Időskori izomgyengeség, izomtömegvesztés (szarkopénia)
frissítve:
A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák között nem csupán a csontritkulással, hanem az izomerő és az izomtömeg csökkenésével, a szarkopéniával is számolni kell.
Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A szarkopénia egy görög eredetű megnevezés, amely a σάρκα (szarko = hús) és πενία (-pénia = megkevesbedés, szegénység) szavakból tevődik össze. Fogalmának meghatározásakor elmondható, hogy egy geriátriai, progresszív kórkép, amely a vázizom tömegének és erejének csökkenésével jár, s ezt a teljesítőképesség hanyatlása követi.
A kor előrehaladtával megjelenő izomerő- és izomtömeg-csökkenést sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, elsősorban megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.
A szarkopénia kialakulása
Az egészséges felnőttek szokványos táplálkozás és átlagos fizikai aktivitás mellett körülbelül 25–30 évesen érik el a legnagyobb csonttömegüket és izomtömegüket. Az izom tömegének és erejének csökkenése már középkorúaknál megindul, de egészségeseknél csak időskorban válik olyan mértékűvé, hogy már hátrányosan befolyásolja az életminőséget. Míg 70 éves korra az izomerő még csak 35%-kal, addig 85 éves korra akár 55%-kal is csökkenhet.
Az idegek károsodásával függhet össze |
Az izmoknak megfelelő jelre, ingerületre van szükségük az idegrendszertől, hogy összehúzódjanak és az ember mozoghasson, ennek hiányában az izomzat ereje csökken, illetve idővel leépül. A Journal of Physiology című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a combokban 30-60 százalékkal kevesebb az ideg idős korban, ami közvetlenül összefügghet az időskori izomgyengeséggel. |
Az izomvesztés bizonyos mértékben az öregedéssel járó természetes folyamat, ám megelőzésére és lassítására figyelmet kell fordítani. Kedvezőtlenül befolyásolja a betegségek kimenetelét, a mozgásszegény életmód felgyorsítja az általános fizikai állapot rosszabbodását, rontja az életminőséget (pl. a lépcsőzés vagy akár a fotelből való felállás is gondot okozhat), a járás bizonytalanabbá válik és megnő az időskorban olykor végzetes elesés veszélye.
A kóros mértékű időskori izomgyengeség elleni védekezés az alábbi három pilléren nyugszik:
- az izomerő és az izomtömeg rendszeres felmérése
- megfelelő táplálkozás - szükség esetén speciális gyógytápszerekkel,
- rendszeres testmozgás.
A szarkopénia szűrése
A klinikai gyakorlatban, a szarkopénia szűrése az izomtömeg mennyiségének és az izom erejének mérésén alapszik. Az izomtömeg mennyiségének feltérképezésére például a BIA (Bioelectrical Impedance Analysis, bioelektromos impedancia-analízis) módszeren alapuló műszer alkalmas. Az izomerő felmérésére pedig az ökölszorító erőmérő használatos.
Az izomtömegvesztést a laborértékek közül a kreatinin vérben mért szintje jelzi. A kreatinin az izomsejtek energiaellátásában vesz részt, így az alacsony laborérték jelezheti az izomtömeg csökkenését.
A szarkopénia dietetikai kezelése
A szarkopénia kezelése az izomgyengülés súlyosságához igazított táplálás- és mozgásterápiával történik. Az izomzat szempontjából különösen fontos a fehérje, klinikai kutatások igazolják, hogy a magas fehérjebevitel csökkenti az izomtömeg-vesztést. Hetvenéves kor felett napi 1,1 g/ttkg (60 kg-os felnőttnél 66 g-ot jelent) fehérjebevitel mellett az izomtömeg csökkenése mérséklődik.
Az étrendmódosítás során a fehérje mennyisége mellett hangsúlyt kell fektetni annak minőségére is. A szükséglet minél nagyobb részét magas biológiai értékű fehérjékből célszerű fedezni. (Például a tejsavó fehérjéjének biológiai értéke 104, a tehéntejé 88–95, a csirkehúsé 82). A szarkopénia kórképének teljes kifejlődése esetén már nehéz étrendmódosítással elérni a magas biológiai értékű fehérjebevitelt, ezért tejsavófehérje-tartalmú tápszerrel kell kiegészíteni az étkezést.
Az esszenciális aminosavak közül az izomzat számára különösen fontos pl. a leucin, izoleucin és valin fogyasztása. Az esszenciális aminosavakat szervezet nem képes önmaga előállítani, elsősorban a napi táplálkozással bevitt fehérjék jelentik a fő forrását. Megtalálhatók olyan élelmiszerekben, mint például a tej, hal, tojás, de szükség lehet speciális tápszerrel kiegészíteni az étrendet.
Kapcsolódó Táplálásterápia időskorban | Táplálkozási alapelvek időseknek
Edzés az izomerő növelésére |
Az idősebb korosztály számára korábban csak aerob típusú, könnyű kardioedzést ajánlottak, mint például a séta, kerékpározás, úszás. Egyre több nemzetközi kutatás irányul ugyanakkor arra, hogy a nem túlzottan megerőltető súlyzós gyakorlatok is előnyösek lehetnek 60 felett. |
Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Molnár Andrea, dietetikus