A székrekedés veszélyei és kezelése

szerző: Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus - WEBBeteg
frissítve:

Az, hogy mi számít székrekedésnek a gyakoriság tekintetében, egyénenként változó. Ennek az oka, hogy a normális székletürítés gyakorisága napi három és heti három között mozog. Az, ami az Ön számára optimális, lehet, hogy másnak nem az.

A székrekedés téma cikkei

1/4 A székrekedés veszélyei és kezelése - Áttekintés
2/4 Mi okozhat székrekedést? - A székrekedés okai
3/4 Biztos tippek székrekedés ellen - Házi praktikák
4/4 Székrekedés gyermekeknél

Általánosságban véve Önnek nagy valószínűséggel székrekedése van, ha hetente kevesebb, mint három alkalommal van széklete, a széklet pedig jellemzően kemény és száraz. Bizonyos esetekben a székrekedés eredményeként puffadtnak érezheti magát, emellé pedig hasi fájdalom jelentkezhet.

Szerencsére néhány nagyon egyszerű életviteli változtatással, ide értve a több mozgást, a magas rosttartalmú ételek fogyasztását és bőséges mennyiségű folyadék bevitelét, a székrekedés megelőzhető, illetve enyhíthető.

A székrekedés kialakulásának okai

Normális esetben az emésztés során keletkező salakanyagokat a belek izom összehúzódásai juttatják el a vastagbélbe. A vastagbélben a béltartalom víz és iontartalma nagymértékben visszaszívódik, ezek ugyanis fontosak a szervezet működéséhez. Hogyha túl sok víz szívódik vissza, vagy a béltartalom túl lassan mozog, akkor székrekedés alakulhat ki.

Székrekedése lehet akkor is, hogyha a bélmozgásokat végző izmok működése nem koordinált. Ezt a problémát medencefeneki diszfunkciónak nevezzük, és fennállásakor nagyon kell erőlködni a székletürítés során. A széklet keresztüljut a vastagbélen, de elakad a végbélben, mert a székletürítéshez szükséges izmok működése nincs megfelelően összehangolva.

A bélmozgás lelassulásának okai

 • Az elégtelen folyadékbevitel.
 • Az alacsony rosttartalmú étrendek.
 • Ha nem fordítanak kellő figyelmet a székelési szokásokra.
 • Életkor.
 • A mozgásszegény életmód.
 • Terhesség.
 • Betegség.

Nagyobb valószínűséggel alakul ki a székrekedés idősebb korban, mozgásszegény életmód mellett, ágyhoz kötöttség, alacsony rosttartalmú diétát fogyasztása esetén, továbbá, ha nem iszik eleget. A székrekedéshez vezető okok jelentős része tehát életmódunkból fakad, vagy természetes élettani folyamat eredménye.

A kockázatot tovább növelheti bizonyos gyógyszerek fogyasztása, ide értve a magas vérnyomás, depresszió és a Parkinson-kórkezelésére alkalmazottakat, a nyugtatók, altatók használatát, és a kemoterápiás kezelést is. Mindezek mellett a székletlazítók gyakori alkalmazása idővel székrekedéshez vezethet.

Ritkán, a székrekedés súlyosabb betegségek tünete lehet, így jelezheti a vastag- illetve végbélrákot, különböző hormonális, illetve autoimmun betegségeket, és lehet a cukorbetegség, illetve a pajzsmirigy-alulműködés következménye is.

Néha gyereknél azért alakul ki székrekedés, mert elfelejtenek a WC-re menni. Egy tipegőnél székrekedés alakulhat ki WC-re szoktatáskor, ha nem szívesen használja a WC-t.

Terhes nőknél székrekedés a hormonális változások miatt alakul ki az első trimeszterben. A terhesség későbbi szakaszában a méh belekre gyakorolt nyomása szintén székrekedéshez vezethet.

Részletesen Mi okozhat székrekedést? A táplálkozástól a bélbetegségekig

Mikor forduljunk orvoshoz?

 • Hetente egyszer-kétszer van csak székletürítése az étrend, illetve a mozgásszegény életmódon való változtatás ellenére.
 • Intenzív hasi fájdalma van.
 • Vér jelenik meg a székletben.
 • Váltakozik a székrekedés és hasmenés.
 • Végbéltáji fájdalom jelentkezik.
 • Vékony, ceruzaszerű székletet ürít.
 • Indokolatlan fogyást észlel.

Miért kell foglalkozni a székrekedéssel?

Bár a székrekedés nagyon zavaró lehet, általában nem súlyos állapot. A vizsgálat során azonban ki kell zárni a székrekedéshez vezető esetleges súlyosabb és kezelésre szoruló betegségeket, mint a vastagbélrák. Az esetleges bélelzáródás sürgősségi ellátást igénylő, veszélyes állapot.

Az okoktól függetlenül a székrekedés huzamosabb fennállás esetén - különösen, ha ez erőlködéssel és kemény széklettel társul - különböző szövődmények kialakulásával járhat. Többek között aranyerek keletkezhetnek, illetve a végbélnyílás környezetében repedések, szakadások (abráziók, fissurák) keletkezhetnek.

A nagyon súlyos, krónikus székrekedés néha széklet impaktációt eredményezhet, azaz kialakul egy olyan megkeményedett széklet darab, amit már a természetes bélmozgások segítségével nem lehet kiüríteni. Ez az impaktálódás veszélyes lehet, és előfordulhat, hogy a beragadt székletdarabot kézzel kell eltávolítani.

Az orvosi rendelőben

A székrekedés diagnózisát általában a kórtörténet és a fizikális vizsgálat eredményeképpen állítják fel. Orvosa először meg akar majd győződni arról, hogy nincs-e bélelzáródás, illetve szűkület a vékonybél, illetve a vastagbél területén, nem áll-e fenn hormonális zavar (például alulműködő pajzsmirigy), vagy nincs-e rendellenesség ionháztartásában (például emelkedett kalciumszint a vérben). Orvosa át fogja tekinteni az Ön által szedett gyógyszereket, hogy kizárja ezek szerepét a székrekedés kialakulásában.

Az alábbi diagnosztikai eljárások lehetnek indokoltnak.

 • Székletvizsgálat. Bizonyos esetekben orvosa székletmintát kérhet, hogy a székletben megbúvó vér jelenlétét kizárja.
 • Báriumos beöntés. A vizsgálat során a bél belső felszínét kontrasztanyaggal, báriummal vonják be, így röntgenvizsgálat segítségével a végbél, a vastagbél és néha a vékonybél egy része láthatóvá válik.

 • Sigmoidoscopia. Az eljárás során orvosa egy megvilágított rugalmas cső segítségével áttekinti a szigma bél és a végbél területét.

 • Colonoscopia. Az eljárás lehetővé teszi, hogy a teljes vastagbelet egy rugalmas, kamerával felszerelt cső segítségével megtekintsék.

 • Anorectalis manometria. Az eljárás során orvosa egy vékony rugalmas csövet vezet fel a végbélnyílásba és a végbélbe, majd a cső hegyén található kis ballont felfújja. Ez lehetővé teszi a széklet mozgatására szolgáló izmok koordinált működésének vizsgálatát. A manometriát a medencefenék diszfunkció gyanúja esetén javasolják.

Lusta bél szindróma

Ha gyakran használ székletlazítókat, akkor a lusta bél szindróma alakulhat ki, azaz belei már csak székletlazítók segítségével tudnak megfelelően működni. A székletlazítók, hashajtók mindemellett számos problémát okozhatnak, ide értve bizonyos vitaminok és tápanyagok felszívódási zavarát, a bélrendszer károsodását és a székrekedés továbbromlását.

A székrekedés kezelése

A székrekedés kezelésének legbiztonságosabb módja az életvitel módosítása. A tünetek enyhítése érdekében próbáljon meg rendszeresen fogyasztani rostdús élelmiszereket, illetve különböző, magas rosttartalmú készítményeket. Ezek a természetes étrendi kiegészítők lágyítják a székletet, és mindennap biztonsággal fogyaszthatók. Lassan növelje a rostdús élelmiszerek arányát étrendjében a puffadás elkerülése miatt! Fontos ellenőriznie a félkész ételek rosttartalmát, mert nem minden magas rosttartalmúnak mondott étel tartalmaz ténylegesen sok rostot.

Gondoskodjon róla, hogy mindennap elegendő vizet, vagy más folyadékot fogyaszt. E nélkül a rostdús élelmiszerek tovább ronthatják a székrekedést, mivel nem tudnak elegendő vizet megkötni, a széklet lazításához.

A székrekedés gyógyszeres kezelésére két gyógyszercsoport áll rendelkezésre.

Orvosa javasolhatja székletlazítók, például ásványi olaj használatát is, amely segítségével a széklet meglágyul, és könnyebben halad át a beleken. Kerülje a székletlazítók rendszeres használatát, mert ezek számos további problémához vezethetnek!

Orvosa továbbá hashajtók szedését is javasolhatja, azonban ezek alkalmazása mellett számos szövődmény alakulhat ki. Megakadályozhatja a zsíroldékony vitaminok felszívódását, illetve félrenyelve a tüdőbe bejutva súlyos tüdőgyulladást eredményezhet. Éppen ezért lefekvés előtt ne használja ezeket a készítményeket! Hogyha Ön terhes, fontos, hogy a székletlazítók, hashajtók szedése előtt beszéljen orvosával!

Fogyasszon elegendő folyadékot, és mozogjon minél többet! Az úszás és a gyaloglás minden esetben nagyon jó hatásúak a székrekedés megszüntetésére.

Folytatás Biztos tippek székrekedés ellen - Házi praktikák

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus

Cikkajánló

Bébiételek
Bébiételek

„Gyári” kontra „házi” bébiételek.

Allergia
Allergia

A szénanátha fő tünetei, ismertető jelei.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.