok már kimutatták a banán vérnyomás-szabályozó és stroke-megelőző hatását, az eredmények között nem volt mindig összhang.

Az új tanulmány tizenegy korábbi vizsgálat eredményét vetette össze a hatvanas évek közepétől kezdődően. Úgy találták, hogy már napi 1 600 milligramm kálium – amely egyébként az ajánlott mennyiség alig fele – már elegendő ahhoz, hogy a stroke veszélye egyötöddel csökkenjen. Egy darab banán átlagosan 500 milligrammot tartalmaz ebből az anyagból, és a vérnyomás szabályozása mellett a szervezet folyadékháztartását is segít egyensúlyban tartani.

A túl alacsony káliumszint szabálytalan szívverést, ingerlékenységet, hasmenést és émelygést okozhat. Ugyanakkor a Warwicki és a Nápolyi Egyetem kutatói szerint a legtöbb országban bőven az ajánlott szint alatt marad a fogyasztása.

Aki azonban megfelelő mennyiségű káliumot visz be a szervezetébe, rendszerint önkéntelenül is mérsékli a sófogyasztást, amellyel szintén segít a stroke megelőzésében.

A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban jelent meg.

Miért nélkülözhetetlen a kálium?


A kálium a makroelemek közé tartozik, vagyis olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta többszáz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége. Milyen szerepe van a káliumnak szervezetünk működésében? Miért nélkülözhetetlen a kálium?>>

Medipress

Módosítva: 2011.04.11 15:47, Megjelenés: 2011.04.11 15:47
Címkék: Banán, Storke, Kálium
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.