• A vesekő kialakulásának okai

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Földi Ildikó

    A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki. Képződhetnek vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a vesemedencében vagy az elvezető húgyutakban.

    A vesekő téma cikkei

    5/1 A vesekövesség tünetei és típusai
    5/2 A vesekő kialakulásának okai
    5/3 Vesekövesség kezelése és megelőzése
    5/4 Diéta vesekövesség esetén
    5/5 Így előzehtő meg a vesekövesség kialakulása

    A vesekövek kialakulásáért elsődlegesen felelős a csekély mennyiségű folyadékfogyasztás, és ritkán a hibás táplálkozás.

    A veseköveket leggyakrabban kalcium-oxalát (70-80%-ban) építi föl, a kövek 15-20%-ának fő alkotóeleme a húgysav, 10%-uk pedig magnézium-foszfátból áll, a cisztinkő nagyon ritkán fordul elő, csupán az esetek 1%-ában.

    A vesekövek mérete lehet gombostűfejnyi, de akár olyan nagy is, hogy az egész vesemedencét is kitöltheti. Amíg a vesekövek a vesékben úgy helyezkednek el, hogy nem zárják el az elvezető húgyutakat, addig nem okoznak panaszt. Ha viszont bekerülnek a húgyutakba, az nagy fájdalommal jár.

    Férfiaknál körülbelül kétszer olyan gyakori a betegség, mint nőknél.

    Hirdetés

    Mi okozza a vesekövek kialakulását?

    Túl kevés folyadék fogyasztása. Ez az egyik leggyakoribb ok. Kisebb kristályok a legtöbb ember veséjében képződnek, ám elegendő folyadékfogyasztás esetén a legtöbbször ezek még azelőtt távoznak a húgyhólyagon és a húgyutakon keresztül, hogy kővá állnának össze vagy panaszokat okoznának. Elégtelen folyadékfogyasztás esetén azonban hetek vagy hónapok alatt a kristályok nagyobb kövekké állnak össze, kialakul a vesekő.

    Talán nem is gondolnánk, de a hőség és a vele járó fokozott izzadás is kedvez a vesekövek kialakulásának. A vízvesztés következtében ugyanis megnő a vizelet kalciumkoncentrációja, és kalciumkiválás következik be.

    Egyéb betegségek. A kálciumkövek fokozott képződésének  hátterében állhat öröklődő anyagcserezavar, mellékpajzsmirigy-túlműködés.

    Gyógyszerszedés. Egyes gyógyszerek elősegítik a kőképződéshez szükséges vegyületek keletkezését, így a vesekő képződést. Ilyen a furosemid, a különböző szteroidok, és a savlekötők.

    Vitaminszedés. Az A- és D-vitamin túlzott fogyasztása, a nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztás és az alacsony B-vitamin szint fokozza a kőképződést, mivel megnövelik a köveket felépítő vegyületek koncentrációját.

    Helytelen táplálkozás. A túlzott húsfogyasztás következtében megnő a húgysavszint (köszvény is kialakulhat), a húgysav pedig az egyik legfontosabb vesekőtípus fő alkotóeleme.

    A vizelet pangása sebek, szűkület vagy születési rendellenesség következtében. A vizelet megfelelő ürülését nem csak az elégtelen folyadékfogyasztás okozhatja, hanem a vese felépítése is kedvezhet a vizelet pangásának.

    Húgyúti fertőzések nyomán kialakuló gyulladások szintén kedveznek a vesekő kialakulásának. Sokan ráadásul húgyúti gyulladás esetén a fájdalmas és gyakori vizelés elkerülése érdekében a szokottnál kevesebbet isznak, ám ezzel csak elősegítik a vesekövek kialakulását.

    Elhízás, anyagcserezavar. A túlsúlyos személyeknél gyakoribb a vesekövesség, az elhízással összefüggő anyagcserezavar sok más betegség mellett a vesekövekképződését is elősegíti. Bár közvetlen összefüggés nincs a két betegség, mégis az epeköves betegek körében nagyobb a vesekő kialakulásának kockázata is. Kutatások szerint a hirtelen fogyás is összefüggésben áll a kőképződéssel az anyagcsere megváltozásán keresztül.

    A fenti okok nem magyarázzák meg a vesekövek kialakulását minden esetben. Sok ember azonban eddig tisztázatlan okból hajlamosabb a kőképződésre, mint mások.

    Olvasson tovább! A jegestea vesekövet okozhat a férfiaknál

    Mikor okoznak panaszokat a vesekövek?

    Panaszok akkor jelentkeznek, ha a vesekövek bekerülnek a húgyutakba és ott lassan vándorolnak. Ebben az esetben elsősorban kis kövekre gondolunk, mivel a nagyobbak nem férnének el a húgyutakban. Mivel a vesekövek nagyon lassan haladnak, igen erős fájdalmat képesek okozni, a pácienseket vesegörcs gyötri.

    A vesekövek gyakran visszatérő problémát jelentenek (kb. a páciensek 30%-ánál). A megelőzéssel azonban ennek veszélye csökkenthető. A rövid távú szigorú diéta nem célravezető, az életmód hosszú távú változtatására van szükség, és elsősorban elegendő mennyiségű folyadékfogyasztásra (1,5-2 l/nap). Diétaként kiegyensúlyozott változatos táplálkozás ajánlott.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.at
    Lektorálta: Dr. Földi Ildikó

    Legutóbb frissült: 2017.09.20 13:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vesemedence-gyulladás

    Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis).

    A világossejtes veserák tünetei és kezelése

    A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

    Diéta vesekövesség esetén

    A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

    A vesegörcs - jellemző panaszok, lehetséges okok

    A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és sokáig tünetmentesen fejlődhet a vesében. Vesegörcs leggyakrabban akkor jelentkezik, ha a vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad.

    Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

    A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

    A leggyakoribb urológiai betegségek

    Az urológia az orvostudományon belül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel foglalkozó szakirány. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső betegségei és rendellenességei, de a férfi belső és külső nemi szerveket érintő betegségek is. A következőkben néhány olyan fontosabb urológiai kórkép leírása következik, amelyre típusos panaszok esetén érdemes gondolni, és szakorvost felkeresni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások