Kálium téma

Mennyi káliumra van szükségünk, és miért?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022-09-05 22:03
A kálium olyan ásványi anyag, amely segíti a sejtek megfelelő működését. Elengedhetetlenül fontos az idegek, az izmok és a szív megfelelő működése szempontjából.

A kálium és a hipertónia

Hypertonia - Prof. Dr. Bajnok László - 2022-05-29 20:34
A kálium alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek. Utóbbira példa, hogy míg a nátriumtartalmú konyhasóban dús étrend a magas vérnyomás kialakulásában és fenntartásában alapvető szerepet játszik, ezzel szemben a káliumban gazdag étrend jótékony hatású.

A magas káliumszint (hiperkalaemia) okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos - 2022-05-27 19:33
Hiperkalémia
A kálium a testünkben ionos formában előforduló ásványi só, melyre szervezetünknek naponta szüksége van, mivel a sejtek megfelelő működését biztosítja. Hiperkalaemiáról akkor beszélünk, amikor a kálium szintje meghaladja a normál értéket a szervezetben. Milyen betegségekre utalhat ez az állapot?

A sófogyasztás és a magas vérnyomás - Mi az összefüggés?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022-03-16 11:03
A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a táplálkozásnak is. Számos kutatás vizsgálta már, hogy milyen összefüggés lehet a túlzott mértékű sófogyasztás és a magas vérnyomás kialakulása között.

Miért nélkülözhetetlen a kálium?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2021-04-16 20:35
A kálium a makroelemek közé tartozik, vagyis olyan ásványi anyag, amelyre a szervezetnek naponta több száz milligrammos vagy grammos mennyiségben van szüksége. Milyen szerepe van a káliumnak szervezetünk működésében?

Miért vagyunk szomjasak?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018-02-08 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Diéta krónikus veseelégtelenség esetén

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi; Henn Dóra, dietetikus - 2016-10-11 22:05
A krónikus veseelégtelenségben alkalmazott diéta mindig egyénre szabott. Elsősorban a betegség súlyosságától függ, de más krónikus betegségek együttes fennállása is befolyásolja.
A zöldségekkel dúsított sütemények omlósabbak, nem válnak szárazzá, ráadásként plusz rostforrást is jelentenek, ami a tavaszi fogyókúra szezonban nem lebecsülendő tulajdonság. Varga Dóra, a Budai Allergiaközpont dietetikusa olyan receptet ajánl, amit diétázók és lisztérzékenyek is bátran elkészíthetnek.
A túlzott sófogyasztás nemcsak a vérnyomást emeli, hanem a halálozás kockázatát is növeli - állapították meg amerikai szakértők, akik szerint azt is igazolták, hogy a nátrium erősen veszélyes, ám a kálium sói sokat javíthatnak az egészségen.
Egy banán reggelire, egy ebéd után és egy kora este elég káliumot juttat a szervezetünkbe ahhoz, hogy 21 százalékkal csökkenjen a stroke-hoz vezető vérrögök kialakulásának esélye – állapították meg olasz és brit kutatók.

Miért jó a káliumban gazdag étrend?

Medipress - 2011-03-12 17:34
A zöldségeket és a gyümölcsöket régóta az egészséges étrend egyik jelképének tartják, és most újabb jótékony hatásukra derült fény.

Laborlelet

Orvos valaszol - Dr. Ujj Zsófia Ágnes - 2018-02-16 10:20
Tisztelt Doktonő! Köszönöm a gyors válaszát! A Kálium 5.4 -es eredmény, a Limfocita, illetve az eGFR-EPI eredmény nem súlyos elváltozás? Ezek az eltérések ismeretlenek számomra, mindig a tartományon belül voltak. Mégegyszer csatolom az ered

Hypokalaemia

Orvos valaszol - Dr. Szanyi Andrea - 2015-02-20 15:31
Hypokalaemiás vagyok tizenéve.Általános orvosi tanácsként a (kaldyum 600mg 6-8kapszula/nap) magas káliumtartalmú zöldségeket fogyasztok.Ezek hatására azonban egyre több vizelet választódik ki minek következtében egyre kevesebb bennem a kálium.Ezen

kinek higgyek?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-08-05 16:07
Tisztelt Cím! Úgy tudom, hogy a kálium hiány komoly problémákat okoz. Vízhajtás esetén pótolni kell ezt a hiányt. A minap azt látom, hogy youtube-nhttps://www.youtube.com/watch? v=7P5LNTuA4EU prof. dr. Papp Lajos arról beszél, hogy a kálium halál

Mennyi a kálium bevitel?

Orvos valaszol - Dr. Árki Ildikó - 2013-03-07 07:57
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi káliumot kell naponta bevenni. ha az orvos Medrol 4 mg (3x1) írt fel, gyomorvédőt és kálium szedését javasolata. A diagnózis polymyalgia. Túl adagolható-e a kálium ha napi 2 tabletta szedését javasolta (kaldy

KCl-konyhasó

Orvos valaszol - Dr. Boros Miklós - 2011-03-21 13:20
Igaz-e az alábbi dolog (neten olvastam): "A só NaCl! Se több, se kevesebb! van még egy szabvány is erre, a sószabvány, ami kimondja, hogy közvetlen étkeztetés céljára használatos sónak minimum 97% tiszta NaCl-t kell tartalmaznia! SEMMI KCL! Ezz

Panangin helyettesítése.

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2010-05-04 13:15

Üdvözlöm! Szeretném megtudni, hogy helyettesíthető-e a Panangin (2 naponta 1 tabletta) Kállium-R tablettával, ha igen milyen dózissal? Köszönöm. Tisztelettel: pestimami

Káliumszint, szívritmuszavar?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2009-10-15 08:23
Kedves doktornő! 35 éves nő vagyok, diagnosztizált mitralis prolapsussal, melyre nem kell gyógyszert szednem. 2 hónapja refluxbetegségben szenvedek, sajnos a hagyományos gyógyszerek mellékhatásait (Controloc, Losec, Quamatel) nem bírom, ezért home