• Hogyan állapítható meg az ételallergia, ételintolerancia?

        Dr. Szigeti Nóra
        Szerző: WEBBeteg - Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus

        Százezrek küszködnek Magyarországon puffadással, hasmenéssel vagy székrekedéssel, gyomorgörcsökkel, emésztési gondokkal, különféle bélproblémákkal, így egyre inkább előtérbe kerülnek az ételintolerancia és ételallergia kimutatására szolgáló vizsgálatok. Ha bebizonyosodik a betegség, azon gyógyszer nélkül, megfelelő diétával segíteni tudnak.

        Ételallergia

        Ételallergiáról akkor beszélünk, ha bizonyos kis mennyiségű étel- vagy ételalkotó elfogyasztása után viszonylag gyorsan allergiás tünetek (bőrkiütés és viszketés, köhögés, fulladás, orrfolyás, haspuffadás, hasi görcs, hányinger, hasmenés) jelentkeznek. A folyamat lényege, hogy a bevitt allergén ellen IgE-típusú antitest termelődik, mely az allergénhez kötődik, és hízósejtekből hisztamin kibocsátását provokálja. A hisztamin felelős az allergiás tünetekért.

        Hogyan állapítható meg az ételallergia?

        A diagnózishoz fontos tudni, hogy a családi és az egyéni kórelőzményben szerepel-e egyéb allergiás megbetegedés (allergiás kötőhártya gyulladás, allergiás eredetű orrfolyás, asztma, ekcéma), illetve hogy milyen étel, az elfogyasztást követően mennyi idővel és milyen tüneteket okoz.

        Az ételnapló segíthet

        Amennyiben ezek alapján az ételallergia lehetősége felmerül, érdemes ételnaplót vezetni az étkezési szokásokról és a tünetekről.

        Eliminációs diéta

        Ha az ételnapló alapján egy vagy több étel gyanúsnak bizonyul, érdemes ezeket néhány hétre kiiktatni az étrendből (eliminációs diéta), majd ha a tünetek megszűnnek, ezek kis mennyiségét ismét bevinni a kialakuló tünetek megfigyelése mellett. Abban az esetben, ha bizonyos étel elfogyasztása komoly tüneteket (pl. fulladás, gégevizenyő) okozott, akkor az ismételt bevitel (provokációs próba) tilos és életveszélyes.

        Hirdetés

        Ételintolerancia

        Ételintoleranciáról akkor beszélünk, ha bizonyos étel- vagy ételalkotó elfogyasztása napokkal-hetekkel később aspecifikus tünetek (bőrelváltozások /pattanások, kiütések, ekzéma/, ismétlődő migrénes fejfájás, alvászavar, álmatlanság, izületi fájdalmak, súlyproblémák /hízás vagy fogyás/, puffadás, hasmenés, székrekedés) kialakulásához vezet. Jellemző ilyenkor IgG-típusú autoantitestek termelődése, mely az aspecifikus tünetek kialakulásáért felel.

        Bőrpróba

        A beteg fizikális vizsgálatát követően az orvosi rendelőben bőrpróba végezhető, melynek segítségével meghatározható a bizonyos ételalkotókra adott reakció. A vizsgálat során a gyanús anyag kis mennyiségét az alkar vagy a hát bőrére helyezik, majd a bőrt egy tűvel megszúrják, ezáltal a vizsgált anyag kis mennyisége bejut a bőr alá. Az adott ételre való allergia esetén a szúrás helye megduzzad és vörös lesz. Vénás vér vételéből meghatározható a bizonyos allergénre adott magas IgE-válasz.

        Hogyan állapítható meg az ételintolerancia?

        Jellemző, hogy a betegek panaszainak hátterében álló okot részletes vizsgálatokkal sem tudnak felfedezni illetve az, hogy már meglévő krónikus bélbetegségek (IBS, Crohn-betegség, colitis ulcerosa) tüneteit ételintolerancia felerősítheti. A diagnózis felállítását ételintolerancia teszt segíti, mely során egy csepp vérből az intoleráns ételalkotó ellen termelődő IgG-autoantitestek immunológiai (ELISA) módszerrel történő kimutatása történik. A kimutatott ételalkotó hosszan tartó elhagyása-mennyiségi csökkentése a panaszok megszűnéséhez-csökkenéséhez vezethet.

        Dr. Szigeti NóraForrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Szigeti Nóra gasztroenterológus

        Módosítva: 2019.08.03 11:36, Megjelenés: 2018.03.27 20:09
      • Cikkajánló

        Száraz, hámló bőr

        Száraz, hámló bőr

        Dr. Lesznyák Judit

        Mik lehetnek az okok? Mit tehetünk a bőrszárazság megelőzéséért, kezeléséért?

        Szájüregi gyulladások

        Szájüregi gyulladások

        Szponzorált tartalom

        Az orvosi zsályás gél hatásos afták és szájüregi gyulladások kezelésében. (x)

        Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

        Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

        A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

        A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

        Az ételallergia kezelése

        Forduljon orvoshoz, ha allergiás tüneteket tapasztal röviddel étkezés után, különösen, ha ez ismétlődik. Ha lehetséges, akkor keresse meg orvosát, amikor az allergiás válasz még tart. Ez segíteni fog a diagnózis és a terápia felállításában.

        Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

        Ételallergia és keresztallergia - Óvatosan külföldön!

        A nyári utazások kapcsán kóstolgatjuk más országok ételeit és számos új vagy a megszokottól eltérő módon elkészített élelmiszerrel találkozunk. Hogyan kerülhetjük el a szokatlan, ritkán vagy még soha nem fogyasztott élelmiszerek által kiváltott, látszólag váratlan allergiás reakciókat?

        Tények és tévhitek az ételintoleranciákról és ételallergiákról

        Sok tévhit kering a köztudatban mind a táplálékintoleranciáról, mind a táplálékallergiáról, ráadásul gyakran összekeverik a két betegséget. Ezen tévhitek tisztázására nézzünk meg néhány példát.

        Mivel helyettesíthetjük a tiltott ételeket?

        Ha táplálékallergiában vagy táplálékintoleranciában szenvedünk, elsődleges szempont egy olyan terápia tartása, amellyel a tüneteket előidéző élelmi anyagokat, élelmiszereket vagy adalékanyagokat elkerülhetjük. Az élelmiszerek pontos összetevőit megtalálhatják a betegek a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbankban.

        Tények és tévhitek a táplálékallergiáról és intoleranciáról

        Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. Ennek ellenére még mindig sok a tévhit az ételallergiával és intoleranciával kapcsolatban. Nézzünk meg néhányat!

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Füstmentes jövő?
        Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
        Hogy lesz így párom?
        Az első lépés sokszor a legnehezebb: önmagunk elfogadása a betegségünkkel.
        Amire a férfiak a leginkább kíváncsiak
        A legfontosabb kérdések és válaszok a férfiegészségről.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások